گزارشی از بازداشت های ۲۵ بهمن تا ۱۰ اسفند: از مردم عادی تا فرزندان سران حکومت و روحانیون در زندان
در اعتراض خیابانی دهم اسفند تعداد زیادی از شهروندان ، دانشجویان و فعالان مدنی بازداشت شدند. این در حالی است که دور جدید بازداشت ها از روزهای قبل از راه پیمایی ۲۵ بهمن ماه آغاز شد و با ادامه پیدا کردن موج اعتراض های مردمی در روز اول و دهم اسفند ماه روند بازداشت ها نیز افزایش پیدا کرده است. در میان بازداشت شدگان از مردم عادی و دانشجویان وجود دارند تا فرزند وزیر اطلاعات دولت سید محمد خاتمی و فرزندان آیت الله بیات زنجانی و حتی پسر آیت الله خلخالی که البته او یک روز پس از بازداشت آزاد شد. به نقل از سایت دانشجونیوز بیش از ۱۰۰ دانشجو در راه پیمایی ۲۵ بهمن ، اول و دهم اسفند بازداشت شده اند که برخی از آنها پس از چند روز آزاد شده اند. اما هنوز از تعداد کثیری از آنها هیچ اطلاعی در دست نیست و از محل نگهداری و هویت عاملان دستگیری شان خبری نیست.
روز دهم اسفند فخر السادات محتشمی پور، مدیر کل امور بانوان وزارت کشور دولت خاتمی و عضو جبهه مشارکت در یکی از خیابان مرکزی تهران بازداشت نیز شد، او در زمان دستگیری با موبایلش به دخترش تماس می گیرد تا در میان اعتراض های او به ماموران خانواده اش از بازداشت او مطلع شوند. شب گذشته داماد محتشمی پور به بی بی سی فارسی گفت که علت دستگیری او، شرکت در تجمع اعتراضی امروز بوده است که در واکنش به حصر یا بازداشت میرحسین موسوی و مهدی کروبی و همسران آنها برگزار شد.
همچنین مهسا امر آّبادی، روزنامه نگار و همسر مسعود باستانی که پس از انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ در زندان است در جریان اعتراضات روز گذشته دستگیر شده است او شب گذشته در تماسی با خانواده اش خبر می دهد که به زندان اوین منتقل شده است. مهسا امر آبادی که به همراه همسرش چند روز پس از انتخابات ۸۸ دستگیر شد به حکم دادگاه بدوی به یکسال حبس تعزیزی محکوم شده و این روزها منتظر حکم دادگاه تجدید نظرش بود.
شهین جهادی، فعال مدنی نیز به نقل از وب سایت کلمه، روز دهم اسفند در خیابان های تهران دستگیر شده است اما هنوز از او اطلاع بیشتری در دست نیست. به نقل از وب سایت های مختلف برخورد نیروی انتظامی و لباس شخصی ها در دهم اسفند بسیار شدیدتر از برخوردهای دو سال گذشته بوده است. به نقل از وب سایت کلمه، بسیاری از مردم عادی که در اعتراضات دیروز دستگیر شدند به دفتر خبرگزاری ایرنا در خیابان ولیعصر و مدرسه آیت الله سعیدی در خیابان انقلاب برده شده اند.
همچنین به نقل از این وب سایت به دلیل کمبود جا در بازداشتگاه های تهران، بازداشتی های روز دهم اسفند به مکان های متفرقه، از جمله پادگان ها مانند پادگان جی برده شده اند. همچنین بسیاری از بازداشت شده ها به دفت خبرگزاری ایران درخیابان ولیعصر و مدرسه آیت الله سعیدی در خیابان انقلاب برده شد ه اند.
اما در میان دانشجویان دانشگاه های مختلف تهران و شهرستان ها تنها عده معدودی از آنها تا به حال شناسایی شده اند، به نقل از سایت دانشجو نیوز، روز گذشته محمد طالبی،۲۴ ساله و دانشجوی رشتهٔ مترجمی زبان انگلیسی و عضو انجمن اسلامی دانشگاه غیر انتفاعی خیام مشهد بازداشت شد. این دانشجو سابقه فعالیت سیاسی نداشته است اما پس از ۲۵ بهمن بارها از سوی حراست دانشگاه احضار شده بود. این منبع اعلام کرد او بلافاصله پس از بازداشت به زندان وکیل آباد مشهد منتقل شده است. همچنین علی بیانی، دانشجوی دانشگاه قزوین و عضو ستاد شهروند آزاد مهدی کروبی به دلیل شرکت در تجمعات بازداشت شده است. از او هیچ اطلاعی در دست نیست. به نقل از همین سایت در تجمعات روز گذشته در اعتراض به بازداشت موسوی و کروبی ۴ دانشجوی دانشگاه تبریز نیز دستگیر شده اند.
