دور جدید فشار بر نسرین ستوده: تقاضای تعلیق پروانه وکالت نسرین ستوده و ممنوع ملاقات شدن
رضا خندان، همسر نسرین ستوده که هم اکنون در زندان به سر می برد امروز در گفتگو با کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران از قطع تلفن و ملاقات و تغییرات جدید در پرونده این حقوقدا ن و فعال حقوق بشرخبرداد و گفت: « متاسفانه هفته گذشته که برای ملاقات خانم ستوده به زندان رفته بودیم و با وجود اینکه به ما قبلا اعلام نشده بود او ممنوع ملاقات است اما تا آخرین لحظات زمان ملاقات او برای دیدار نیامد وعلتش را هم به ما نگفتند. ارتباط تلفنی اش نیز قطع شده است. تقریبا یکماه بود که هر هفته دوشنبه ها با منزل تماس می گرفت اما حالا ارتباط تلفنیش هم قطع شده و ما از حال او بی خبریم.»
رضا خندان درباره اتفاق جدید در پرونده اصلی نسرین ستوده گفت: « دادسرای اوین اخیرا تقاضای تعلیق پروانه وکالت ایشان را کرده است. بر اساس حکم دادگاه بدوی، خانم ستوده محکوم به ۲۰ سال محرومیت از وکالت شدند که در صورت تایید دادگاه تجدید نظر این حکم پس از تمام شدن ۱۱ سال حبس او آغاز می شد اما حالا با تقاضای جدید دادسری اوین اگر پروانه وکالت او لغو شود به این معنی است که او از این به بعد قادر به وکالت نخواهد بود.»
همسر نسرین ستوده گفت:« در طول حبس اگر او بتواند به مرخصی بیاید که حق هر زندانی است، شاید بخواهد وکالت پرونده ای را خودش یا با مشارکت همکارانش بگیرد. اما حالا اگر حکم تعلیق پروانه وکالت پذیرفته شود دیگر این اجازه را هم نخواهد داشت. البته معلوم هم نیست با این شرایطی که طی می شود به او در ایام حبسش مرخصی بدهند ولی بهرحال می توانست از این امکان استفاده کند.»
رضا خندان در خصوص دادگاه دوم خانم ستوده که مربوط به اتهام بدحجابی ” در یک ویدئو شخصی” می شد با اظهار اینکه خانم ستوده هیچ دفاعی از خود نکردند و جلسه در سکوت کامل خبری برگزار شد به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: « هفته گذشته جلسه دوم و آخر دادگاه خانم ستوده به اتهام بدحجابی در یک ویدیو شخصی بود و به ما که خانواده اش بودیم علیرغم علنی بودن جلسه دادگاه اجازه ورود داده نشد و فقط یکی از وکلانش خانم پراکند در جلسه شرکت کردند که به گفته ایشان خانم ستوده در آن جلسه نیز مجددا به شرایط برگزاری دادگاه ایراد گرفتند و در طی دادگاه نیز هیچ دفاعی از خود نکردند. با این وجود دادگاه جلسه خود را ادامه و پایان داد و حالا ما منتظر حکم این دادگاهش نیز هستیم.»
رضا خندان درباره دلایل دفاع نکردن خانم ستوده از خودش در دادگاه گفت:« ایشان پس از پنج ماه و ۲۰ روز که از بازداشتش می گذرد همچنان در بند امنیتی و شرایط ویژه نگه داشته می شود در حالیکه دادگاهی که به اتهام های اصلی رسیدگی می کرده، برگزار شده و حکمش نیز صادر شده است بنابراین از لحاظ قانونی دلیلی ندارد که او همچنان در بند امنیتی و با شرایط خاص نگه داری شود. همچنین علیرغم درخواست های مکرر او ، پس از این مدت هنوز از داشتن قلم وکاغذ محروم است. در جلسه قبلی و این بار نیز به قاضی گفت که او برای دفاعیاتش نیاز به قلم و کاغذ دارد تا حداقل بتواند مطالبی که در ذهنش است را روی کاغذ بیاورد و بتواند از خودش در دادگاه دفاع کند. اما توجهی به این خواسته نشد.»
همسر نسرین ستوده همچنین درباره دلیل دیگر امتناع این حقوقدان از دفاع خود در دادگاه اخیرش به کمپین گفت: « موضوع دیگری که باعث اعتراض مکرر او شده است،اجازه ندادن به ورود خانواده و دیگرا ن در دادگاه هایش است، در حالیکه جلسات علنی است و هر کسی می تواند در این جلسات شرکت کند اما حتی در آخرین جلسه از ورود خانواده درجه یک هم جلوگیری شد.»
رضا خندان درباره اینکه آیا این حقوقدان با وکلایش دیدار داشته است، گفت: « دیدارهای او فقط در زمان دادگاهیش است که طبعا زمان گفتگو در دادگاه چند دقیقه است و به محض اینکه یکدیگر را می بینند جلسه شروع می شود. فقط یکبار حدود سه و ماه نیم پیش وکلایش در زندان با او دیدار داشتند.»
رضا خندان درباره علت ممنوع ملاقاتی این هفته خانم ستوده گفت:« دلیلش را نمی دانم. قبلا هم یکبار این اتفاق افتاده بود،او درحالیکه ما منتظرش بودیم نیامد و بعدتر گفت چون می خواستند او را با چشم بند بیاورند مخالفت کرده ونیامده است. ظاهرا از محل نگهداری زندانیان تا محل ملاقات مسافت طولانی است و زندانیان را با ماشین و چشم بند می آورند که خانم ستوده نیز مخالفت می کند چون طبق قانون نباید به زندانی چشم بند زده شود. او در آن روز به ملاقات نیامد. حالا نمی دانم چیزی شبیه به این علت است و یا به فشارهای جدید بر او بر می گردد. باید او را ببینم تا علت را متوجه شوم. فقط در جلسات دادگاه توانستند وکلایشان را ببیند غیراز آنکه سه و ماه نیم پیش در زندان جلسه ای داشتند. و در زندان هم فرصتی نیست و به محض دیدن جلسات دادگاه شروع می شود.»
رضا خندان همچنین به کمپین گفت:« من فعلا این اتفاق ها را به حساب اتفاق های عادی می گذارم اما اگر ادامه پیدا کند معلوم می شود که دوره جدید فشار بر خانواده است. وقتی اجازه ملاقات و تلفن داده نمی شود در واقع مجازات دوطرفه است. هم تنبیه خانواده و هم تنبیه زندانی. خانواده ای که هیچ اتهامی ندارد و باید حق دیدار داشته باشد و حتی خود نیز نباید دچار این محدودیت ها شود، او محکوم به زندان است و نه محکوم به ارتباط با خانواده اش، و قطع تلفن و دیدارش.»