مخالفت سه مقام ایرانی با نامههای احمد شهید به حسن روحانی و سکوت دفتر ریاست جمهوری
پس از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهوری ایران، آیا بیش از دو سال دست رد به سینه گزارشگر ویژه سازمان ملل در زمینه حقوق بشر برای سفر به ایران پایان خواهد یافت؟ هفته گذشته، اظهارات برخی از مسوولین قوه قضاییه و وزارت خارجه از ادامه مخالفت با حضوراحمدشهید در ایران حکایت میکرد.
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در گفتگویی با شبکه بی بی سی فارسی در تاریخ ۲ شهریور ماه اعلام کرد که دو نامه تا به حال به حسن روحانی نوشته و از او درخواست کرده تا با سفر او به ایران موافقت کند. احمد شهید در آن گفتگو با اظهار خوشحالی از ریاست جمهوری روحانی گفت اولین نامه خود را پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات و دیگری را پس از آغاز رسمی کار ریاست جمهوری نوشته است و امیدوار است تا عاقبت به او اجازه سفر به ایران داده شود. با این حال چند روز پس از این گفتگو، آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه گفت که خوشحالی گزارشگر ویژه حقوق بشر در مورد انتخابات ایران وجهی ندارد.
رییس قوه قضایییه ایران در دیدار با جمعی از مسوولین قضایی در تاریخ ششم شهریور با اشاره به نامه اخیر احمد شهید به حسن روحانی گفت: «البته همه ما از انتخاب اخیر خوشحالیم ولی خوشحالی گزارشگر ویژه حقوق بشر وجهی ندارد، چرا که ارزش های دینی و بینان های قانون اساسی ما و قوانین حقوقی و قضایی نظام اسلامی ما، بآ آمدن و رفتن رییس جمهور تغییر نمی کند.»
در ادامه واکنش ها سید عباس عراقچی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز با غیر منصف خواندن احمد شهید گفت: «ما متاسفانه جناب آقای شهید را گزارشگر منصفی نمی دانیم. ایشان در گزارش های گذشته خود جانب انصاف را رعایت نکردند.»
عراقچی در نشست هفتگی خود با خبرنگاران در روز سه شنبه ۵ شهریور ماه با اشاره به اینکه نامههای احمد شهید به دفتر روحانی ارسال شده است، در مورد درخواست سفر او به ایران گفت:« متاسفم که بیشتر در یک اپوزیسیون ظاهر شدند و اقدامی انجام دادند که فراتر از وظایفش به عنوان گزارشگر سازمان ملل بود. برای ما اصلا قابل فهم و پذیرش نیست که ایشان خارج از چارجوب وظایف با افرادی ملاقات کنند، در جاهایی مصاحبه کنند، در مجامعی حاضر شوند که مربوط به مسوولیت ایشان نیست.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران که تلویحا درخواست سفر او را رد کرد، گفت: «به هر حال تا این روند غیر منصانه توسط ایشان متوقف نشود طبعا زمینه ای برای سفر ایشان به ایران وجود ندارد.»
همچنین دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با خطاب قرار دادن احمد شهید به عنوان یک هنرپیشه تبلیفاتی در حاشیه مراسم تودیع و معارفه رییس سازمان بازرسی کل کشور در روز سه شنبه ۵ شهریور ماه گفت:« گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران بیشتر به عنوان یک هنرپیشه تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی ایران از یک رسانه به رسانه دیگر می رود.»
محمد جواد لاریجانی که از دوره ریاست جمهوری احمدی نژاد تا کنون مخالف سفر احمد شهید به ایران است، گفت:« ما با گزارشگری هیچ مشکلی نداریم اما آقای گزارشگر تمام نرم های حرفه ای گزارشگری را زیر پا گذاشته و به عنوان هنرپیشه تبلیغاتی علیه جمهوری اسلامی ایران سخنان نابجا و اتهامات نا به جا مطرح می کند.»
احمد شهید در گفتگوی اخیرش با بی بی سی فارسی در مورد دو نامه اش به رییس جمهور جدید ایران گفت: « برای اولین نامه من انتظار پاسخی نداشتم چون او هنوز رییس جمهور نشده بود. برای دومی هم هنوز خیلی زود است که من جواب رسمی بگیرم اما با توجه به نشانه های موجود این احساس را دارم که در ماه های آینده شاهد همکاری بیشتری از طرف مقام های ایران خواهم بود.» اگرچه تا کنون سه مقام ایرانی در مورد اظهارات او واکنش نشان داده اند و تلویحا درخواست او را رد کرده اند اما هنوز دفتر ریاست جمهوری که نامه های او به آنجا ارسال شده پاسخ رسمی به درخواست او نداده است.
احمد شهید از سال ۲۰۱۱ توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران انتخاب شده است. او تا به حال جند گزارش درباره وضعیت حقوق بشر در ایران منتشر کرده و بارها از مقامات ایران خواسته تا با سفر او به ایران موافقت کنند.