آرش هنرور شجاعی روحانی زندانی در مرخصی: یک سال زندان برای پوپولیست خواندن آیت الله خمینی
آرش هنرور شجاعی، روحانی منتقد دولت که از روز شنبه ۹ شهریور ماه، از زندان اوین به مرخصی آمده است، در گفتگو با کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران با اشاره به مخالفت هایی که با صدور عدم تحمل کیفر او علیرغم بیماری هایش تا کنون به عمل آمده و اتهامات جدیدش گفت که اتهاماتی که به دلیل ابراز تحلیل های شخصی در یک مصاحبه به او وارد شده، به توهین به آیت الله خمینی، رهبر جمهوری اسلامی ایران تعبیر شده است. آقای شجاعی تا روز چهارشنبه ۲۰ شهریور ماه در مرخصی خواهد بود.
آقای شجاعی در بخشی از صحبتهایش در مورد یکی از اتهامات جدیدش که مربوط به توهین به آیت الله خمینی است، به کمپین گفت:«اگر من در مقام تحلیل گر، مثلا بگویم فردی پوپولیست است یا روشنفکر یا چپ گرا و یا راست گرا است که توهین نیست اما در جمهوری اسلامی هر چه که به مذاق خوش نیاید توهین است بنابراین در شعبه دوم دادیاری به من توهین به بنیان گذار جمهوری اسلامی تفهیم شد و به یکسال حبس محکومم کردند.»
این روحانی به کمپین گفت:« من سال گذشته در زمان مرخصیم، مصاحبه ایی با سایت ملی، مذهبی ها و یک مصاحبه هم با سایت “رسام” که متعلق به روحانیون سنتی ایران است در مورد کودتای ۲۸ مرداد انجام دادم. در آن مصاحبه ها از من در مورد رفتار آیت الله خمینی در آن زمان سوال کردند و من هم تحلیلم را گفتم. تحلیلم این بود که آیت الله خمینی در آن زمان رفتار پوپولیستی داشتند که این به آقایان برخورد و تصور کردند که پوپولیسم فحش خارجی است و نه اینکه یک مکتب و روش سیاسی. البته قبلا هم این بحث توسط کسانی مانند دکتر بشریه مطرح شده بود اما ظاهرا از من که یک روحانی هستم توقع این حرف ها را ندارند و آن را توهین قلمداد کردند. وزارت اطلاعات در این مورد یک گزارش بسیار مشوش و نامنظم نوشته بود که مطالب مختلفی را در بر می گرفت. در جای از آن گزارش نوشته شده بود من چون مرخصیم زیاد بوده، جسور شدم و با مراجع و علمای مساله دار، روابطه مساله دار پیدا کرده ام و نهایتا اینکه به آیت الله خمینی توهین کردم.»
آقای شجاعی در مورد اتهام دیگرش نیز گفت:« دادگاه ویژه روحانیت قبلا من را به خلع لباس مادام العمر محکوم کرده بود که من به آنها گفتم مراجع این لباس را به تن من کرده اند و نه حکومت. بنابراین اگر مراجع از من بخواهند من لباسم را در خواهم آورد و آنها نمی توانند این حکم را صادر کنند. سال گذشته که به مرخصی آمدم، به قم رفتم و در انجا لباس روحانیت بر تنم کردم و مراجع نیز مشکلی با آن نداشتند. اما دادگاه مجددا من را به اتهام نقض حکم خلع لباس به سه ماه حبس محکوم کرد.»
اقای شجاعی که از بیماری صرع رنج می برد با اظهار اینکه تا به حال با صدور حکم عدم تحمل کیفر و یا تقاضای آزادی مشروطش مخالفت شده به کمپین گفت:« من بیش از نیمی از محکومیتم را طی کردم بنابراین طبق قانون تقاضای آزادی مشروط کردم که باید در شورای زندان مورد بررسی قرار می گرفت ولی نامه من قبل از اینکه در شورا بررسی شود سر از دادگاه ویژه روحانیت در آورد و قاضی دستور داد که تقاضای من مورد بررسی قرار نگیرد و این حق از من سلب شد. عجیب تر اینکه علیرغم تایید پزشک قانونی برای عدم تحمل کیفر، من را در زندان نگه داشتند و حاضر به بررسی تاییدیه پزشک قانونی نشدند.»
