ایران باید فورا دوروتی پروز خبرنگار الجزیره را آزاد کند
هیچ توجیهی برای بازداشت هما دوروتی پروز در ایران وجود ندارد
پس ازتحویل به ایران و دو هفته پس از بازداشت، هنوز هیچ خبری از وی نیست
(۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۰) کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز گفت مقامات ایرانی باید بلافاصله خبرنگار الجزیره، هما دوروتی پروز که در شهر دمشق سوریه بازداشت شده بود و به دولت ایران تحویل داده شده است را آزاد کنند. کمپین همچنین خواستار این شد که دولت ایران گزارشی شفاف در خصوص بازداشت دوروتی پروز ارائه کند و اجازه بدهد تا خانوادۀ وی و سفارت کانادا به وی دسترسی داشته باشند.
پروز، که یک روزنامه نگار ۳۹ ساله است و برای شبکۀ الجزیره کار می کند، و تابعیت کشورهای ایران، آمریکا، و کانادا را دارا می باشد، پس از ورود به فرودگاه دمشق در تاریخ ۹ اردیبهشت به جهت پوشش خبری اعتراضات سوریه ناپدید شد. در تاریخ ۱۴ اردیبهشت، شبکۀ الجزیره خبر داد که مقامات سوری بازداشت پروز توسط دولت سوریه را تایید کرده اند، و گفته اند که وی را آزاد خواهند کرد.
اما در تاریخ سه شنبه، ۲۱ اردیبهشت، سفارت سوریه در واشنگتن طی یک بیانیه ادعا کرد که دوروتی پروز تلاش کرده تا با یک گذرنامۀ منقضی به صورت غیر قانونی وارد سوریه شود و علت ورود خود به سوریه را گردشگری اعلام کرده است. سفارت سوریه در واشنگتن در این بیانیه اعلام کرد که کشور او دوروتی پروز را به ایران مسترد کرده است. خانوادۀ دوروتی پروز و شبکۀ الجزیره هر دو با صدور بیانیه هایی، اعلام کرده اند که ظرف دو هفتۀ گذشته هیچ ارتباطی با وی نداشته اند و بازداشت وی ادامه دارد.
هادی قائمی، سخنگوی کمپین گفت: “به نظر می آید خانم پروز هیچ جرمی مرتکب نشده است که مستلزم اطالۀ بازداشت وی توسط مقامات ایرانی باشد.”
وی افزود: “ما در خصوص سلامتی وی بسیار نگرانیم. نظر به اینکه ایشان الان ۱۲ روز است در ایران هستند، این که نه خانوادۀ وی و نه شبکۀ الجزیره هیچکدام با وی ارتباطی نداشته اند نگران کننده است.”
در بیانیه ای که در تاریخ ۲۱ اردیبهشت منتشر شد، از یک سخنگوی شبکۀ الجزیره نقل شده بود: “ما خواستار دریافت اطلاعات از مقامات ایرانی، دسترسی به دوروتی، و آزادی فوری وی هستیم. ما هیچگونه تماسی با دوروتی از زمانی که دوحه را در تاریخ ۹ اردیبهشت ترک کرده نداشته ایم و عمیقا برای سلامتی وی نگرانیم.”
خانوادۀ پروز نیز خواستار آزادی وی شده اند و گفته اند: “دوروتی دختر، خواهر، و نامزد عزیز افرادی است که وی را بسیار دوست دارند و یک روزنامه نگار متعهد است. اینک نزدیک به دو هفته از دستگیری وی می گذرد. ما یک بار دیگر خواستار آزادی فوری دوروتی و بازگرداندن وی به خانواده اش هستیم.”
از اواخر ژانویه، هزاران شهروند سوریه به خیابان رفته اند تا در اعتراضات ضد دولتی شرکت کنند. با گزارشاتی که آمار کشته شدگان را ۸۰۰ نفر و دستگیر شدگان را هزاران نفراز میان فعال مخالف، مدافعان حقوق بشر، و روزنامه نگاران اعلام می کنند، سازمانهای حقوق بشری سوریه را به سرکوب خشونت آمیز اعتراضات و آزادی بیان متهم کرده اند. از زمان بنیانگزاری جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ تا کنون، سوریه نزدیک ترین دوست ایران در منطقه بوده است.
هادی قائمی گفت: “بدون در نظر گرفتن دلایل کشور سوریه برای استرداد خانم پروز، مقامات ایرانی باید به قوانین بین المللی احترام بگذارند و وی را فورا آزاد کنند. هیچگونه دلیلی برای بازداشت وی در ایران وجود ندارد.”