جوادلاریجانی درباره امید کوکبی :«ما دوست داریم که این فرد مورد عفو قرار گیرد؛ موضوع را پیگیری می کنیم.»
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه روز ۲۶ اسفند ماه و یک روز پس از اینکه احمد شهید آخرین گزارش خود در مورد وضعیت ایران که در برگیرنده افزایش آمار اعدام ها و وضعیت نابسامان زندانیان در ایران بود را به سازمان ملل ارائه کرد در گفتگو با خبرگزاری ایسنا در خصوص امید کوکبی، دانشجوی نخبه زندانی که برای دومین بار اعادی دادرسی او در دی ماه ۱۳۹۳ رد شد، گفت: «ما دوست داریم که این فرد مورد عفو قرار گیرد» و «طبیعتا این موضوع را پیگیری می کنیم.»
او با اظهار اینکه در مورد امید کوکبی «با مسولان امنیتی و قضایی صبحت های مختلفی» داشته و دارد، تبلیغات بین المللی و اعطای جایزه ساخاروف را از علت های عدم آزادی او عنوان کرد و گفت: «طبیعتا تبلیغات بین المللی روی این موضوع تاثیر گذاشته است. مثلا جایزه ساخاروف به وی دادند در صورتی که جایزه ساخاروف برای کسانی است که در امر حقوق بشر کار می کنند نه متهمین به جاسوسی!»
این درحالی است که رای دیوان عالی کشور در خصوص پرونده امید کوکبی آشکار می کند که هیچ مدرکی دال بر جاسوسی و یا آنچه «همکاری با دول متخاصم» میشود وجود ندارد. بعد از رای این دادگاه انتظار این بود که امیدکوکبی آزاد شود اما با ارجاع پرونده او به دادگاهی دیگر، عملا این رای نادیده گرفته شد.
محمد جواد لاریجانی با اظهار اینکه اتهام امید کوکبی جاسوسی است، گفت اعطای جایزه ساخاروف «به کسی که در کشور ما یک دانشجو بوده و اتهامی پیدا کرده از باب علاقه نبوده بلکه برای اینکه او را به یک سوژه تبلیغاتی علیه ما تبدیل کنند، بوده است. ما نمی توانیم با این سوژه ها کار کنیم ما باید مسیر قانونی ما را با تسامح پیش ببریم. سیستم قوانین ما تسامحات خوبی نسبت به دانشجو و اهل علم دارد. ستاد حقوق بشر هم کارش این است که ببیند این تسامح چقدر خوب اعمال شده است.»
آقای لاریجانی در حالی در مورد تسامح با دانشجویان ایرانی گفته است که بسیاری از دانشجویان نخبه ایرانی پس از حبس امید کوکبی از بازگشت به ایران می ترسند.
امید کوکبی، فارغ التحصیل دانشگاه شریف و دانشجوی دانشگاه تگزاس آمریکا در تاریخ ۱۰ بهمن ۱۳۸۹ در فرودگاه امام خمینی هنگام ترک کشور بازداشت شد و به اتهام ارتباط با دول متخاصم(آمریکا) به ده سال حبس محکوم شد. او اکنون در بند هفت زندان اوین که فاقد حقوق اولیه برای زندانیان است به سر می برد.
مدتی پیش سعید خلیلی، وکیل آقای کوکبی در گفتگویی به کمپین از بیماری های متعدد او مانند تپش قلب، تنگی نفس وکلیه گفته بود که علیرغم درخواست های فراوان برای انتقال او به بیمارستان هنوز با درمان او موافقت نشده است و برای دومین بار نیز با اعادی دادرسی و شکستن حکم او مخالفت شد.
محمد جواد لاریجانی در ادامه گفتگویش درباره موضعش در برابر ممنوعیت انتشار اخبار و تصاویر سیدمحمدخاتمی، رئیس جمهورسابق در رسانههای داخلی در ایران گفت: «به دلیل این که این امر تصمیم حکومتی است و در شورای عالی امنیت ملی که قوای سه گانه حضور دارند، اتخاذ شده و مبنای قانونی خود را دارد، به مصلحت نمیدانم که در این مورد اظهارنظر بیشتری داشته باشم.»
