برکناری چهار و اخراج یک روزنگار روزنامه همشهری: نگرانی از پاکسازی نیروهای قدیمی یک روزنامه پرتیراژ
یک منبع موثق در روزنامه همشهری به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که چهار تن از روزنامه نگاران باسابقه این روزنامه از کار برکنار و در اختیار کارگزینی گذاشته شده اند و یک خبرنگار دیگر نیز اخراج شده است. اگر چه برکناری و اخراج خبرنگاران در این این روزنامه اقدام جدیدی نیست اما ناگهانی بودن این اقدام موجب تعجب بسیاری از افرادشاغل در این روزنامه شده است.
به گفته منبع یاده شده این نگرانی وجود دارد که اخراج های یاد شده به صورت روندی از پاکسازی نیروهای باسابقه همشهری و جایگزینی آنها با نیروهای همسو با مدیریت این روزنامه باشد.
مدیر بخش شهرستانی درحال حاضر فردی به نام علی رضا کتابدار است که هفته گذشته عذر ۴ نفر از اعضای قدیمی تحریریه همشهری را خواسته است. جمشید پور اسکندر ، عباس اسدی ، سهیلا نیاکان و غلامعی شیدفر که که کمترین سابقه آنها ۲۰ سال کار روزنامه نگاری است به این وسیله خانه نشسن شده اند. مدیریت روزنامه به اعضای تحریریه گفته است که این روند ادامه خواهد داشت. به افراد یاد شده گفته شده است « بروید خانه تا جایی در همشهری پیدا کردیم مثلا در محله یا قسمت پژوهش یا جای دیگر خبرتان می کنیم.» آقای شیدفر در حوزه سینما و آقای نیاکان هم در حوزه هنرهای تجسمی به فعالیت مشغول به کار بوده اند . تا کنون هیچ دلیلی برای برکناری های یاد شده توسط مدیریت روزنامه ارائه نشده است. علی اصغر محکی از مدیران روزنامه نیز درخصوص تغییرات به وجود آمده سکوت اختیار کرده است. روزنامه نگاردیگری به نام الهام اناری از تحریریه همشهری سرویس شهری نیز اخراج شده است. به غیر از آقای شیدفر که در تحریریه اصلی روزنامه مشغول به کار بوده است بقیه افراد در بخش ویژه نامه های استانی کار می کردند.
این اولین نوع از چنین اخراجهایی به شمار نمی اید. طی چهارسال گذشته برخی دیگر از اعضای تحریریه نیز به اشکال مختلف از این روزنامه اخراج شده اند. اما برکناری واخراج ۵ تن به صورت ناگهانی و طی مدت کمتر از یک هفته صورت گرفته است و هیچ کدام از افراد یاد شده در جریان چنین تصمیمی قرار نگرفته بودند. طی سال گذشته بسیاری از روزنامه نگاران به دلیل تعطیلی مطبوعات کار خود را از دست داده اند. به گفته منبع یادشده تغییرات مدیریتی و حضور افرادی که سابقا در نیروی انتظامی و قوه قضاییه مشغول به کار بودند در راس هرم مدیریتی این روزنامه نگرانی جدی را درخصوص سیاسی بودن اخراج های یاد شده و تلاش برای همسو کردن تحریریه یکی از پرتیراژترین روزنامه های کشور با مدیرانش در میان اعضای تحریریه به وجود آورده است.
بعد از تغییرات مدیریتی که سه سال پیش در این روزنامه رخ داد و با آمدن فردی به نام مهدی ذاکانی از تیم بالای هفتادنفره تحریریه این روزنامه به جز حدود ۱۰ نفر بقیه افراد یا اخراج شدند یا استعفا کردند و یا به قسمت های ویژه نامه های استانی و همشهری های محله ومجلات دیگر همشهری و یا همشهری آنلاین منتقل شدند. فعالیت خبرنگاران با سابقه در بخش شهرستانی نیز به نحوی بوده است که ویژه نامه های استانی که پیش از این هر ماه یک بار یا دوبار منتشر می شد طی ماه های گذشته با پرکاری وتلاش آنها هفته ای ۲ یا ۳ بار وحتی چهار مرتبه منتشر می شدد. اما طی این مدت یکی از موفق ترین سردبیرهای بخش استانی به نام منصور سعدی نیز از کار خود بر کنار شد.
به گفته منبع یاد شده برداشت غالب خبرنگاران شاغل این است که اخراج و برکناری افرادیاد شده به منظور استخدام نیروهای منطبق با مدیریت روزنامه صورت می گیرد. افراد برکنار واخراج شده روزنامه نگارانی هستند که در دوره های قبلی مدیریت روزنامه به صورت کتبی به خاطر نوشته هایشان مورد تشویق قرار گرفته اند.
هم اکنون مدیرعامل روزنامه همشهری فردی است به نام مهدی ذاکری که از قوه قضاییه به این روزنامه آمده است. منبع یاد شده به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: « از زمان حضور وی در روزنامه پای نویسندگان برخی نشریات تندرو طرفدار دولت در این روزنامه باز می شود. در عین حال روزنامه همشهری به دلیل گردش میلیاردی خود همواره مورد توجه گروه های سیاسی بوده است. هرجا مساله پول باشد این مسائل و تغییرات هم پیش می آید.» به گفته منبع یاد شده احتمال اخراج افراد ی که در اختیار کار گزینی گذاشته شده اند وجود دارد.
روزنامه همشهری همچنان یکی از پرتیراژ ترین روزنامه های کشور به شمار می رود که برای غالب استان های کشور ویژه نامه استانی منتشر می کند. در کنار این ویژه نامه ها مجلات مختلفی نیز توسط این موسسه منتشر می شود که از جمله آنها می توان به عناوین زیر اشاره کرد: همشهری ماه، سرنخ، سرزمین من، همشهری مثبت، خردنامه، همشهری مسافر، همشهری جمعه، تماشاگر، آیه، آشپزی، همشهری سلامت و غیره.
درتحریریه خیابان جردن این نشریه حدود ۶۰ نفر مشغول به کار هستند و در بخش های استانی نیز حدود ۳۰ نفر. درمجلات منتشر شده توسط همشهری نیز بین ۱۰ تا ۱۵ نفر مشغول به کار هستند.
طی سالهای گذشته روزنامه نگاران برجسته ای همچون محمدصادق جنان صفت، محمودصدری، عطاالله طاهرزاده، فرهت فردنیا، حسین انتظامی، جهانگیرکوثری، سیامک قلیچ خانی، احمدزیدآبادی، یوسف عزیزبنی طرف به اشکال مشابه یا از همشهری اخراج شده یا قرارداد آنها برای همکاری تمدید نشد.