تشکیل تیمی برای بررسی وقایع اوین از سوی دولت و نظر مخالف رییس قوه قضاییه
یک روز پس از تجمع خانواده های زندانیان در مقابل دفتر ریاست جمهوری ایران، محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت صبح روز سوم اردبیهشت ماه گفت “دولت برای بررسی وقایع حمله به بند ۳۵۰ اوین تیمی را تشکیل داده است.” سخنگوی دولت با تاکید بر اینکه زندانیان “حقوقی” دارند، گفت: «ما حق نداریم هیچ اقدامی خلاف قانون نسبت به زندانیان انجام دهیم به صرف زندانی بودن.» نوبخت گفت: رییس جمهور “در هیچ یک از مورادی که حقوق شهروندی کشور نادیده گرفته شود سکوت نمی کند.”
خانواده های زندانیان سیاسی بند ۳۵۰ زندان اوین، روز سه شنبه دوم اردبیهشت ماه در مقابل دفتر حسن روحانی، رییس جمهور ایران در اعتراض به آنچه در روز ۲۸ فروردین ماه بر زندانیان بند ۳۵۰ گذشت و در اعتراض به عدم رسیدگی به وضعیت مجروحان بند، تجمع کردند تا شخص رییس جمهور به اعتراض های آنها پاسخ دهد. خانواده ها پیش از این در روز ۳۰ فررودین ماه جلوی دفتر دادستانی تهران و روز ۳۱ فروردین ماه جلوی مجلس شورای اسلامی تجمع کردند اما تا کنون هیچ مقام مسولی به اعتراضات آنها پاسخی نداده است و مقامات همچنان ضرب و شتم و آسیب فیزیکی زندانیان بند ۳۵۰ در تاریخ ۲۸ فروردین ماه را تکذیب می کنند.
با این حال صادق آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه در همان روزی که سخنگوی دولت خبر از تشکیل تیمی برای بررسی وقایع اوین داد، گفت که بازرسی از زندان اوین در روز ۲۸ فروردین ماه “عادی” بوده و “هیچ خلافی” صورت نگرفته است. او با اظهار اینکه اخبار منتشر شده “کذب” است، گفت: «دستگاه قضایی از این پس در برخوردهای عادلانه خود با فضاسازیهای فتنهگرانه هیچ گونه تسامحی به خرج نخواهد داد ودر مقابل نشر اکاذیب و اخلال در امنیت ملی می ایستد.»
رییس قوه قضاییه ایران با اشاره به برخورد خشن پلیس در کشورهای عربی گفت: نیروهای پلیس در کشورهای غربی با تظاهرکنندگان و زندانیان بدترین برخوردها را دارند و معترضان را به صورت علنی کف خیابان میخوابانند و کتک میزنند و هیچ کسی نمیگوید که این کارشان خلاف حقوق بشر است، اما رسانهها و دولتهای همین کشورها بازرسی های عادی و قانونی از سلولهای زندانیان را کاری خلاف حقوق بشر معرفی میکنند.
همچنین در روز سوم اردبیهشت ماه و هفت روز پس از حمله به بند ۳۵۰ اوین، غلامحسین اسماعیلی، رییس سازمان زندان ها از سمت خود برکنار شد اما به سمت بالاتری، رییس کل دادگستری استان تهران منصوب شد. اسماعیلی در روزهای قبل حمله به بند ۳۵۰ را انکار کرده و آن را دروغ گروهای معاند نظام دانسته بود. او حتی اعتصاب غذای تعدادی از زندانیان بند ۳۵۰ را نیز کذب محض دانست. او در گفتگوی با خبرگزاری فارس گفت: «همکاران ما به هیچ عنوان رفتار توأم با ضرب و شتم نداشتند و این موضوع مستند است.»
به گزارش وب سایت کلمه، خانواده های زندانیان بند ۳۵۰ با تجمع در مقابل دفتر ریاست جمهوری ایران در روز دوم اردبیهشت ماه شعارهایی نظیر «این همه رای گرفتین دولت جرا نشستین» و «اوین شده فلسطین دولت چرا نشستین» را سر دادند و خواستار پاسخگویی رییس جمهور به این اتفاق شدند. این تجمع از ساعت ۱۰ صبح آغاز شد و تا ساعت ۶ عصر ادامه پیدا کرد. در نهایت فردی از دفتر ریاست جمهوری در جمع خانواده ها حاضر شد و خواست تا ۵ نفر به عنوان نماینده از سوی خانواده ها برای گفتگو با مقامات دولتی به داخل نهاد ریاست جمهوری بروند و خواسته های خود را مطرح کنند. این ۵ نفر با آقای مهدوی، رییس بازرسی ارتباطات مردمی نهاد ریاست جمهوری دیدار کردند. او پس از گرفتن درخواست های کتبی نمایندگان خانواده های زندانیان، قول تحویل درخواست ها به رییس جمهور و پیگیری مطالبات آنها را داده است.
خواستۀ خانواده زندانیان بند ۳۵۰ شناسایی و محاکمۀ عوامل حمله به بند است که منجر به ضرب و شتم، مجروح شدن تعدادی از زندانیان، بی حرمتی به آنها و انتقال تعدادی از آنها به انفرادی شده اند. همچنین آنها می خواهند زندانیانی که نیاز به درمان پزشکی دارند به بیمارستان منتقل شوند.
