وضعیت نگران کنندۀ صبا آذرپیک، روزنامه نگار زندانی: دوماه در بازجویی و سلول انفرادی
صبا آذرپیک، روزنامه نگار جوان ایرانی که از هفتم خرداد ماه توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده، نزدیک به دوماه است که در بازداشت موقت و در سلول انفرادی زندان اوین به سر می برد. خانواده این روزنامه نگار نیز تهدید شده اند که برای حفظ امنیت جان فرزند خود با رسانه های خارجی مصاحبه نکنند. هیچ اطلاع شفافی از وضعیت این روزنامه نگار در دست نیست؛ تنها بر اساس اظهارات منابع آگاه، او به دلیل ماندن در سلول انفرادی و تحت بازجوییهای مداوم، وضعیت جسمی و روحی بدی دارد و به شدت لاغر شده است.
محمود علیزاده طباطبایی، وکیل این روزنامه نگار در گفتگوی کوتاهی به کمپین گفت که هیچ اطلاعی از موکلش ندارد و هفتۀ آینده پیگیر وضعیت او خواهد بود. اکرم محمدی، مادر این روزنامه نگار پس از دستگیری او صفحه فیسبوکی با نام “مادرصبا” راه اندازی کرد و خبرهایی در مورد وضعیت فرزندش در آن صفحه منتشر می کرد، اما این صفحه دو روز پس از اینکه مادر صبا آذرپیک خبر از تهدیدات علیه خود برای اطلاع رسانی در مورد پروندۀ دخترش خبر داد به روزرسانی نشده است.
خانم محمدی در یکی از پست های خود در تاریخ ۳۰ خرداد در این صفحه نوشت: «منو تهدید کردن که مصاحبه نکنم، منو تهدید کردن در فیس بوک چیزی ننویسم، چون جگر گوشه ام موقعیتش بخطر می افتد، راستی خوب می دانید چگونه یک مادر را با فرزندش تهدید کنید، باور کنید من تا به این سن چنین مرامی را در زندگیم بیاد ندارم، که فرزندی گروگان گرفته شود و مادری تهدید به جان فرزندش.»
محمود علیزاده طباطبایی، وکیل این روزنامه نگار روز ۲۳ تیرماه در گفتگو با خبرگزاری ایلنا اظهار امیدواری کرده بود که موکلش تا آخر هفته با قرار وثیقه آزاد می شود، اما نه تنها این اتفاق نیفتاد بلکه این روزنامه نگار بدون اطلاع وکیلش و در سکوت خبری طی دو روز پی در پی در ۳۰ و ۳۱ تیرماه از زندان اوین به شعبۀ ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه منتقل شد.
وکیل این روزنامه نگار ضمن بی اطلاعی از انتقال موکلش به دادگاه انقلاب به کمپین گفت: «به من ابلاغ نشده بود، بعد که شنیدم، پیگیری کردم و متوجه شدم صبا را برای پروندۀ قبلیش که در مورد بازداشت سال ۱۳۹۱ است به دادگاه برده اند و من وکیل پروندۀ قبلی او نیستم.» طباطبایی به کمپین گفت که هنوز هیچ اطلاعی از موکلش و جریان دادگاهش ندارد.
صبا آذر پیک، پیش از این یکبار در تاریخ ۹ بهمن ماه ۱۳۹۱ به همراه تعداد دیگری از روزنامه نگاران دستگیر شد که همگی تا اواسط اسفند ماه همان سال آزاد شدند. تاکنون هیچیک از آن روزنامه نگاران در ارتباط با آن دستگیری ها به دادگاه فراخوانده نشدهاند. یکی از اتهامات این روزنامه نگاران که در روزهای دستگیریشان عنوان شد ارتباط با برخی رسانههای خارجی، از جمله شبکۀ خبری بی بی سی فارسی بود.
تا کنون مشخص نشده که اتهام پروندۀ قبلی صبا آذر پیک چیست و روند دادگاه در روزهای ۳۰ و ۳۱ تیرماه چگونه بوده و آیا این روزنامه نگار از دسترسی به وکیل در روزهای دادگاهش برخوردار بوده است یا خیر. همچنین هنوز مشخص نیست که اتهام این روزنامه نگار در ا دورۀ اخیر بازجویی چیست. شاهدان عینی در دادگاه او اظهار کرده اند که این روزنامه نگار به شدت لاغر شده و وضعیت روحی و جسمی مناسبی نداشته است.
پیش از این در تاریخ ۲۱ تیرماه وبسایت بی بی سی فارسی نوشت که صبا اذر پیک به گفته نزدیکانش به دلیل مشکلاتی از ناحیۀ کمر تحت درمان قرار گرفته است.
صبا آذرپیک، خبرنگار مجلس، صبح چهارشنبه هفتم خرداد ماه در دفتر هفته نامه “تجارت فردا” توسط ماموران امنیتی بازداشت شد بدون انکه ماموران علت و اتهام او را عنوان کنند.او روزنامه نگار جوانی است که در سال های اخیر در بخش سیاسی روزنامه های اصلاح طلب کار می کرد و تا پیش از بازداشت خبرنگار مجلس روزنامۀ “اعتماد” و هفته نامۀ “تجارت فردا” بود.
او همچنین در شبکه های مجازی مانند فیسبوک فعالیت داشت. این روزنامه نگار جوان پس از مرگ وبلاگ نویس زندانی ستار بهشتی در آبان ماه ۱۳۹۱، با پیگیری هایش توانست این موضوع را به مجلس بکشاند. او گزارشی نیز از مراسم چهلم ستار بهشتی و برهم زدن مراسم یادبود وی توسط نیروهای امنیتی و انتظامی نوشت که بازتاب های گسترده ای را در پی داشت.
۱۴۷ روزنامهنگار ایرانی در بیانیهای که در تاریخ ۲۰ خرداد ماه در رسانه ها و شبکه های مجازی منتشر شد، با انتقاد از بازداشت صبا آذر پیک، خواستار مشخص شدن وضعیت این روزنامه نگار شدند.
در بیانیۀ این روزنامهنگاران، بازداشت خانم آذرپیک خلاف موازین قانون اساسی و دادگاههای عمومی و انقلاب اعلام شد. امضاکنندگان این بیانیه همچنین بیخبری خانواده صبا آذرپیک و افکار عمومی از وضعیت این روزنامهنگار را «غیرقانونی و خطرناک» دانستند.
از میان مسئولان تا کنون علی مطهری، نمایندۀ اصول گرای مجلس در مورد این روزنامه نگار اظهار نظر کوتاهی کرده است. مطهری روز ۲۰ خرداد ماه با اشاره به بازداشت خانم آذرپیک گفت: «متاسفانه الان بر خلاف قانون اساسی عمل می شود. کسی را بازداشت می کنند و تا مدتی خانواده اش اجازه صحبت با او را ندارد.»