شیرین عبادی: سیاست حرف اول دستگاه قضایی را می زند- نام وکیل اعدامشده ها را اعلام کنید!
شیرین عبادی وکیل رییس کانون مدافعان حقوق بشر ایران وبرنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۰۳در مصاحبه با کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران با شرح اقدامات اخیر قوه قضاییه از جمله اعدام دوتن از معترضان سیاسی و احکام اعدام جمعی دیگر از معترضان گفت: « متاسفانه دستگاه عدالت از شاهراه عدالت به دوره افتاده است و سیاست بنای اصلی و حرف اول را در دستگاه قضایی ایران می زند. به همین دلیل ما شاهد احکامی هستیم که حتی مغایر است با قوانینی که حکومت جمهوری اسلامی ایران تصویب کرده است. به عبارت دیگر دولت قانون تصویب می کند اما خودش آن قانون را رعایت نمی کند. از جمله اینکه راهپیمایی در خیابان و یا فرستادن ای میل را در ردیف محاربه قلمداد می کند. حال آنکه محتوای ای میل فقط اطلاع رسانی بوده است. یا اینکه در جریان دادرسی وکیل را به دادگاه راه نمی دهند و برای متهم وکیل تسخیری انتخاب می کنند. اینها تمام جزو مواردی است که مغایر با قانون آیین دادرسی کیفری است و نشان از سیاسی بودن محاکمات دارد و در دادگاهی سیاست وارد شود، عدالت از در دیگر خارج می شود.»
[audio:https://chrifa.wpengine.com/wp-content/uploads/Ebadi_on_Larijani.mp3]عبادی با شرح موارد غیرقانونی در خصوص اعدام آرش رحمانینیا و محمدعلیزمانی ودر توصیف سیاسی بودن دادگاه های برگزار شده برای معترضان سیاسی گفت: «بدین گونه است که ما شاهد و ناظر اخباری هستیم که باعث تاسف است: اعدام دو جوان که بر حسب اظهارات وکیل شجاعشان خانم نسرین ستوده – که حتی طی دادرسی ایشان را (به دادگاه) راه ندادند و تاریخ دستگیری دو ماه قبل از وقوع انتخابات بود – با وعده و وعید آنها را وادار کردند که در دادگاه بگویند که در اعتراضات خیابانی شرکت کرده بودند و قصد اغتشاش و بر هم زدن نظم وسقوط جمهوری اسلامی را داشتند و آنها نیز با وعده آزادی چنین دروغی را در دادگاه عنوان کردند و متاسفانه اعدام هم شدند. با توجه به اینکه تاریخ دستگیری اساسا قبل از انتخابات بود اعتراف آنها پذیرفته نیست. خصوصا اینکه محاکمه ها در اتاق در بسته و به دور از دخالت از وکیل انتخابی بوده است. جالب این است که وکیل انتخابی را به دادگاه راه نمی دهند و برای متهم که چنین اتهام سنگینی را متوجهش می کنند وکیل تسخیری تعیین می کنند. من بسیار علاقه مندم که آن وکیل نامش اعلام شود تا همه همکاران او بدانند تا شخصی که همدست قوه قضاییه و باعث اعدام دو جوان بوده چه کسی است؟ نام وکیل را اعلام نکرده اند. شنیده ام که برحسب درخواست وکیل تسخیری نام او اعلام نشده است.
برنده جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۰۳ در خصوص اظهارات اخیر رییس قوه قضاییه که فشارهای سیاسی زیادی به قوه قضاییه برای مجازات متهمان وارد می شود گفت: « بعد از اعتراضات فراوانی که به عملکرد قوه قضاییه در زمان تصدی آقای لاریجانی به عمل آمد ایشان در حقیقت از عملکرد قوه قضاییه دفاع کردند و با گفتن این حرف که فشارهای سیاسی وارد می آید و ما استقامت می کنیم در حقیقت تایید کردند آنچه قوه قضاییه در زمان ریاست ایشان انجام دادند از جمله دو اعدام.»
رییس کانون مدافعان حقوق بشر، همچنین با شرح وضعیت مدافعان حقوق بشر ادامه داد: « متاسفانه وضعیت مدافعان حقوق بشر در ایران بسیار ناراخت کننده است. دولت به انحا مختلف مانع از کار انها می شود. کلیه مدافعان حقوق بشر شناخته شده در ایران در حال حاضر یا درزندان هستند یا زندگی مخفی پیشه کرده اند و یا از کشور خارج شده اند. حال آنکه درسال ۱۹۹۸ مجمع عمومی سازمان ملل متحد اعلامیه حمایت از مدافعان حقوق بشر را تصویب کرد که دولت ایران به این اعلامیه رای مثبت هم داده است. در این اعلامیه از دولت ها خواسته شده که با مدافعین بشر همکاری کنند. فعالیت در راستای حقوق بشر اساسا یک وظیفه انسانی است و دولت ها باید تسهیلات این کار را فراهم کنند. حال آنکه ما می بینیم دولت ایران با مدافعان حقوق بشر چه می کند. آنها یا در گوشه زندان در انتظار حبس های طویل المدت هستند ویا آنکه مخفی شده و یا مجبور به ترک ایران شده اند.»
عبادی سخنان خود را درباره نقش مدافعان حقوق بشر در ایران اینچنین خاتمه داد:« مدافعان حقوق بشر در ایران سخت ترین وظیفه تاریخی خود را در ایران ایفا می کنند. با قبول کلیه مخاطرات باز هم در راستای حمایت از حقوق مردم قلم می زنند و صحبت می کنند ودفاع می کنند وهر گونه خطر و مصیبتی را به جان می خرند. این مدافعان شناخته شده حقوق بشر درایران درحقیقت تاریخ ایران را رقم خواهند زد.»