آرش هنرور شجاعی به کمپین گفت: «من بیمار هستم و طبق قانون از همان ابتدا آقایان موظف بودند که در مورد حکم شلاق و تحمل کیفرم از پزشک قانونی استعلام کنند اما فقط در مورد حکم شلاق استعلام کردند و حاضر نشدند که در مورد تحمل کیفرم استعلام کنند تا اینکه بعد از گذشت بیش از دو سال و سکته مغزی من در زندان و با تقاضاهای مکرر همسر و مادرم، دادستانی سال گذشته قول پیگیری داد اما علیرغم تاییدیه پزشک قانونی مبنی بر اینکه من نمی توانم حبس را تحمل کنم همچنان تقاضای پزشکیم در پروسه رسیدگی مانده است. این بار به من مرخصی داده اند تا دوباره مورد معاینه قرار بگیرم. همین طور پزشک قانونی مرکز از شعبه پزشک قانونی که مدارک من در آنجا وجود دارد استعلام کرده و همچنین از زندان هم استعلام کرده که بند ۲۰۹ حاضر به بیرون دادن اطلاعاتش نیست و فقط بهداری زندان قرار است مدارک پزشکی من را بفرستد. بهرحال حالا منتظر جواب دادگاه با توجه به استعلام های جدید پزشک قانونی هستم. اما تا به حال اینطور بوده که به نظر پزشک قانونی اهمیتی داده نشده و همین طور برای بیشتر ماندن من در زندان، متهم به موارد دیگر شده ام و دیگر نمی دانم چه پیش می آید.»
آرش هنرور شجاعی، روحانی منتقد دولت و وبلاگ نویس ۶ آبان سال ۱۳۸۹ دستگیر شد و به اتهامات جاسوسی، تبلیغ علیه نظام، اقدام علیه امینت ملی و هتک حیثیت مقام روحانیت به ۴ سال زندان، ۵۰ ضربه شلاق و ۸۰۰ هزار تومان جریمه نقدی و خلع لباس روحانیت به صورت مدام العمر محکوم شد. او در دوران بازجوییش دچار بیماری صرع شد و در زندان یک بار سکته مغزی کرد. او به تازگی در شعبه ۳ دادگاه ویژه روحانیت به ریاست قاضی باقری زیاری به اتهام توهین به آیت الله خمینی و نقض حکم خلع لباس روحانیت به ۱۵ ماه دیگر حبس محکوم شد.
آقای شجاعی در مورد مشکلاتش در بند (۳۲۵) ویژه روحانیت زندان اوین گفت:« در این بند مشکلات بهداشتی و امکاناتی مانند بندهای دیگر وجود دارد اما مشکل شخصی من این است که وقتی وارد بند شدم، از آنجا که کار طلبه بحث کردن و تحقیق و بررسی است برای هم بندی هایم کلاس درس گذاشتم اما مسولان زندان همه را تهدید کردند و از دور و برم پراندند و کلاسم تعطیل شد. هر کس که به من نزدیک شد را به بند ۵۰۰ که متعلق به متهمان روحانیون است، فرستادند. اخیرا هم برای بعضی از هم بندی هایم کلاس منبر گذاشته ام که مانع برگزاری آن هم شدند. عملا از هر گونه فعالیت بی خطر و علمی در بند ویژه روحانیت جلوگیری می شود. حتی وقتی من در بند ۳۵۰ بودم هر کتابی را که می خواستم خانواده برایم تهیه می کرد و مسولان زندان هم تحویلم می دادند اما اینجا می گویند حداکثر ۵ کتاب می توانم درخواستم کنم که اول باید اسامی کتاب ها را اعلام کنم تا بررسی شود و اگر مشکلی نداشت خانواده به زندان بیاورند یعنی شرایط را طوری کردند که امکان تحقیق و حتی کتاب خواندن از من هم سلب شده است.»