عاطفه خلفی، همسر حسن اسدی زید آبادی، زندانی سیاسی بند ۳۵۰ که هم اکنون در اعتصاب غذا به سر می برد، پس از ملاقات با رییس بازرسی ارتباطات مردمی نهاد ریاست جمهوری به وب سایت کلمه گفت: «او گفت تمام مواردی که خانواده ها برای وی تشریح کرده اند را امشب و در سریعترین زمان ممکن با رییس جمهور مطرح کرده و پیگیری های لازم را به عمل خواهد آورد.» عاطفه خلفی تاکید کرد که خانواده های زندانیان این بار ساکت نمی نشینند و تا گرفتن پاسخ و درمان زندانیان شان پیگیری ها را ادامه خواهند داد.
۱۲ نفر از زندانیان بند ۳۵۰ زندان اوین روز دوشنبه اول اردبیهشت ماه در بیانیه ای اعلام کردند که در اعتراض به برخوردهای غیر قانونی و تضییع حقوق زندانیان و اعتراض به عدم رسیدگی به تخلفات فاحش و بی سابقه دست به اعتصاب غذا زده اند. نام زندانیانی که در اعتصاب غذا به سر می برند به این شرح است: علیرضا رجایی، حسن اسدی زید آبادی، محسن میردامادی، رضا شهابی، حسین رونقی ملکی، عماد بهاور، امین چالاکی، مسعود پدرام، قربان بهزادیان نژاد، اکبر امینی ارمکی، امیر اسلامی و محمد صادق ربانی املشی.
۲۱نفر زندانی دیگر بند ۳۵۰ نیز سوم اردبیهشت ماه به جمع اعتصاب کنندگان غذا پیوستند. اسامی این زندانیان عبارتند از: عبدالفتاح سلطانی، اسماعیل برزگری، وحید اصغری، آرش همپای، مهدی ساجدی فر، امید شاهمرادی،ابراهیم پیروزی، مسعود عرب چوبدار، اسدالله هادی، سهیل عربی، اصغر قطان، امیر درستی، وحید حیدرزاده، سعید حائری، امید زارعی نژاد، یاشار دالرشفا، مهدی خدایی، مجید اسدی، علی سلام پور،امیر قاضیانی
با این حال ملاقات خانواده های زندانیان سیاسی بند ۳۵۰ در روز دوشنبه اول اردبیهشت ماه حکایت دیگری را بازگو می کند. همسران سه نفر از زندانیان این بند در گفتگو با کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران از دیدن زندانیانی با بدن های کبود، سر شکسته و پا مجروح گفتند. همچنین فیلمی از محوطه بیرونی زندان اوین در روز دوشنبه اول اردبیهشت ماه در شبکه های مجازی پخش شد که تصاویرگریان و عصبی خانواده های زندانیان را نشان می دهد. در تکه ای از این فیلم کوتاه مادر اکبر امینی، زندانی سیاسی نشان داده می شود که غش کرده است. او پسرش را در ملاقات با سر پانسمان شده، چشم هایش تار دیده و همچنین یکی از گوشه هایش نمی شنیده است. مادر این زندانی پس از خروج از زندان از شدت ناراحتی غش کرد.
پریناز باغبان حسنی، همسر محمد صدیق کبودوند پس از ملاقات ده دقیقه ای با همسرش روز اول اردبیهشت ماه به کمپین گفت: «محمد به من گفت او را از بهداری آورده اند و دوباره به بهداری بر می گردانند. محمد گفت بعد از ضرب و شتم داخل بند روز پنجشنبه، ماموران آنها را سوار مینی بوس کردند و در آنجا هم با فحش و ناسزا آنها را با باتوم زده و به بند ۲۴۰ منتقل کرده اند. او می گفت در تونل باتوم سه دنده اش شکسته است. محمد می گفت وقتی بهوش آمده، دیده که بالای سرش دکتر است و دارد به او تنفس مصنوعی می دهد. پس از ضرب و شتم و تراشیدن مویش محمد سه روز به انفرادی فرستاده شده و بعد به علت شدت جراحت او را به بهداری فرستادند.»
در روز پنجشنبه ۲۸ فروردین ماه، نیروهای وابسته به سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، وزارت اطلاعات و بیش از یکصد نفر از سربازان حفاظت سازمان زندان ها به بند ۳۵۰ زندان اوین یورش بردند و با باتوم زندانیان را مورد ضرب و شتم قرار دادند. بیش از سی نفر از زندانیان مجروح شدند. چهار نفر نیز به دلیل خونریزی شدید به بیمارستان منتقل شده و سی و دو نفر نیز به سلول انفرادی منتقل شده اند. تا کنون حدود ۱۱ نفر از زندانیان از سلول انفرادی به بند ۳۵۰ برگردانده شدند اما بقیه همچنان در انفرادی هستند. بسیاری از آنها نیز نیاز مبرم به درمان پزشکی در بیمارستان دارند.
همسر عبدالفتاح سلطانی پس از ملاقات کابینی همسرش و دیدن زندانیان دیگر به کمپین گفت: «ما از آقای روحانی و نمایندگان مجلس می خواهیم اولا عوامل این اتفاق شناسایی و محاکمه شوند و به زندانیان نیز حق درمان داده شود. برخی از زندانیان تقاضای رسیدگی درمانی دارند و باید حتما به بیمارستان مراجعه کنند. آنها خواهش می کردند که ما از مقامات بخواهیم که آنها را برای درمان به بیمارستان منتقل کنند چون خیلی درد می کشند.»