بررسی مرکز تحقیقات پیو مبین انتقادِ گستردۀ بین المللی از کارنامۀ حقوقِ بشر در ایران است
همزمان با اینکه رئیس جمهور منتخب ایران، حسن روحانی، آمادهِ بدست گرفتنِ دفترِ ریاست جمهوری میشود، وی با رشد نگرانیهای بین المللی در مورد فقدان آزادیهای شخصی در ایران روبرو خواهد بود. بر اساس یک بررسی جدید که توسط مرکز تحقیقات پیو انجام گرفت و در تاریخ ١١ ژوئن ٢٠١٣ منتشر شد، اکثر افراد در اغلب کشورهائى که نظرسنجی شدند اظهار داشتند که ایران به حقوق شهروندانانش احترام نمیگذارد.
در حالی که دیپلماسی غرب تقریبا به صورت انحصاری بر موضوع برنامه هستهای ایران متمرکز باقی مانده است، شهروندان در سراسر جهان به طور فزایندهای نقض حقوق بشر در ایران را نگران کننده میدانند. بررسی پیو، بنامِ «نظرات جهانی در مورد ایران قریب به اتفاق منفی است»، از ٢ مارس تا ١ مه ٢٠١٣ نظرات پاسخدهندگان را در ٣٩ کشور مورد بررسی قرار داد. از ٣٩ کشورِ نظرسنجی شده، اکثر نظردهندگان در ٢۴ کشور، و بسیاری از آنها در ۴ کشورِ دیگر، با این دیدگاه موافق بودند که “حکومت ایران به آزادیهای شخصی مردمش احترام نمیگذارند.”
در آمریکای لاتین، نصف یا بیش از نصف پاسخدهندگان در هفت کشوری که پیو مورد بررسی قرار داد موافق هستند که حکومت در تهران حقوق ایرانیان را رعایت یا حفاظت نمیکند. در برزیل، ٨٢ درصد از پاسخدهندگان دارای این دیدگاه بودند، در شیلی این رقم ۶۵ درصد، و در آرژانتین و مکزیک به ترتیب ۵۶ و ۵۵ در صد بود. در ونزوئلا، یکی از نزدیکترین متحدان ایران، ۵٣ درصد از پاسخدهندگان موافق این نظر بودند.
اکثر افراد در اغلب کشورهای مورد بررسی در خاور میانه و شمال آفریقا نیز سابقۀ حقوق بشر در ایران را ناپسند بر میشمارند و ۶۶ درصد از مردم مصر، ۶١ درصد از اردنیها، و ۶١ درصد از لبنانیها اظهار داشته اند که تهران به حقوق شهروندان احترام نمیگذارند. در ترکیه، همسایه ایران، اکثریت بارز (۶٨ درصد) پاسخدهندگان به بررسی پیو توافق دارند که مردم ایران فاقد آزادیهای شخصی هستند.
همچنین در کشورهای منطقۀ آسیا-اقیانوسیه نیز اکثریتی قوی بطور قاطع اظهار کردند که تهران به آزادیهای شخصی احترام نمیگذارد: ٨١ در صد از مردم استرالیا، ٧۵ درصد از افراد درکره جنوبی، ۶٩در صد ژاپنیها و ۵٩ در صد از فیلیپینیها، دارندۀ این دیدگاه هستند.
به طور کلی، این بررسی متذکر شد که “در مقایسه با شش سال قبل، نظرات نامطلوب در مورد ایران در تعدادی از کشورها شدت یافته است،” و این آراء از سال ٢٠٠٧ در مصر، اردن، فلسطین، کره جنوبی، ترکیه، و اسپانیا با افزایشی دو رقمی روبرو بوده است.