نرگس محمدی: آیا فقط موی من زن ایرانی منکر است؟
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر در دومین مراسم سالگرد ستار بهشتی بر سر مزارش روز نهم آبان ماه با اشاره به طرح امر به معروف و نهی از منکر در مجلس گفت: «چگونه است که نمایندگان مجلس امروز طرح امر به معروف و نهی از منکر علم کرده اند اما چرا هیچ منکری دو سال صدایش در نیامد و از کشته شدن یک انسان بیگناه به نام ستار بهشتی زیر شکنجه های بازجویش دفاع نکرد یا از مرگ هدی صابر، هاله سحابی، نداآقا سلطان، سهراب اعرابی و هزاران هزار دیگر. آیا منکری بالاتر از این را جامعه بشری تجربه کرده است؟»
خانم محمدی، زندانی سابق و سخنگوی سابق کانون مدافعان حقوق بشر گفت: «آیا فقط موی من زن ایرانی منکر است که همه با هم بسیج شده اید. چرا چهار هزار موتور سوار باید بیایند و در خیابان های تهران برای بدحجابی طرح بدهند و با بدحجابی مبارزه کنند چون بدحجابی منکر است اما این چهار هزار نفر کجا بودند وقتی ناله های مادران کشته شدگان از سینه هایشان برخاست؟»
در حالی بسیاری از فعالان مدنی خواستار رد طرح امر به معروف و ناهی از منکر در مجلس هستند و مطرح شدن چنین طرحی در مجلس را از زمینههای اسیدپاشی ها در اصفهان می دانند که مسولان کشور در مصاحبه های خود ارتباط اسید پاشی ها با این طرح در مجلس را به طور کلی رد کرده اند. هنوز عامل یا عاملان اسیدپاشی ها دستگیر نشده اند تا درباره علت و انگیزه این حرکت خود توضیحی بدهند.
آیت الله علم الهدی، امام جمعه مشهد روز نهم آبان ماه گفت: «قوه قضاییه باید علاوه بر عوامل اسیدپاشی کسانی را که این قضیه را به امر به معروف و نهی از منکر نسبت داده اند را تحت تعقیب قرار دهد.»
آیت الله صدیقی، خطیب نماز جمعه تهران نیز در روز نهم ابان ماه گفت که اسیدپاشی های اخیر یک توطئه بوده تا قانون امر به معروف و نهی از منکر که از ضروریات دین است را تحت الشعاع قرار دهد.» او گفته است که امروز عده ای جسور شده اند و به مقدسات جسارت می کنند.
همچنین حیدر مصلحی، وزیر پیشین اطلاعات روز هشتم آبان ماه اسیدپاشی ها در اصفهان را به آم آی ۶ مرتبط دانست و گفت: «سازمان اطلاعات خارجی بریتانیا(ام آی ۶) پشت جریان اسیدپاشی های اصفهان قرار داد تا جلوی تصویب قانون امر به معروف در مجلس گرفته شود.»
آقای مصلحی گفت: «بنده اطمینان دارم که سرویس جاسوسی انگلیس پشت این موضوع است.» ایشان ادامه داد: «با بررسی های که ما انجام دادیم، دریافتیم که یک توطئه طراحی شده داخل و بیرون مشترک با هم است که در این شکی نیست.»
از سوی دیگر، بیش از ۲۴۰ نفر از فعالان حقوق زنان و فعالان مدنی با انتشار بیانیه ای در روز هفتم آبان ماه، ضمن محکوم کردن اسیدپاشی های اخیر، به تلاش برخی از نمایندگان مجلس برای تصویب طرح آمران به معروف اعتراض کرده و آن را بهانه ای برای افزایش خشونت و ایجاد حاشیه امن برای خشونت گران دانسته اند.
در این بیانیه نوشته شده است: «اسیدپاشان خیابانی و مجلس نشینانی که طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را تصویب کرده به دنبال عادی سازی خشونت علیه زنان در ایرانند.»
در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: « فضای زندگی عمومی و شهری بر زنان تنگ تر و ناامن تر شده است، افرادی با داعشی مسلکی در لباس مذهب، به بهانه کنترل حجاب زنان، به زنان و دختران در ایران حمله کرده و به صورت آنها اسید می پاشند تا شهر را از حضور زنان خالی کنند.»
در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به همزمانی اسیدپاشی های اخیر با تصویب کلیات طرح حمایت آز آمران به معروف و ناهیان از منکر از سوی مجلس آمده است که مجلس شورای اسلامی «درصدد اعمال فشار هر چه بیشتر بر زنان و دادن مجوز قانونی به بیناد گرایانی است که قدرتشان را با زورگویی، قلدری و تجاوز به حقوق زنان به رخ می کشند.»
طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر در خرداد ماه امسال در مجلس شورای اسلامی برای تصویب مطرح شد. این طرح دارای ۲۴ ماده است که در جلسه علنی ۱۶ مهرماه کلیات این طرح به تصویب رسید.
پس از اسیدپاشی های اخیر و اعتراضات مردمی به این طرح، نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز ۲۹ مهرماه، ماده ای را به این طرح اضافه و تصویب کردن که بر اساس آن «هیچ شخص یا گروهی حق ندارد به عنوان امر به معروف یا ناهی از منکر به اعمال مجرمانه توهین، افترا، ضرب، جرح و قتل مبادرت کند.»
در حال حاضر فعالان حقوق زنان، مدنی و شهروندان ایرانی خواستار رد این طرح در مجلس هستند. طرحی که از همان ابتدا نیز دولت حسن روحانی با آن مخالف بود. اگر این طرح به تصویب نهایی برسد، ستادی به نام ستاد امر به معروف و نهی از منکر با ۱۷ عضو تشکیل می شود که ریاست آن را یکی از ائمه جمعه تهران بر عهده خواهد داشت.
آزادی عکاس خبرگزاری ایسنا
از سوی دیگر تعدادی از شهروندان تهران و اصفهان که در تجمع اعتراضی به اسیدپاشی ها حضور داشتند از سوی نیروی های امنیتی دستگیر شدند و هنوز برخی آز آنها آزاد نشده اند. از جمله بازداشت شدگان، آریا جعفری، عکاس خبرگزاری ایسنا است که روز نهم آبان ماه با قرار وثیقه آژاد شد. او روز اول آبان ماه یک روز پس از عکاسی از تجمع اعتراضی مردم اصفهان دستگیر شد. از دلیل بازداشت او و اتهام احتمالی او هیچ خبری در دست نیست.