محمدرضا حاج رستم بگلو ، شاعر، پس از پنج روز بازداشت با قرار وثیقه ۷۰ میلیون تومانی آزاد شد
مادر محمدرضا حاج رستم بگلو، شاعری که روز چهارشنبه ۲۵ آذر ماه توسط ماموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران کرج بازداشت شد به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت او غروب یکشنبه ۲۹ آذر ماه با قرار وثیقه ۷۰ میلیون تومان از زندان مرکزی کرج آزاد شده است. به گفته مادر این شاعر اتهامات او «توهین به مقدسات و نشر اکاذیب» از طریق نوشته ها و شعرهایش در فضای مجازی است.
مریم سلطانی، مادر این شاعر به کمپین گفت همچنان شناسنامه، پاسپورت، کارت ملی، موبایل و تبلت او در دست نیروهای امنیتی سپاه پاسداران است.
محمدرضا حاج رستم بگلو، متولد ۱۳۵۳، دارای دختری ۱۵ ساله، شاعر و مدرس شعر و ادبیات است. از کتاب های او می توان به «واپسین تانگو در مهتاب»، «و اینک مونالیزا» و «دختری با کلکسیون کبریت هایش» اشاره کرد. ماموران در روز ۲۵ آذر ماه با ورود به منزل این شاعر و تفتیش خانه اش او را بازداشت کرده و پس از آن به همراه او به خانه پدریش برای تفتیش و بازرسی مراجعه کردند. این شاعر در ابتدا به بازداشتگاه امنیت سپاه پاسداران کرج برای بازجویی منتقل شده و در روز ۲۷ آذر ماه به زندان مرکزی کرج فرستاده شد.
مریم سلطانی، مادر محمدرضا حاج رستم بگلو درباره نحوه بازداشت او در روز ۲۵ آذر ماه به کمپین گفت: «شش نفر از پلیس امنیت به منزل پسرم رفتند و پس از به هم ریختن خانه اش، وسایل شخصی او را مانند کتاب ها، دست نوشته ها، دی وی دی ها و هارد کامپیوترش را برداشته اند و او را بازداشت کردند و بعد به همراه ماموران به خانه ما آمدند. ساعت سه عصر بود وقتی زنگ در خانه ما زده شد، من صدای محمدرضا را پشت آیفون شنیدم که گفت در را باز کن. اما وقتی جلو در اصلی رفتم، پسرم را در میان چند نفر دیگر پشت در دیدم. یکی از آنها در را بست و گفت «خانم یه چیزی بنداز رو سرت، می خواهیم بیایم داخل.» من خیلی تعجب کردم، سریع یک چیزی انداختم روی سرم، بعد پرسید «روسری سرت کردی؟» گفتم بله. یکهو شش نفر مرد به همراه محمد وارد شدند. محمد دستبند به دست داشت.»
خانم سلطانی ادامه داد: «ماموران وارد شدند. رفتارشان تند و خشن بود و حتی یک مامور زن هم همراهشان نبود. گفتند باید خانه را بازرسی کنند. من کمی مقاومت کردم و گفتم که آخر محمد اینجا زندگی نمی کند، اینجا خانه پدری اوست و ما در اینجا زندگی می کنیم. گفتند برگه بازرسی اینجا را هم دارند و برگه را به من نشان دادند. البته من خیلی اصرار کردم که نباید به وسایل و کمدهای شخصی ما دست بزنند. ماموران کمی گشتند و وقتی دیدند چیزی را که دنبالش هستند پیدا نمی کنند زیر برگه ای نوشتند که خانه را تفتیش کرده اند و من هم پایین آن را امضاء کردم. بعد هم محمدرضا را با خودشان بردند.»
مادر این شاعر در مورد اتهامات و مصادیق اتهامات فرزندش به کمپین گفت: «یکی از ماموران شفاهی به من گفت اتهامات محمدرضا توهین به مقدسات و نشر اکاذیب از طریق فضای مجازی است. گفتند به دلیل کتاب ها و نوشته هایش در فضای مجازی به او این دو اتهام زده شده، گفتند خیلی وقت است که کارهای او را زیر نظر دارند.»
مریم سلطانی با اظهار اینکه این شاعر صبح روز ۲۷ آذر ماه با خانوادهاش تماس کوتاهی داشته به کمپین گفت: «محمد با پدرش در حد چند دقیقه حرف زده. فقط گفته که در زندان مرکزی کرج است و پرونده او در شعبه ۱۲ دادسرای انقلاب کرج رسیدگی می شود. گفت سندی به قیمت ۷۰ میلیون ببریم چون قرار است تا روز دادگاهش با قید وثیقه آزاد شود.»
محمدرضا حاج رستم بگلو پیش از این دو بار دیگر نیز بازداشت شده است. به گفته مادر این شاعر برای اولین بار او در یکی از تظاهرات سال ۱۳۸۸ به همراه تظاهرات کنندگان دیگر بازداشت و پس از پنج روز از زندان اوین آزاد شد. اما برای دومین بار در بهار ۱۳۹۱ بازداشت شد و به اتهام به توهین به مقدسات و توزیع سی دی های غیر مجاز به پرداخت ۵۰۰ هزار ریال جزای نقدی محکوم شد. این شاعر در صفحه فیسبوکش در سال ۱۳۹۱، برگه حکمش را منتشر کرده بود. طبق آن حکم او در شعبه ۱۰۵۷ دادگاه کارکنان دولت تهران در تاریخ ۱۹ شهریور ماه ۱۳۹۱ محکوم شد.
مریم سلطانی درباره بازداشت دوم به کمپین گفت: «چهار، پنج روز اول بازداشت در زندان اوین بود ولی بعد به دلیل اینکه محل سکونتش در کرج بود به زندان رجایی شهر کرج منتقل شد و پس از هفت ماه در دی ماه ۱۳۹۱ از زندان آزاد شد. او به دلیل شعرهایش و داشتن سی دی های شعرهای خودش و شاعران دیگر محکوم شد. این بار هم او به دلیل شعرها و نوشته هایش بازداشت شده است.»
اخیرا فشار بر هنرمندان و صدور احکام سنگین برای آنان شدت گرفته است. مهدی رجبیان، موسیقیدان و موسس وبسایت «برگ موزیک»، حسین رجبیان، فیلمساز مستقل و عکاس، به همراه یوسف عمادی، موسیقیدان در دادگاهی که دراردیبهشت ماه ۱۳۹۴ به ریاست قاضی مقیسه در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب برگزار شد، هر کدام محکوم به تحمل شش سال زندان شدهاند.
همچینن دادگاه انقلاب تهران در مهرماه ۱۳۹۴، دو شاعر، فاطمه اختصاری و مهدی موسوی را به دلیل دیدگاههای انتقادی در اشعارشان به ترتیب به نه سال و شش ماه و ۹۹ ضربه شلاق و ۱۱ سال و ۹۹ ضربه شلاق به اتهام “توهین به مقدسات” محکوم کرده است. کیوان کریمی فیلم ساز ایرانی نیز مهرماه ۱۳۹۴ به اتهاماتی همچون «توهین به مقدسات» به ۶ سال زندان و ۲۲۳ ضربه شلاق محکوم شد.
یغما گلرویی، شاعر و ترانه سرا نیز روز نهم آذر ماه ۱۳۹۴ بازداشت و روز ۱۸ آذر ماه با قرار وثیقه آزاد شد اما هنوز علت بازداشت و اتهام او اعلام نشده است.