انتقاد شیرین عبادی از جوادلاریجانی در آستانه تحصن ژنو: ایشان مفهوم حقوق بشر را درک نکرده است و نمی تواند این پست را داشته باشد
شیرین عبادی که به همراه شش تن از فعالان حوزه زنان روز دوشنبه در جلوی دفتر سازمان ملل در شهر ژنو سوییس در اعتراض به وضعیت خطرناک نسرین ستوده دست به تحصن خواهند زد در گفت وگویی با کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که قوه قضاییه ایران استقلال خود را از دست داده و تبدیل به آلت دست ماموران امنیتی شده است. خانم عبادی با انتقاد شدید از اظهارات جواد لاریجانی که پیگیری وضعیت حقوق بشر توسط فعالان حقوق بشر و کشورهای دیگر را تعبیر به جنگ حقوق بشر کرده بود گفت: « کسی که از واژگانی چون برخورد، ستیز و جنگ در مورد حقوق بشر استفاده می کند نشان دهنده آن است که اساسا مفهوم حقوق بشر را درک نکرده است و این شخص نمی تواند عهده دار چنین پستی در قوه قضاییه باشد مگر اینکه به خاطر نسبت فامیلی با رییس قوه قضاییه این پست را به او هدیه کرده باشند.»
برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۰۳ به کمپین درخصوص دلایل برگزاری تحصن روز دوشنبه گفت: « پس از اینکه همه تلاش های خانم نسرین ستوده و وکلای مدافعشان برای اجرای قوانین بی اثر ماند و دادگاه برخلاف ضوابط مقرر در قانون آیین دادرسی کیفری و مقررات جزایی ایران حاضر نشد خانم ستوده را با قید وثیقه آزاد کند، ایشان در اعتراض به عدم رعایت حقوق دست به اعتصاب غذای خشک زدند و این بار اعلام کردند که خواسته شخصی ندارند و چون مدافع حقوق بشر هستند خواسته ایشان اجرای قانون در مورد کلیه زندانیان سیاسی است.»
خانم عبادی افزود: « وضعیت خانم ستوده روز به روز وخیم تر می شد و بازجویان امنیتی بی اعتنا از سلامتی ایشان به قانون شکنی خود ادامه می دادند و از آنجاییکه متاسفانه قوه قضاییه استقلال خودش را ازدست داده و تبدیل شده به آلت دست مامورین امنیتی ، بی توجهی به وضعیت خانم ستوده تا به جایی رسید که حالش وخیم شد و به بیمارستان اعزام شد. هر چند مداوای اندکی که در زندان در حق ایشان انجام دادند کمی می تواند واقعه ناگواری را به تاخیر بیاندازد اما به هر حال تا ابد این وضع قابل دوام نیست ضمن اینکه بایستی به خواسته خانم ستوده احترام گذاشت. خصوصا آنکه خواسته بسیار حداقلی دارد و آن اجرای قانون است. »
وی درخصوص تحصن روز دوشنبه خود و شش تن از فعالان حوزه زنان گفت: « ما گروهی از فعالین حقوق زنان که در شرایط نامساعد به وجود امده پس از انتخابات ریاست جمهوری در ماه خرداد سال گذشته ناگزیز از ترک ایران شدیم چون می دانستیم امکان هیچ اقدام عملی در ایران نیست خود ابتکار عمل را به دست گرفتیم. فراموش نکنیم وقتی آقای نوری زاد به علت اعتصاب غذا دچار خونریزی شدید معده شد و خانواده و همسر و والدین او برای خبرگیری از وضعیت این بیمار به درب زندان مراجعه کردند همه آنها را دستگیر کردند و پس از چند ساعت بازجویی و توهین آنها آزاد شدند. این وضعیت افرادی است که در ایران زندگی می کنند. یعنی نه تنها از نظر مامورین امنیتی زندگی ومرگ مبارزین دموکراسی ما بی اهمیت است بلکه حتی خانواده ها نیز تحت فشار شدید قراردارند. بنابراین در این چنین شرایطی ضروری دانستیم که خارج از ایران حرکتی را ترتیب بدهیم تا همه نگاه های رسانه ها را به سوی اعمال غیر انسانی حکومت ایران جلب کنیم. حکومت ایران نه تنها بر خلاف ضوابط حقوق بشر و تعهدات بین المللی خود عمل می کند بلکه حتی حاضر نیست قوانینی که خود تصویب کرده اجرا کند. با فراخونی که هفت نفر از فعالین حقوق زن که سالها همکار خانم ستوده بوده ایم توجه همگان را به چنین رفتار خلاف قانونی جلب می کنیم و از کلیه آزاد اندیشان جهان دعوت می کنیم که ما را یاری کنند که بتوانیم صدای نسرین ستوده را از زندان به گوش جهانیان برسانیم.»
