وکیل سه آمریکایی زندانی: پرونده سیاسی است، سارا بیماراست، اجازه ملاقات نمی هند
مسعود شفیعی، وکیل پرونده سه آمریکایی که بیش از یک سال پیش به گفته مقامات ایرانی به دلیل واردشدن غیرقانونی به مرزایران دستگیرشدند درمصاحبه با کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که ادامه بازداشت موکلانش غیرقانونی، پرونده سیاسی و وضیعت سلامتی ساراشورد در زندان نامناسب است.
سارا شورود و شین باور و جاشوا فتال از ۳۱ جولای سال گذشته در زندان اوین به سر می برند و طی تنها یک بار به صورت تلفنی ویک بار به صورت حضوری با خانواده خود صحبت کرده اند.
شفیعی که تا کنون به عنوان وکیل قانونی ونماینده خانواده های این افراد قادر به ملاقات با موکلان خود نشده است به کمپین گفت:« نوع نگاه در این پرونده نگاه قضایی نیست به نظر می رسد که نگاه سیاسی در این قضیه می چربد.» شفیعی همچنین با شرح وضعیت بازداشت موکلانش ادامه بازداشت آنها غیر قانونی است: «به لحاظ قانونی بازداشت بیش از چهار ماه؛ بر اساس لوایح، غیر قانونی است و در حال حاضر موکلین من، نزدیک یک سال است که در بازداشت هستند و تصور می کنم که چه جرم این ها جاسوسی باشد، چه ورود غیر مجاز، حداقل مجازات برای آن ها می تواند، حدود یک سال باشد.تحت هیچ شرایطی نمی تواند مدت بازداشت از مدت حداقل مجازات اتهامی که بر ایشان وارد شده، بیش تر باشد؛ در نتیجه ضمن این که من اتهام جاسوسی را منتفی می دانم، اگر هم اتهام شان جاسوسی باشد، حداقل اش یک سال و اگر عبور غیر مجاز از مرز باشد یا جریمه نقدی هست یا یک تا سه سال حبس. با توجه به این که تحت هیچ شرایطی نمی شود، بیش از حداقل مجازات، متهمین را ندر زندان نگاه داشت، قاعده کار این اقتضا می کند که به لحاظ قضایی بیش از یک سال در زندان نمانند و آزاد شوند.»
وی با اشاره به اینکه طی ماه های گذشته حتی یک بار هم موفق به ملاقات با موکلانش نشده ادامه داد: «اگر نگاه قضایی به پرونده داشته باشیم، از نظر قانونی پرونده، مرحله تحقیق را می گذراند، به همین دلیل، هنوز به من اجازه ندادند، موکلین ام را ببینم. بعد از تمام شدن مرحله تحقیق، دو اتفاق ممکن است روی دهد؛ یا قرار منع پیگرد، صادر شود و این ها آزاد شوند، یا این که قرار مجرمیت و کیفر خواست صادر شود و پرونده به دادگاه، ارجاع شود و در این صورت برای تدارک دفاع، پرونده در اختیار من قرار خواهد گرفت….موکلین من، در طول مدت یک سال، فقط یک بار، شب عید گذشته، اسفند ماه موفق شدند با خانواده های شان تلفنی صحبت کنند که با اصرار و پیگیری های مکرر ما فقط همین یک تلفن، انجام شد.»
وکیل پرونده سه آمریکایی زندانی، در پاسخ به این پرسش که آیا عدم ملاقات ایشان با موکلین شان وجاهت قانونی دارد، پاسخ داد: «خیر، مخالفت با ملاقات من، وجاهت قانونی ندارد؛ چون بر اساس ماده ۱۲۸ قانون آیین دادرسی، وکیل در مرحله تحقیق هم می تواند، حضور داشته باشد، ولی متأسفانه تا امروز مخالفت و ممانعت کردند و اجازه ندادند، موکلینم را ببینم. قاعده کار این هست که من باید آن ها را می دیدم و باهاشون صحبت می کردم و دقیقا نظرات ام را هم اعلام می کردم. حداقل من به عنوان وکیل، به عنوان تنها کسی که تنها نماینده قانونی این سه کوه نورد هست و تنها کسی که مورد اعتماد این خانواده هاست، باید امکان برقراری ارتباط با آن ها را داشته باشم.»
مسعودشفیعی بار دیگر موضوع بیماری ساراشورد و نگرانی های خانواده وی دراین زمینه را خاطر نشان کرد: « سارا دچار بیماری زنانگی بسیار حادی است که مادرش به من گفت که او قبل از این که ایران بیای، دو ماه و چند روز یک بار باید پزشک معالج او را معاینه می کرد و الان این امکان فراهم نیست. من مراتب را به مسوول پرونده قاضی تحقیق اعلام کردم ایشان هم حسب ظواهر اقدام کردند ولی ین اقدام نمی تواند کافی باشد غیر از بیماری جسمی حاد سارا او به دلیل این که تنها در یک سلول هست دیپریشن هم گرفت است.»
وی اتهام جاسوسی موکلینش را رد کرد و در این باره گفت: «بحث جاسوسی موضوعیتی ندارد؛ چون جاسوس، تعریف قانونی دارد. باید کسی باشد که دسترسی به اسناد سری داشته باشد و بعد این اسناد را در اختیار دولتی که صلاحیت ندارد، بگذارد که چینی اتفاقی نیفتاده است.
البته من به اظهارات آقای وزیر اطلاعات پاسخ دادم که ایشان صحبت های شان نمی تواند مبنای قانونی داشته باشد، می تواند یک اظهار نظر کارشناسی باشد.»