محمد وعبدالله فتحی سه شنبه صبح اعدام می شوند: اعتراض خانواده به حکم و ادعاهای مبتنی براعترافات تحت شکنجه، مشکلات حقوقی پرونده و بیماری متهمان
فردا صبح قرار است دو نفر به اتهام محاربه در زندان دستجرد اصفهان اعدام شوند. مقامات پلیس ایران می گویند این دو تن در سرقت مسلحانه دست داشته اند. بیژن فتحی، پدر محمد و عبدالله فتحی شورباریکی، محکومان به اعدام با تایید این خبر به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: « قرار است پسران من فردا صبح به اتهام محاربه در زندان دستجرد اصفهان اعدام شوند،اما نه این حکم به متهمان ابلاغ شده ، نه به وکیلشان و نه به خانواده. فقط امروز صبح یک نفر از زندان به مادرشان زنگ زده و گفته است که فردا صبح حکم اعدام اجرا می شود و او می تواند ساعت ۳ عصر امروز برود و برای آخرین بار بچه هایش را ببیند.»
محمد فتحی ۲۸ ساله و عبدالله فتحی ۲۷ ساله به همراه پنج نفر دیگر سال گذشته به اتهام سرقت در استان مازندران دستگیر شدند. دادگاه آنها اسفند ۸۹ به ریاست قاضی مقضی در شعبه چهار دادگاه انقلاب اسلامی اصفهان برگزار شد و به آنها اتهام محاربه نیز تفهیم شد و به اعدام محکوم شند در حالیکه پنج نفر متهم دیگر این پرونده تبرئه شدند. حکم این دو جوان در دادگاه تجدید نظر نیز تایید شد.
در فروردین ماه سال ۸۹ سرتیپ رادان جانشین فرمانده نیروی انتظامی کشور در مصاحبه با مطبوعات از دستگیری اعضای باند سرقت مسلحانه ای خبر داده بود که در فردیس کرج دست به سرقت زده بودند. به گفته سردار رادان افراد این گروه علاوه بر این موارد موارد دیگر سرقت در اصفهان داشتند. وی همچنین گفته بود « با دستگیری متهمان در بازرسی از مخفیگاه آنها ۲ قبضه سلاح کلاشینکف، ۳ قبضه سلاح کمری، بی سیم، ۸ دستگاه تلفن همراه، مدارک شناسایی جعلی و ۱۸ میلیون تومان پول و یک خودروی گرانقیمت کشف شد.»
از سوی دیگر عبدالله فتحی در نامه ی خطاب به دادسرای نظامی اصفهان و دادستان در تاریخ ۱۱ اسفند ۸۹ از افرادی که آنها را «شکنجه گران خود» نامیده به نام های سرهنگ حسین زاده رئیس پلیس اصفهان، سروان قدرت اله رحیمی و ستوان بهرامی و تعدادی از درجه داران شکایت کرده بود و مدعی مواردی چوی شکنجه ها با شلاق ، ضرب و شتم شدید و تهدید به تجاوز گفته بود. او همچنین یک روز بعد نامه ای خطاب به دادگاه انتظامی قضات نوشت و از قاضی مقضی، محمد رضا حبیبی معاون دادستان اصفهان و نجفی ، بازپرس شعبه دهم دادگاه اصفهان شکایت کرد که در روند پرونده او و برادرش روال قانونی طی نشده و به شکایت آنها توجهی نشده است.
مقامات قضایی درحالی از اعدام صبح فردای این دوتن خبر داده اند که به گفته خانواده اعترافات گرفته شده تحت شکنجه بوده و دو متهم شکایتی را بر همین مبنا تنظیم کرده اند اما به این شکایت رسیدگی نشده است. به علاوه صدور حکم اعدام با توجه به ابهاماتی که درپرونده وجود دارد واظهارات متهمین مورد اعتراض خانواده متهمین بوده است. پدر این دو متهم همچنین به کمپین اظهار داشت که پسرانش مشکلات پزشکی دارند که پرونده ان را به مقامات قضایی تحویل داده اند اما پاسخی دریافت نکرده اند.
محمد مصطفی یی وکیل دادگستری به کمپین بین المللی حقوق بشر درایران در این زمینه گفت: « در این پرونده به خصوص و یا بسیاری از پرونده های اینچینی دستگاه قضایی می تواند از مجازات اعدام استفاده نکند. می توان با استفاده از عفو مجازات اعدام را به حبس ابد تبدلیل کند. به نظر من نمی توان برای هر موردی، که قانون خلا دارد از جرم محاربه استفاده کرد. در این پرونده جان دو جوانی را می خواهیم بگیریم که هر دو دارای اخلال روحی و روانی بوده و پزشکان نیز این اخلال را تایید کرده اند. بنابراین این مجرمین بیمارانی هستند که نیاز به درمان دارند. همانظور که بیمار را نمی توان کشت و باید تمام سعی و توان را به کار برد که مداوا شود. مجرم را نیز نباید کشت و باید تمام سعی و توان را به کار برد تا مداوا شود. این در مورد تمام مجرمان صدق می کند.»
بیژن فتحی، پدر محکومان به اعدام که جز پناهندگان ایرانی در ترکیه است با اظهار اینکه پرونده اشکالات قانونی دارد در گفت وگو با کمپین مدعی شد که دستگیری فرزندانش برخلاف ادعاهای دستگاه قضایی بر اساس اتهامات سیاسی بوده است نه سرقت. او گفت:« ما هنوز نفهمیدیم جرم آنها محاربه است یا سرقت. اگر سرقت است چرا آنها در دادگاه انقلاب محاکمه شدند. دادگاهی که برای اتهامات سیاسی است، اما اگر محاربه است که آنها جنگی با خدا و نظام نداشته اند.» آقای فتحی به فعالیتهای سیاسی خود و دائی متهمین اشاره کرد.
