بازداشت غیرقانونی، ضرب و شتم و دادگاه ناعادلانه وتعویق دادگاه/ آخرین وضعیت حشمت طبرزدی در گفتگو با وکیلش، نسرین ستوده
حشمتالله طبرزدی، فعال سیاسی پس از گذشت ۴ ماه از بازداشتش، همچنان در سلولهای انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین به سر میبرد. به گفته وکیل وی، دادگاه اولیه وی که چهارشنبه گذشته تشکیل شده بود برای روز سه شنبه ۲۴ فروردین (امروز) تجدید شده بود که امروز به دلیل عدم حضور قاضی و همچنین نماینده دادستان به تعویق افتاد. با به تعویق افتادن دادگاه امروز زمان جدیدی برای دادگاه بعدی در نظر گرفته نشده است. نسرین ستوده به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که بازجوییهای موکل وی همراه با اعمال «فشار، ضرب و شتم و توهینهای مکرر و غیرقابل بیان» انجام گرفته است. ستوده معتقد است هرگونه اقرار تحت این شرایط «کاملا غیرقانونی» است. ستوده بازداشت موکل خود را نیز «غیرقانونی» میداند.
[audio:https://chrifa.wpengine.com/wp-content/uploads/Sotoodeh_tabarzadi-April102010.mp3|titles=Sotoodeh_tabarzadi-April102010]وی در اینباره به کمپین بینالمللی حقوق بشر گفته است: « موکلم آقای حشمتالله طبرزدی در تاریخ هفتم دیماه سال ۸۸، به موجب کپی قرار بازداشتی که نامشان در آن ذکر نشده بود، بازداشت شدند.این درحالی است که قانون صراحتا میگوید در قرار بازداشت نام فرد، دلایل بازداشت و اتهام باید ذکر شود. قرار بازداشت ایشان یک قرار کلی بوده که توسط دادستان تهران صادر شده و به هیچوجه نام ایشان در قرار نبوده است. به همین دلیل بازداشت آقای طبرزدی یک بازداشت غیرقانونی محسوب میشود.»
در کیفرخواست صادره علیه حشمت طبرزدی، چهار اتهام مطرح شده است. «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور»، «توهین به رهبری و ریاست جمهوری» و «اخلال در نظم عمومی».
ستوده درباره روند دادگاه موکلش گفت: «.بر اساس اصل ۱۶۸ قانون اساسی اتهامات سیاسی باید در دادگاه عمومی با حضور هیئت منصفه و به صورت علنی رسیدگی شود. درحالی که تا امروز ایشان فقط از سوی وزارت اطلاعات مورد بازجویی قرار گرفته و طبق اظهارات موکلم، بازجوییها توام با اعمال فشار و ضرب و شتم صورت گرفته است.»
مهمترین اعتراض حشمت طبرزدی در مورد اقدام یکی از ماموران اطلاعات مبنی بر «توصیه» به قاضی است. ستوده این اقدام را «شگفتانگیر» دانسته و میگوید: « این مامور وزارت اطلاعات در اقدامی غیرقانونی به قاضی پرونده توصیه کرده که برای موکلم، اشد مجازات همراه با تبعید به نقاط بد آب و هوا و همچنین محرومیت از کلیه فعالیتهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی به صورت مادامالعمر را صادر کند.
حال فرض را بر این میگذاریم که این فرد هیچگونه اطلاعات حقوقی نداشته است. این کار به موجب قانون جرم است چرا که توصیه به قاضی توسط افراد غیرقضایی انجام گرفته است. ایشان هیچگونه سمت قضایی نداشته، نه وکیل پرونده، نه طرف دعوا و نه قاضی پرونده بوده است. این اقدام در مورد بسیاری از پروندهها انجام شد و متاسفانه مشاهده شده که قاضی علاوه بر عمل کردن به این توصیه، گامی هم فراتر گذاشته و مجازاتی سنگینتر از درخواست وزارت اطلاعات را صادر کرده است. لازم به ذکر است اصل استقلال قضایی ایجاب میکند که قضات در مقابل چنین توصیههایی واکنش نشان دهند نه اینکه به آن عمل کرده و احکام سنگینی صادر کنند.»
به گفته وکیل حشمت طبرزدی، وی بارها توسط بازجویان پرونده بابت شرکت در راهپیماییها مورد مواخذه قرار گرفته است. نسرین ستوده در اینباره به کمپین بینالمللی حقوق بشر گفته است: «ایشان به من اعلام کردند که در راهپیماییها شرکت نکردند بلکه تنها با ماشین در شهر گشت زدند. اما دفاع مهمتر ایشان این بوده که اساسا اگر در این راهپیماییها شرکت هم میکردم هیچ مشکلی نداشت. حق قانونی ملت ایران و حق قانونی من نیز بوده است. باید بتوانم اعتراض خود را از طرق مسالمتآمیز اعلام کنم. کلیه محورهای دفاع ایشان در بازجوییهای غیرقانونی، بر این نکته متمرکز بود که تنها از حقوق قانونیشان برای اعتراض مدنی و مسالمتآمیز استفاده کردهاند.»
سابقه خبر:
حشمتالله طبرزدی، دبیر کل جبهه دموکراتیک ایران و از فعالان سیاسی و دانشجویی قدیمی است. وی به خاطر فعالیتهایش بیش از ۹ سال را در زندان به سر برده است. طبرزدی مدیر مسئول نشریات «پیام دانشجو» ، «ندای دانشجو»،«هویت خویش» و «گزارش روز» بود. از این فعال سیاسی، به عنوان یکی از چهرههای اصلی اعتراضات دانشجویی تیرماه ۷۸ یاد میشود.