شیرین عبادی رییس کانون مدافعان حقوق بشرایران نیز با انتقاد از اظهارات اخیر جواد لاریجانی رییس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه که از فعالیت های حقوق بشری برای بهبود وضعیت در داخل کشور به جای پاسخگوی از تعبیر جنگ حقوق بشر استفاده کرده بود گفت: «آقای لاریجانی که رییس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه هستند در یکی از آخرین صحبت هایی که خارج از ایران داشتند عنوان کردند که تاکنون قصد مدارا در زمینه حقوق بشر داشتند اما از آمریکا وغرب بیش از اندازه مساله حقوق بشر را اشاره می کنند آنها نیز وارد جنگ حقوق بشری خواهند شد، در این خصوص باید بگویم کسی که از واژگانی چون برخورد، ستیز و جنگ در مورد حقوق بشر استفاده می کند نشان دهنده آن است که اساسا مفهوم حقوق بشر را درک نکرده است و این شخص نمی تواند عهده دار چنین پستی در قوه قضاییه باشد مگر اینکه به خاطر نسبت فامیلی با رییس قوه قضاییه این پست را به او هدیه کرده باشند.»
وی افزود: « در زمینه حقوق بشر فقط می توان دیالوگ داشت، گفت وگو کرد و از طریق گفت وگو مسائل را مورد بررسی قرار داد. مسوولین حقوق بشر نمی توانند بگویند ما از این پس وارد جنگ حقوق بشری می شویم یا وارد ستیز حقوق بشری می شویم از سوی دیگر آقای لاریجانی در پاسخ به یک خبرنگار عنوان کردند که خانم ستوده به خاطر وکالت دستگیر نشدند. بلکه اقدام ایشان امنیتی واقدام علیه امنیت کشور است. عنوان کردند که وکیل در راهروهای دادگستری راه برود. من با قسمت آخر حرف آقای لاریجانی از آن جهت موافقم که از آنجا که قوه قضاییه استقلال خودش را از دست داده و قضات پاسخگو نیستند، وکلا سرگردان در راهروهای دادگستری هستند و در حقیقت قاضی مصلوب الاختیار نمی تواند پاسخی مناسب قانون به وکیل بدهد و به همین دلیل وکلا بیهوده در راهرو های دادگستری از این سو به آن سو می روند.»
شیرین عبادی با انتقاد از اظهارات جوادلاریجانی که اتهامات خانم ستوده را غیرحقوقی دانسته بود گفت:« اما اینکه اتهام خانم ستوده مربوط به وکالت نیست بایستی بگویم ایشان قبل از اینکه دستگیر شوند و در آن اعلام کردند که مامورین امنیتی به همسر ایشان آقای خندان تلفن زده اند و گفته اند به همسرت بگو که از پرونده مالیاتی شیرین عبادی خودش را کناربکشد و در این پرونده وکالت نکند والا بد خواهد دید. خانم ستوده در پاسخ عنوان کرده بودند که کلیه کارهای ایشان مطابق قانون است و دفاعی که از من می کنند بر طبق قوانین است و به هیچ وجه قصد ندارند کار خود را تعطیل کنند.»
وی در خصوص وضعیتی که منجر به دستگیری و زندانی شدن نسرین ستوده شد به کمپین گفت: «این تهدید چند بار به خانم ستوده هم شده بود. یعنی به ایشان گفته بودند که وکالت افرادی مانند عبادی را نبایستی به عهده بگیری وچون ایشان قبول نکردند بالاخره قاضی پرونده در اثر اعمال نفوذ مامورین امنیتی حکم بازداشت خانم ستوده را صادر کرد و با وجود اینکه دادستان قول آزادی خانم ستوده را به قید وثیقه داده بود اما چون دادستان در حقیقت آلت دست مامورین امنیتی است و اختیاری از خود ندارد و مامورین امنیتی به خاطر افشاگری های خانم ستوده کینه عظیمی از او در دل دارند بنابراین با آزادی او موافقت نشده است. درنتیجه ما مجبور شدیم که وجدان عمومی جهان را به یاری بطلبیم.»