این روحانی منتقد دولت در پاسخ به این سوال که چند نفر طلبه در بندهای ویژه روحانیت ( بندهای ۵۰۰ و ۳۲۵) زندان اوین هستند، گفت:« تعداد متغییر است الان شاید حدود ۴،۵ نفر در بند ۳۲۵ هستند که مخصوص روحانیونی است که حکم گرفتند و چند نفر هم در مرخصی به سر می برند. در بند ۵۰۰ هم که مخصوص روحانیونی است که هنوز متهم هستند همین تعداد زندانی وجود دارند.»
آرش هنرور شجاعی در مورد حقوقی مانند تماس تلفنی، ملاقات حضوری و مرخصی روحانیون زندانی گفت:« تمامی این حقوق را روحانیون زندانی دارند. ملاقات حضوری دو هفته یکبار دارند همین طور از حق مرخصی برخوردار هستند. دو باجه تلفن هم در بند وجود دارد که با توجه به تعداد اندک روحانیون زندانی هر کس هر چقدر که می خواهد می تواند تلفنی صحبت کند.»
آقای شجاعی همچنین گفت که روحانیون زندانی هیچ ارتباطی با دیگر زندانیان زندان اوین ندارند و هوا خوری آنها هم کاملا جدا است. او گفت که فقط در زمان هوا خوری روحانیون متهم و محکوم که در دو بند جداگانه هستند ولی هواخوریشان به هم راه دارد یکدیگر را می بینند.
اقای شجاعی همچنین گفت که بیشتر روحانیون زندانی به دلایل خانوادگی یا مالی در زندان هستند و تنها او و کاظمینی بروجردی دو روحانی با اتهامات سیاسی در زندان اوین هستند.
این روحانی منتقد دولت در پاسخ به این سوال که آیا او مورد شکنجه و آزار در زندان قرار گرفته است، گفت:« من توسط وزارت اطلاعات دستگیر شدم و به مدت ۸ ماه و نیم در سلول انفرادی اوین بودم. برخوردهای که با من در آنجا شد تعریفی نداشت. حداقل بیماری صرع و خیلی از ناراحتی ها و ضررهای که به سلامتیم وارد شد نتیجه رفتار بازجویانم در آن دوره با من بود. گفتن جزییاتش برایم راحت نیست اما بهرحال خالی از شکنجه نبوده است.»
در زمان بازجویی منزل این روحانی و دستگیری او، مقداری از وسایل شخصی او توسط ماموران ضبط شد که هنوز پس از گذشت سه سال به او بازگردانده نشده است. آقای شجاعی با اظهار اینکه تا کنون پیگیری هایش برای باز پس گرفتن وسایلش بی نتیجه بوده است، گفت:« برای استراد اموالم بارها پیگیری کردم و نامه نوشتم. در فقه آمده، حرمت مال مومن مانند حرمت خونش است اما چیزهای که از من برده شده مانند نوشته ها،خاطرات، تالیفاتم، نوشته های پدرم و آلبوم های خانواگی هیچکدام را حاضر نشدند تا به حال پس بدهند.»
آقای شجاعی با اظهار اینکه کارهای که برای سرکوب او انجام می دهند بی نتیجه است، گفت:« بالاخره زندان تمام می شود و آدم بیرون می آید. نهایتا به بدن و سلامتی انسان آسیب می زنند اما روح آنسان را که از او نمی توانند بگیرند. در بیرون به اطرافیانم فشار می آورند و شاگردان و کسانیکه با من رفت و آمد دارند را احضار می کنند. اینها کارهای بیهوده ای است و با این کارها جلوی تفکر را نمی توانند بگیرند. حالا گیرم که من از هستی ساقط شدم تفکرم که می ماند! نمی دانم، من وقتی به رفتاری که با من می کنند نگاه می کنم بیشتر خنده ام می گیرد.»