آزادی حسن لاهوتی: پرده برداشتن از استراق سمع معترضان حکومت
به دنبال دستگیری حسن لاهوتی، نوه آیت الله هاشمی رفسنجانی و پسر فایزه هاشمی، مقامات قضایی جمهوری اسلامی ایران از وی سوالاتی پرسیده اند که به صراحت از استراق سمع مقامات امنیتی از تلفن های شخصی شهروندان ایرانی خبر می دهد. به این ترتیب مقامات قضایی به صورت تلویحی از اینکه مکالمات شخصی مردم نیز می تواند عمل مجرمانه ای به حساب بیاید خبر می دهند.
«اهانت به سران حکومت در مکالمات تلفنی» از سوالات- اتهاماتی است که حسن لاهوتی نوه آیت الله هاشمی رفسنجانی وقتی که شب یک شنبه و هنگامی که لندن به تهران بازمیگشت دستگیرشد با آن مواجه شده است. حسن لاهوتی توسط ماموران فرودگاه امام خمینی با ارایه حکم قضایی بازداشت شد. یک منبع نزدیک به هاشمی رفسنجانی به سایت بی بی سی فارسی گفته است در دو مورد از آقای لاهوتی بازجویی به عمل آمده است: یکی در خصوص “اهانت به سران حکومت در مکالمات تلفنی” و دیگری “شرکت در تظاهرات ۲۵ خرداد ماه در تهران”.
این درحالی است که اصول متعددی در قانون اساسی ایران تفتیش عقاید که واکاوی مکالمات در تلفن های افراد را نیز شامل می شود ممنوع کرده است. از جمله اصل بیست وسوم قانونی اساسی می گوید: « تفتیش عقاید ممنوع است و هیچکس را نمیتوان به صرف داشتن عقیدهای مورد تعرض و مواخذه قرار داد. » اصل ۲۵ قانون اساسی حتی صراحت بیشتری در این زمینه دارد. به موجب این اصل « بازرسی و نرساندن نامهها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها،استراق سمع و هرگونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون.»
بسیاری از فعالان سیاسی و مطبوعاتی پیش از این از کنترل تلفن منازل و تلفن های همراه خود توسط مقامات امنیتی سخن گفته بودند این از معدود دفعاتی است که صحبت کردن در تلفن به عنوان یک اتهام توسط مقامات قضایی ایران مطرح می شود.
طی چندسال گذشته و به خصوص بعد از دستگیری هایی که به دنبال انتخابات ریاست جمهوری خرداد ماه گذشته صورت گرفت چندین تن از زندانیان آزاد شده به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفتند که در زندان با پرینت صحبت های خود در تلفن مواجه شدند و از سخنانی که در تلفن گفتند به عنوان اهرمی برای فشار روی زندانیان استفاده شده است. یکی از از این زندانیان آزاد شده به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: « ابتدا سیاهه ای از شماره هایی که به آنها تلفن زده بودم را جلویم گذاشتند و از من خواستند که افراد تلفن زده را شناسایی کنم. بعد متن چندین تلفن را جلوی من گذاشتند که در آن مطالب خصوصی و اظهار نظرهای شخصی در خصوص افراد و اتفاقات روز کرده بودم. آنها گفتند با این حرف هایی که زدی می توانیم دوسه سال تو را در زندان نگهداریم. من به آنها گفتم که این کار غیرقانونی است. اما بازجویم اعتقاد داشت سازمان مخابرات دولتی است و استفاده از امکانات دولتی حتی اگر هزینه اش را بپردازید جزو فضاهای عمومی به حساب می آید.»
عباس جعفری دولتآبادی دادستان عمومی و انقلاب تهران روز سه شنبه در گفتوگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری فارس با اشاره به دستگیری حسن لاهوتی فرزند فائزه هاشمی رفسنجانی گفت: «لاهوتی بامداد روز یکشنبه به موجب دستور قضایی و به اتهام ارتکاب برخی جرائم امنیتی در فرودگاه امام خمینی (ره) دستگیر شده بود که عصر امروز دوشنبه پس از انجام پارهای تحقیقات توسط بازپرس، ابراز ندامت و پشیمانی از اقدامات ارتکابی و با پذیرش تودیع وثیقه ۷۳ میلیون تومانی به دستور بازپرس و تأیید دادستان تهران از زندان آزاد شد.»