اما در روزهای بین اول اسفند تا دهم اسفند نیز تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه های مختلف بازداشت شدند. به نقل از دانشجونیوز، پوریا نادری دانشجوی کامپیوتر و سامان فرهت دانشجوی برق دانشگاه صنعتی شریف در جریان درگیری های دانشگاه در روز ۱اسفند ماه بازداشت شدند و اکنون به زندان اوین منتقل شده اند. این دانشجویان توسط مامورین حراست دانشگاه دستگیر و به نیروهای امنیتی تحویل داده شده اند.
همچنین ایمان صدیقی، دانشجوی دانشگاه صنعتی نوشیروانی در روز اول اسفند در مقابل درب دانشگاه توسط نهادهای امنیتی دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شد. سازمان عفو بین الملل به دنبال بازداشت او فراخوانی را برای آزادیش صادر کرد. ایمان صدیقی دبیر سیاسی سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل بوده که در حوادث پس از انتخابات در خرداد ۸۸ توسط اداره اطلاعات استان مازندران دستگیر و مدت یک ماهه بازداشت خود را در زندان اداره اطلاعات ساری و متی کلای بابل سپری کرد و از سوی شعبه یک دادگاه انقلاب شهرستان بابل به ۱۰ سال حبس تعزیری و یک سال محرومیت از تحصیل محکوم شد با این حال او تیرماه امسال آزاد شد و چندی بعد نیز به طور کامل از دانشگاه اخراج شد.
در اعتراضات روز ۲۵ و اول اسفند دانشگاه صنعتی امیرکبیرهم تا به حال خبر بازداشت ۱ استاد و ۴ دانشجو این دانشگاه منتشر شده است. و هنوز از اسامی بقیه و بازداشت شده های دهم اسفند این دانشگاه اطلاعی در دست نیست. به گزارش سایت دانشجو نیوز مهندس عبدالله صدری استاد و عضو هیئت علمی دانشکده معدن و متالورژی در روز ۲۵ بهمن بازداشت شده است و فرشاد موسوی، فوژان شفائی، محمد احسان معزی (دانشجویان دانشکده معدن و متالورژی) و مهرداد فرنوش (دانشجوی دانشکده کامپیوتر) در روز ۱ اسفند بازداشت شده اند. از محل نگهداری و وضعیت این دانشجویان هیچ اطلاعی در دست نیست.
در اعتراض به بازداشت این استاد و ۴ دانشجو دیگر، دانشجویان و اساتید دانشکده معدن و متالورژی در روزهای سوم و چهارم اسفند تعدادی از کلاس های درس را تعطیل کردند.همچنین دانشجویان این دانشگاه که اعلام کرده اند در صورت ادامه بازداشت استاد و همکلاسی هایشان، تعطیلی کلاس ها را در هفته آینده گسترش خواهند داد در روز دهم اسفند به اعتراض های خود ادامه دادند. همچنین دانشجویان دانشگاه شیراز در اعتراض به کشته شدن حامد نور محمدی دانشجوی این دانشگاه در جریان تجمع اعتراض آمیز اول اسفند، سه روز پس از آن یعنی در روز ۴ اسفند طبق فراخوانی که از روزهای قبل اعلام شده بود در پردیس اصلی این دانشگاه جمع شدند که با حمله لباس شخصی ها در بیرون و داخل دانشگاه مواجه شدند و تعدادی از دانشجویان بازداشت شدند.
به نقل از سایت دانشجو نیوز،علی عسکری، دانشجوی که روز اول اسفند در شیراز بازداشت شد اکنون در بند شماره ۲ زندان وزارت اطلاعات نگهداری می شود. در این روزها یکبار پدرش موفق به دیدنش شده است.این دانشجو سال گذشته نیز به اتهام شرکت در تجمع اعتراضی ۱۳ آبان « روز دانشجو» دستگیر شد.
فرناز کمالی، دانشجوی رشته علوم سیاسی دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز و از فعالین کمپین یک میلیون امضا برای رفع تبعیض از زنان، اول اسفند دستگیر شد و تاکنون خبری از محل نگهداری وی در دست نیست. در همین راستا جمعی از دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز و در اعتراض به این بازداشت می نویسند: “شاید اشتباه او این بود که قبل از وارد شدن به دانشگاه آزاد مرکز نمیدانست جزماندیشیهای مدعیان ولایت چه بر سر سمیرا نصیری آورده است ؛ سمیرایی که تنها گناهش بیگناهی بود و در سردترین روزهای زمستان ۸۸ با تهدیداتی از مسئولین امنیتی دانشکده علوم سیاسی مبنی بر تجاوز جنسی مجبور به ترک این دیار شد و در فاصله یکسال بعد از ماجرای سمیرا نصیری ، امروز فرناز کمالی در سیبل قرارگاه ثارالله قرار گرفته است.”
از چند روز قبل از راه پیمایی ۲۵ بهمن موج جدید بازداشت ها آغاز شد و حالا پس از گذشته ۱۵ روز تنها هویت تعداد اندکی از بازداشت شده ها مشخص شده است و بسیاری از خانواده های بازداشت شده ها هنوز نمی دانند عزیزانشان کشته یا بازداشت شده اند و کجا باید دنبالشان بگردند.