بیژن فتحی در خصوص اشکالات پرونده گفت: «طبق ایراد وکیل پرونده، اصلا دادگاه انقلاب اسلامی اصفهان صالح به رسیدگی نبوده و چون متهمان در حوزه دادگاه مازندان بازداشت شده اند، مراجع صالح به رسیدگی پرونده آنها دادگاه مازندان است با این حال دادگاه انقلاب توجهی نکرد.»
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران به صورت کلی با صدور احکام اعدام مخالف است و طی ماه های گذشته از روند رو به رشد صدور احکام اعدام نگرانی خودرا بارها اعلام کرده است. در بسیاری از پرونده ها دادرسی شتابزده، خلاء موارد قانونی و آزار واذیت وحتی شکنجه متهمان منجربه اخذ اعترافات اجباری و در نهایت صدور حکم بوده است.
بیژن فتحی با اظهار اینکه فرزندانش درمدت بازداشت شکنجه شده اند و از کسانی که با آنها بدرفتاری کرده اند شکایت کرده و هنوز به این شکایت رسیدگی نشده است گفت:« اعتراف های که از فرزندان من گرفته شده همه به استناد حرف های خودشان زیر شکنجه بوده است. آنها پس از اینکه دوران بازجویی شان تمام شد در زندان شکایت نامه ای بر علیه شکنجه گران خود نوشتند حتی عبدالله را تهدید به تجاوز کرده اند. بعد هم همسرش را به زندان برده اند و تهدیدش کرده اند که اگر او الان اعتراف نکند به خانمش تجاوز می شود، او هم ترسیده و گفته هر چه شما بخواهید من می نویسم. اما قاضی به شکایت نامه آنها در دادگاهشان اعتنایی نکرده و در دادگاهی دو ساعته آنها را متهم به اعدام کرد.»
بیژن فتحی گفت: « عبدالله در نامه اش نوشته بود که شما ما را به اعدام محکوم کرده اید اما طبق قانون کسی که به اعدام محکوم شده باشد می تواند طلب قصاص از کسانی داشته باشد که او را آزار داده اند و ما هم طلب قصاص از شکنجه گران خود داریم که باید قبل اعدام ما انجام گیرد اما کسی به این خواسته قانونی توجه نکرد، عبدالله در همان نامه اش نوشته بود که شما ما را با قسمتی از احکام اسلامی محکوم می کنید اما با قسمت دیگری از این احکام که از متهم حمایت می کند بی توجهید.»
بیژن فتحی با اشاره به روند عجیب دادگاه فرزندانش گفت: « هر دو فرزند من متاهل هستند اما قاضی پرونده در حکم اعدام عبدالله پسر کوچکم که سه سال از ازدواجش می گذرد، قید کرده او مجرد است یعنی قاضی محترم حتی پرونده را نخوانده است وظاهرا فقط می خواسته حکم اعدام را سریع صادر کند.»
پدر محمد و عبدالله محکومان به اعدام در صبح فردا گفت: « اگر آنها در این مقطع که هنوز پرونده شان نقض دارد، یعنی به درخواست قصاص آنها از شکنجه گرانشان توجهی نشده و پرونده پزشکی آنها هم به پزشکی قانونی ارجاع نشده اعدام شوند جنایتی صورت گرفته است که قابل بخشش نیست. پس از این جنایت هم نمی شود گفت که اشتباه شده و مثلا بیاید دیه تان را بگیرد. از همین الان می گویم ما دیه نمی خواهیم فقط اجرای عدالت را می خواهیم.»
یژن فتحی همچنین با اشاره به بیماری فرزندانش و عدم توجه دادگاه به این مورد گفت: «آنها بچه های دوران جنگ در آبادان هستند و تحت تاثیر موج انفجار هر دو دچار عارضه مغزی و لکنت بودند که سه ، چهار سال پیش دوباره این بیماری شان عود کرده بود و ما پرونده پزشکی شان را تحویل دادگاه دادیم که هر دو بیمار هستند اما مسولان اصلا به پرونده توجهی نکردند و آنها را به پزشکی قانونی برای معاینه نفرستادند. به همین علت هم وکیل پرونده درخواست توقف حکم را داده و خواسته است که مراحل قانونی طی شود.»
بیژن فتحی گفت: « امروز مادر شان پس از شنیدن خبر اعدام به دفتر دادستانی و رییس قوه قضاییه رفته است تا با آنها صبحت کند و خواهش کند تا حکم را متوقف کنند اما کسی راهش نداده است بعد رفته به زندان تا بچه هایش را ببیند اما گفته اند که از بالا به ما دستور داده شده که به شما اجازه ملاقات ندهیم ، بروید و فردا ساعت ۶ صبح بیاید. لابد منظورشان این بوده که ۶ صبح بیاید تا جنازه بچه هایتان را تحویل بگیرید. »
پدر محمد و عبدالله فتحی گفت: « آخر این چه رسمی است! نمی گذارند مادرشان امروز با کسی حرف بزند ، دادگاهشان هم دو ساعت بیشتر نبوده، به شکایت شان هم برای اعمال شکنجه در اعتراف توجهی نشده است و نه به پرونده پزشکی شان . پس تکلیف حرف های که از کرامت و جان انسان در قران گفته شده چه می شود؟ یعنی هیچ ارزشی ندارد، لابد ندارد دیگر.»