مصونیت قضایی و بدرفتاری بار دیگر باعث یک مرگ دیگر در زندان های ایران شد
(۱۸ آبان ۱۳۹۱) کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز با انتشار بیانیه ای از قوه قضاییه ایران خواست که فورا تحقیقاتی را در خصوص مرگ وب لاگ نویس جوان ستاربهشتی که در جریان بازجویی ها در زندان جان خود را از دست داد انجام دهد و افراد مسئول در این حادثه غمبار را معرفی و پاسخگو کند.
هادی قائمی سخنگوی کمپین گفت:« مرگ آقای بهشتی در زمان بازداشت نگرانی جدی را در خصوص بدرفتاری با زندانیان عقیدتی در زندان ها در حالی که نیروهای امنیتی و اطلاعاتی در مصونیت قضایی برخوردار هستند ایجاد می کند. مرگ این وب لاگ نویست قطعا به دلیل شرایط موجود در زندان بوده و او قربانی تازه ای از فرهنگ روبه گسترش مصونیت قضایی مسوولین و مامورین در داخل زندان است. احتمال اینکه او به خاطر جراحات و یا صدمات ناشی از شکنجه و یا بدرفتاری در جریان بازجویی یا نگهداری درزندان جان خود را از دست داده باشد بسیار زیاد است.»
ستاربهشتی، ۳۵ ساله، در ۹ آبان در منزلش در شهررباط کریم در نزدیکی تهران بازداشت شد. در تاریخ ۱۶ آبان مقامات با خانواده او تماس گرفته و آنها از مرگش در زمان بازداشت بدون اینکه هیچ اطلاعات دیگری ارائه کنند مطلع کردند.
وب سایت های خبری فارسی زبان او را به عنوان جوانی کارگر که در مورد نقض حقوق بشر وبلاگ می نوشت معرفی کرده اند. در آخرین پست های وب لاگ قبل از بازداشت او در مورد سیاست خارجی ایران در لبنان و همچنین اعتصاب غذای نسرین ستوده وکیل برجسته حقوق بشر که در زندان اوین نگهداری می شود نوشته بود.
خواهروی درمصاحبه ای با شبکه تلویزیونی صدای آمریکا گفت: « در نهم آبان لباس شخصی ها میریزن خونه مامانم بدون هیچ مجوزی، ستار رو دستبند می زنند و می برند. مامانم می گه مجوز دارید؟ طرف اسلحه اش رو نشان مادرم می دهد. نمی دونم به چه جرمی می برندش…. امروز شوهرم را کشوندند اونجا گفتند آقای ستار بهشتی مریضی داشته. نه قرصی می خورده. سالم بوده. پرسیده علت فوت چه بوده؟ گفتند خفه شو! حرف نزن! فقط ما حرف می زنیم. از سردخانه کهریزک هماهنگ کنید بروید قبر بخرید…. از حقوق آدم ها می نوشت. جرم برادرم این بود که انسان بود و می گفت انسانیت بمونه. همین.»
وب سایت کلمه ادعا کرده است که بازجویان در حین بازجویی به شدت ستاربهشتی را کتک زده و تحت شکنجه قرار داده اند که این رفتارها منجر به مرگ او شده است. این گزارش بر پایه ادعای زندانیان در بند ۳۵۰ زندان اوین است، جایی که بعد از بازداشت ستاربهشتی به آنجا منتقل شده، نگهداری می شوند.
از زمان مصاحبه اعضای خانواده بهشتی با رسانه ها در سه شنبه ۱۶ آبان، تلاش های کمپین برای مصاحبه با آنها ناکام مانده است. کمپین بر این باور است که اعضای خانواده ممکن است تحت فشار مقامات امنیتی باشند که با رسانه ها صحبت نکنند و احتمال دارد از اینکه از مرگ فرزندشان در زمان بازداشت سخن بگویند در خطر بیافتند.
امروز شبکه فارسی بی بی سی تایید کرد که پیکر ستار بهشتی در قبرستان رباط کریم به خاک سپرده شده است. به علاوه امروز وب سایت کلمه نامه ای را منتشر کرد که اظهار می کند توسط ستاربهشتی به مقامات قوه قضاییه که در آن جزییات ضرب و شتم در اثنای بازجویی را شرح می دهد. در این نامه او خواستار تحقیق در این زمینه شده است. این نامه دستنویس روی سربرگ رسمی در زندان «فرم ویژه مکاتبات مددجویان» نوشته شده است.
قائمی گفت: « احتمالش زیاد استکه بازجویان از تلاش مرحوم بهشتی برای یافتن روزنه ای که حرفش شنیده شود به خشم آمده اند و او را تا حدی مجازات کرده اند که منجر به مرگ او شده باشد.»
زندانیان عقیدتی در ایران به صورتی مداوم تحت شکنجه و بدرفتاری قرار می گیرند و توجهات پزشکی و حقوق اولیه از آنها دریغ می شود. احمد شهید گزارشگر ویژه حقوق بشرسازمان ملل در زمینه امور ایران ماه گذشته در گزارش خود از «فرهنگ مصونیت» در دستگاه قضایی ایران سخن گفت.
در خرداد ماه ۱۳۹۰ کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران مرگ ۱۷ تن از زندانیان عقیدتی را در زندان های ایران از سال ۱۳۸۱ به این سو مستند کرده بود و اینکه در هیچ کدام از این موارد هیچ تحقیقاتی برای پاسخگو نگهداشتن افرادی که بانی و مسبب اتفاقاتی که منجر به از دست دادن جان این افراد شده بود، صورت نگرفته است.
قائمی گفت: « جامعه بین المللی باید به صورت ویژه به وضعیت زندانیان سیاسی در ایران توجه کند. این موضوع به معنای واقعی کلمه مساله مرگ و زندگی است.»