زنده بودن دو زندانی عرب اهواز در هاله ای از ابهام
کریم دحیمی، فعال حقوق بشر اهوازی به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که از وضعیت دو زندانی عرب محکوم به اعدام به نام های علی چبیشاط و خالد موسوی هیچ اطلاعی در دست نیست. این فعال حقوق بشر گفت که ماوران اداره اطلاعات اهواز صبح پنجشنبه اول خرداد ماه مدعی شده اند که هیچگاه این دو زندانی در دست اداره اطلاعات نبوده اند و منکر بازداشت و حضور آنها به مدت دو سال در سلول انفرادی و زندان دزفول شده اند. این در حالیست که به نقل از منابع غیر رسمی صبح پنجشنبه قرار بوده حکم اعدام این دو زندانی اجرا شود.
حکیم چبیشاط، خواهر زاده علی چیبشاط ، زندانی محکوم به اعدام به کمپین گفت: «روز سه شنبه ۳۰ اردبیهشت ماه منبعی غیر رسمی به خانواده های این دو زندانی خبر داده بود که آنها روز پنجشنبه اعدام خواهند شد. او گفته بود هر کاری می خواهید بکنید تا روز پنجشنبه وقت دارید. خانواده ها در این دو روز هر جا که فکرش را بکنید برای پیگیری رفتند اما هیچ پاسخی نگرفتند.»
کریم دحیمی، فعال حقوق بشر اهوازی گفت: «صبح پنجشنبه خانواده ها به دادگاه انقلاب اهواز رفته بودند تا وضعیت علی چبیشاط و خالد موسوی را جویا شوند. اول بهشان گفته اند که کسی را امروز اعدام نکردند اما دقایقی بعد کسانی که خودشان را از ماموران اطلاعات معرفی کرده بودند، به خانواده ها گفته اند اصلا علی و خالد چه کسانی هستند. اصلا در بازداشتگاه اطلاعات چنین افرادی را با این نام نداریم.»
دحیمی ادامه داد: «خانواده ها که شوکه شده بودند، گفته اند اداره اطلاعات آنها را دو سال پیش دستگیر کرد. ما آنها را در زندان دزفول و بازداشتگاه اداره اطلاعات ملاقات کردیم. خودتان آنها را پارسال از زندان دزفول به جای نامعلومی منتقل کردید و ما سه ماه است از آنها خبر نداریم. اما ماموران گفته اند که ما چنین اشخاصی را نمی شناسیم.»
علی چبیشاط، خالد موسوی و سلمان چایانی سه شهروند عرب اهل اهواز روز ۲۰ آبان ماه سال ۱۳۹۱ به اتهام انفجار لوله گاز طبیعی چغازنبیل در نزدیکی روستای کعب خلف مسلم دستگیر شدند. این دستگیری در حالی اتفاق افتاد که مقامات رسمی ایران در همان روز حادثه انفجار را یک تصادف اعلام کرده بودند. افشین، مدیرعامل شرکت گاز خوزستان در همان روز حادثه، ضمن رد هرگونه خرابکاری، این آتش سوزی را یک حادثه خواند و گفته بود “علت آن در دست بررسی است.”
این سه زندانی هفت ماه در سلول انفرادی بودند و پس از آن به بند عمومی زندان دزفول منتقل شدند و در در شهریور ماه ۱۳۹۲ از سوی قاضی سید محمد باقر موسوی در شعبه دوم دادگاه انقلاب اهواز به اتهام محاربه و اقدام علیه امنیت ملی محاکمه شدند. علی چبیشاط و خالد موسوی به اعدام محکوم شدند و سلمان چایانی به ۲۵ سال زندان و تبعید به شهر یزد محکوم شد. سلمان چاپانی همچنان در زندان دزفول به سر می برد.
کریم دحیمی به کمپین گفت: «انکار ماموران اداره اطلاعات خانواده ها را به شدت نگران کرده که مبادا خالد وعلی مخفیانه اعدام شده اند و ماموران نمی خواهند اعلام کنند. از زمان دولت روحانی تا کنون ۶ نفر از زندانیان عرب اعدام شده اند، در حالیکه ماموران هرگز تاریخ اعدام و مکان دفن را به خانواده هایشان اعلام نکردند. آنها دیگر در زندان نیستند و کسی هم آنها را ندیده است.»
حکیم چبیشاط ، خواهر زاده علی چبیشاط نیز با اظهار اینکه وکیل این دو زندانی از وضعیت موکلانش بی اطلاع است به کمپین گفت: «وکیل آنها به خانواده هایشان گفته من خبری ندارم اگر شما خبری گرفتید به من هم بگوید. وکیل آنها حتی یکبار هم در طول مدت بازداشت اجازه ملاقات با آنها را نداشته است. ما دستمان از همه جا کوتاه است.»
حکیم چبیشاط در خصوص تقاضای خانواده علی چبیشاط از مسولان ایران گفت: «فکر نمی کنم حرف های ما دیگر به درد علی و خالد بخورد اما اگر هنوز زنده اند ما آزادی آنها را می خواهیم. آنها عاملان انفجار خط لوله گاز نبودند. به نظرمان وزارت اطلاعات مجبور بوده که کسانی را برای این اتفاق محکوم کند.»
خواهر زاده علی چبیشاط در خصوص مصادیق اتهام این دو محکوم به اعدام گفت: «هیچ سندی در پرونده این دو نفر برای اینکه اثبات کند آنها مسول انفجار خط لوله گاز اهواز بودند، وجود ندارد. تنها سند اعترافات این دو زندانی زیر شکنجه است. آنقدر شکنجه شده اند که مجبور به اعتراف شده اند.»
منبعی نزدیک به خانواده علی چبیشاط در مصاحبه ای با کمپین در تاریخ هشتم فروردین ماه ۱۳۹۳ با اظهار اینکه آنها برای اعتراف شکنجه شده اند، گفته بود: «علی و خالد در اولین ملاقات به خانواده هایشان گفتند که بازجویان به آنها اتهاماتشان را را روی برگه ای نشان داده اند و بعد خواسته اند زیر برگه را امضا کنند. آنها گفته بودند زیر شکنجه مجبور به اعتراف شده اند.»
از زمان دولت روحانی تا کنون شش زندانی عرب اهل اهواز که محکوم به اعدام بودند، بدون اطلاع خانواده و وکلایشان به صورت مخفیانه اعدام شدند در حالیکه مسولان قضایی حتی پس ازاجرای حکم، تاریخ اعدام و محل دفن آنها را به خانواده هایشان ابلاغ نکرده اند. هاشم شعبانی، ۳۲ ساله و معلم ادبیات عرب دبیرستن خلفیه و هادی راشدی، ۳۹ ساله و معلم شیمی دبیرستان خلیفه که به اتهام محاربه محکوم به اعدام بودند، ۱۶ آذر ماه سال ۱۳۹۲ از زندان کارون اهواز خارج شدند و خبر اعدام آنها در تاریخ ۲۹ دی ماه ۱۳۹۲ به خانواده هایشان اطلاع داده شد. همچنین غازی عباسی، عبدالرضا امیر خنافره، عبدالامیر مجدمی، جاسم مقدم پناه در تاریخ ۱۲ آبان ۱۳۹۲ از زندان کارون اهواز خارج شدند و کمی بعدتر اجرای حکم اعدام آنها به خانواده هایشان ابلاغ شد.