عضویت ایران در کمیسیون موقعیت زنان سازمان ملل متحد به مدت چهار سال تصویب شد
خبرگزاری ایرنا روز گذشته اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران در جلسه روز سه شنبه شورای اقتصادی – اجتماعی سازمان ملل (اکوسوک) با کسب رای قاطع نمایندگان شرکت کننده در این نشست به عضویت رسمی کمیسیون موقعیت زنان و سه نهاد دیگر بین المللی هبیتات ( اسکان بشر سازمان ملل متحد)، مجمع دائمی بومیان و کمیسیون علم و تکنولوژی برای توسعه در آمده است.
ایران در حالی کرسی آسیا اقیانوسیه کمیسیون موقعیت زنان را کسب کرده است که در روزهای گذشته جمعی از فعالان جنبش زنان و تعدادی از حامیان بین المللی آنها با انتشار بیانیه اعتراضی خطاب به شورای اقتصادی – اجتماعی سازمان ملل متحد، خبر تایید نامزدی ایران برای کسب این کرسی را “شوک برانگیز” خوانده و از اعضای این شورا درخواست کرده بودند که “ضمن مخالفت با این درخواست، حضور ایران را به “صورت مشروط و با گرفتن تعهد” برای “پایبندی به پیمان های بین المللی حقوق برابر” و به ویژه “برنامه عمل کنفرانس پکن” و همچنین “پیوستن به پیمان رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان” منوط سازند.
خبرگزاری ایرنا در واکنش به بیانیه اعتراضی فعالان جنبش زنان از آنان به عنوان “گروههای معاند و رسانههای غربی” یاد کرد که “با تبلیغات مسموم” سعی داشتند مانع از عضویت ایران در کمیسیون موقعیت زنان شوند که “تلاش آنان با بی اعتنایی اعضای شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل مواجه گردیده است”.
از سویی بر اساس خبر ایرنا عضویت ایران در کمیسیون موقعیت زنان از آن رو حایز اهمیت دانسته شده که ایران “با توجه به جایگاهی که برای وضعیت زنان قایل است” با کسب این کرسی می تواند “به انعکاس و بیان نظرات اسلامی در خصوص خانواده و زنان” بپردازد.
در بخشی از این بیانیه با اشاره به عدم الحاق ایران به کنوانسیون رفع تبعیض از زنان و مخالفت با آن از ایران به عنوان “یکی از ناقضان حقوق زنان” که بارها به همین عنوان در تیتر اخبار جهان قرار گرفته است، یاد شده است: “دولت ایران با نقض حقوق زنان در قانون، ساختارهای اجرایی کشور و نهادهای فرهنگ سازی که هنجارهای اجتماعی را ترویج می کنند، همواره کوشیده است تا نابرابری جنسیتی را در تار و پود جامعه از خانواده گرفته تا عالی ترین نهادهای کشوری تثبیت کند”.
امضا کنندگان این بیانیه همچنین سهمیه بندی منطقه ای برای عضویت در کمیسیون موقعیت زنان را “تنها عامل پذیرش اعضا در نهادی بین المللی همچون کمیسیون مقام زن” و “نه عملکرد دولتهای منطقه در قبال مسائل زنان” دانسته و اعضای شورای اجتماعی _ اقتصادی سازمان ملل متحد را در برابر این پرسش قرار داده اند که : “آیا دولتی که به گزارش شواهد و مدارک، اساسا باوری به برابری جنسیتی ندارد، چه اهدافی را در کمیسیون مقام زن که اهدافش را بر مبنای رفع تبعیض جنسیتی و توسعه مقام و جایگاه زن بنا نهاده دنبال می کند؟”.
عضویت ایران در کمیسیون موقعیت زنان در حالی قطعی می شود که اعتراض فعالان جنبش زنان و سایر فعالان مدنی با امضای پتیشنی که در این زمینه تهیه شده بود همچنان ادامه دارد و از روز گذشته تا کنون تعداد زیادی از فعالان مدنی این بیانیه را امضا کرده اند.
مقامات حکومت ایران به دنبال انصراف از عضویت در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که در پی موج اعتراضی فعالان حقوق بشری صورت گرفته بود، علت این انصراف را تمایل برای اعلام کاندیداتوری در “شورای جهانی حقوق زنان” اعلام کرده بودند. عضویت ایران در کمیسیون موقعیت زنان در شرایطی تصویب شد که کرسی آسیا – اقیانوسیه این کمیسیون هیچ رقیب جدی دیگری نداشته است.
کمیسیون موقعیت زنان یکی از کمیسیون های کارکردی شورای اقتصادی – اجتماعی سازمان ملل متحد است که به موضوع برابری جنسیتی و پیشرفت زنان می پردازد. نمایندگان کشورهای عضو در دفاتر مرکزی سازمان ملل متحد در نیویورک در گردهمایی سالانه ای که به منظور ارزیابی پیشرفت برابری جنسیتی و چالش های سر راه آن برگزار می شود، سیاست های لازم را برای ارتقای برابری جنسیتی و پیشرفت زنان و رفع موانع و چالش های توسعه زنان تدوین می کنند