غلامحسین محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه روز دوشنبه ۲۸ بهمن ماه در نشست خبری خود اعلام کرد که از این پس با دستور دادستانی تهران رسانه ها حق ندارند تصویر یا مطلبی از محمد خاتمی، رییس جمهور پیشین ایران منتشر کنند و اگر این اتفاق بیفتد با رسانه مزبور برخورد می شود. چند روز بعد دو وب سایت جماران و بهار نیوز به دلیل انتشار عکس و مطلب از محمد خاتمی فیلتر شدند.
این دو وب سایت یک روز بعد با حذف تمام عکس ها و مطالب رییس جمهور سابق ایران بر روی خروجی خود مجددا با دستور دادستانی رفع فیلتر شدند.
دبیر ستاد حقوق بشر در ادامه با اشاره به اینکه ایران جامعه ای است که در آن دموکراسی برقرار است، گفت اگر با فتنه ۸۸ برخود نمی شد «از دموکراسی جوان ما چیزی باقی نمی ماند.»
یک روز قبل از اظهارات دبیر ستاد حقوق بشر، احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در تاریخ ۲۵ اسفند ماه آخرین گزارش خود را در جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل در شهر ژنو ارائه کرد. او اعلام کرد که طی ۱۴ ماه گذشته بیش از ۱۰۰۵ اعدام در ایران انجام شده که در ۱۲ سال گذشته بی سابقه بوده است. در این گزارش تصریح شده حداقل ۷۵۳ اعدام در سال ۲۰۱۴ و ۲۵۲ اعدام در ده هفته پیش از انتشار گزارش انجام شده است.
احمد شهید همچنین در این گزارش از زندانیانی که در سلول انفرادی برای مدت های طولانی به سر می برند و همچنین از بازداشت حداقل ۳۰ روزنامه نگار و وب لاگ نویس، ۱۰۰ شهروند بهایی و ۹۲ مسیحی نوکیش در زندان های ایران خبر داد.
محمدجواد لاریجانی در گفتگو با خبرگزاری ایسنا فقط به بخشی از اعدام ها در ایران که مربوط به حکم قصاص می شود پاسخ داد و با اظهار اینکه مساله قصاص در اسلام وجود دارد، گفت: «نظام قضایی مامور اجرای حکم نیست بلکه مامور صدور حکم است. ما با این مبنی تعلل می ورزیم و با خانواده ها صحبت می کنیم و توانسته ایم برای ۶۰ درصد پرونده های مربوط به قصاص رضایت اخذ کنیم.»
دبیر ستاد حقوق بشر همچنین در مورد اینکه چرا تاکنون به هیچکدام از گزارش های احمد شهید پاسخی نداده است، گفت: «یکبار شمارش کردم و دریافتم که احمد شهید بالغ بر ۱۳۰۰ اتهام را متوجه ما کرده بود. حال ما باید چه می کردیم، تک تک جواب می دادیم؟ در این صورت ۱۵ سال طول می کشید تا این اتهامات جواب داده شود. به او گفتم ۵ مورد را انتخاب کرده و به ما بگو تا بدانیم تکلیفمان چیست.»
اقای لاریجانی با متهم کردن احمد شهید به همکاری با تروریست ها گفت: «احمد شهید با تروریست ها همکاری وسیعی درد و به طور رسمی با آنها ارتباط دارد. وی این افراد را به عنوان مدافعان حقوق بشر مطرح می کند.»
آقای لاریجانی با اظهار اینکه همکاری ما با احمد شهید بیش از حد لیاقتش است، در مورد درخواست او برای سفر به ایران گفت: «سوال من این است که شما ایران می آیید چه کار می کنید؟ می گوید من اتهامات کشور شما را بررسی می کنم. ۱۳۰۰ اتهام! به او می گوییم که برای هر اتهام چقدر زمان نیاز دارید؟ مثلا سه ساعت که اگر در ۱۳۰۰ ضرب شود، چند روز می خواهی ایران باشی. مشخص است که این موضوع نمایش است. ما می گوییم دو موضوع انتخاب کن که شما چه کار می خواهید انجام دهید.»
آقای لاریجانی در نهایت نتیجه گرفت که نباید اساسا گزارشگر ویژه برای ایران در نظر گرفته شود: «زیرا ما نهایت همکاری را داریم و راجع به هر موضوعی می تواند گزارشگر موضوعی به کشورمان بیابد.»