ابرازنگرانی عمیق وتصویب قطعنامه حقوق بشر علیه دولت ایران: ۷۸ کشور رای مثبت و۵۹ کشور رای ممتنع دادند
مجمع عمومی سازمان ملل روز سه شنبه با صدور قطعنامه ای از نگرانی عمیق خود در خصوص وقوع نقض گسترده حقوق بشر در ایران خبر داد جایی که مامورین حکومت ایران وکلای حقوق بشر را هدف قرار می دهند و مسوول سرکوب منتقدان به شمار می روند. در جریان تصویب این قطعنامه ۷۸ کشور رای مثبت، ۴۵ کشور رای مخالف، و ۵۹ کشور رای ممتنع دادند.
قطعنامه یاد شده که پیش نویس آن اواخر آبان ماه به تصویب رسیده بود در حالی نهایی شد که مقامات ایرانی تلاش گسترده ای را از طریق لابی با کشورهای همسور وهمسایه و کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین برای ناموفق گذاشتن تصویب آن انجام داده بودند. طی ماه های گذشته هیات حقوق بشر ایران که جواد لاریجانی ریاست آن را به عهده دارد جلسات متناوبی را با دیپلمات های کشورهای دیگر برای ناموفق گذاشتن تصویب این قطعنامه انجام دادند که عملا با تصویب روز سه شنبه این قطعنامه این تلاش ها به شکست انجامید.
مطالب مرتبط: بیانیه کمپین- سازمان ملل پیش نویس قطعنامه محکومیت نقض حقوق بشر در ایران را با اکثریت آراء تصویب کرد
طی ماه های گذشته برخی از سازمان های حقوق بشری بین المللی و نیز سازمان های متمرکز روی حقوق بشر ایران تلاش های هماهنگ و منسجمی را برای ارائه مستندات موجود در خصوص نقض گسترده حقوق بشر در ایران به نمایندگان دولت های حاضر در سازمان ملل صورت داده بودند.
پیش نویس قطعنامه با ۸۰ رای مثبت، ۴۴ رای مخالف، و ۵۷ رای ممتنع تصویب شد. در طول مراحل رای گیری، مقام بلندپایهء جمهوری اسلامی ایران، محمد جواد لاریجانی، که برای تلاش علیه رای آوردن این پیش نویس به نیویورک آمده بود،سعی کرد که با یک اقدام آیین نامه ای، “اقدام جهت عدم تحرک،” مانع انجام رای گیری شود. اما با ۹۱ رای مخالف اقدام ایران و ۵۱ رای موافق این اقدام، مانور ایران با شکست خیره کننده ای روبرو شد.
تصویب این قطعنامه منعکس کنندهء توجه سازمان ملل متحد برای هفتمین سال پی در پی نسبت به عدم تعهد جمهوری اسلامی ایران در پیروی از استانداردهای حقوق بشر و همچنین تمایل به همکاری بین مقامات سازمان ملل متحد برای مقابله با نقض حقوق بشر درجمهوری اسلامی ایران خواهد بود. اما در تلاش برای برانگیختن مخالفانی برای این طرح، مقام عالیرتبهء حقوق بشری ایران، محمد جواد لاریجانی، آن را یک حملهء سیاسی توسط غرب و “تحریک آمیز” خواند.
دراین قطعنامه افزایش قابل توجه در تعداد اعدام ها و به خصوص اعدام در ملاء عام، سنگسار و نیز به دار آویختن متهمان مورد توجه قرار گرفته است. ایران یکی از معدود کشورهای جهان است که افرادی که در زیر ۱۸ سال مرتکب جرم بشوند می توانند با مجازات اعدام مواجه شوند. موضوع خشونت علیه زنان نیز از دیگر موضوعاتی است که در این قطعنامه به آن اشاره شده است.