حسن نایب هاشم: روز جمعه گزارشگرویژه سازمان ملل برای ایران انتخاب خواهد شد
وبلاگ کمپین- حسن نایب هاشم، مدافع حقوق بشر که هم اکنون به نمایندگی از سازمان غیردولتی سودویند در هفدهمین اجلاس شورای حقوق بشر حضور دارد به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت که روز جمعه جاری از میان یکی از سه گزارشگر پیشنهادشده یک نفر برای ایران انتخاب خواهد شد و از آن پس این گزارشگر موظف به تهیه گزارش موارد نقض حقوق بشر در کشور خواهد بود. تصمیم برای ارسال گزارشگر ویژه در جلسه قبلی شورا در ماه مارس گرفته شد.
آقای نایب هاشم درباره دستورکار روز چهارشنبه به کمپین گفت: « امروز دستور کار شورای حقوق بشر، عنوان «مسائلی که باید مورد توجه شورا قرار گیرد» بود این عنوان را داشت. در این بخش کشورهای مختلف و سازمان های غیر دولتی نظر خود را در مورد کشورهایی که بیشترین موارد نقض حقوق بشر را دارند بیان کردند. حسب انتظار، بسیاری از کشورها در موضع گیری خود از نقض حقوق بشر در ایران سخن گفتند. سودویند در صحبت دو دقیقه ای خود به مرگ هدی صابر و اعتصاب غذای او و آقای دلیرثانی و شیوه در گذشت آقای صابر اشاره کرد. علاوه بر آن به سالروز نخستین برآمد اعتراضی بعد از ۲۲ خرداد و جان باختن سهراب اعرابی و کیانوش آسا در این روز و روزه سیاسی و اعتصاب غذای تعدادی از مدافعان حقوق بشر در امروز اشاره شد.»
سازمان غیردولتی سودویند از سازمان های دارای مقام مشورتی سازمان ملل متحد است که در حوزه توسعه و کاهش شکاف کشورهای جنوب وشمال فعالیت می کند. آقای نایب هاشم در خصوص دستور کار هفدهمین اجلاس حقوق بشر سازمان ملل به کمپین گفت: « روز گذشته مساله ایتم ۹ مطرح بود که به تبعیض نژادی و بیگانه ستیزی می پردازد. سومین هفته آغاز شده است. روز گذشته صبح مساله فلسطین و کاروانی که برای کمک به مردم غزه حرکت کرده بودند مورد بررسی قرار گرفت و از زوایای مختلف به آن پرداخته شد. امروز در ایتم ۴ مهمترین مسایلی که باید مورد توجه شورای حقوق بشرمورد توجه قرار گرفت وبرخی از کشورها موضوع ایران را در صحبت های خود مد نظر قرار دادند. ما هم به نمایندگی از «زودویند» در زمینه موارد عمده نقض حقوق بشر به خصوص آنچه در هفته های گذشته رخ داده از جمله مرگ ناگهانی هدی صابر ودرگذشت هاله سحابی در جریان یکی از سخنرانی ها صحبت کردیم.
وی در خصوص طرح مباحث مربوط به ایران گفت: «تنها نکته مربوط به ایران روز آخر اجلاس یعنی جمعه هفته خواهد بود که به موجب آن گزارشگر ویژه از میان سه کاندیدایی که انتخاب شدند معرفی خواهد شد و رییس شورای حقوق بشر نام گزارشگر ویژه را اعلام خواهد کرد.» وی در خصوص انعکاس درگذشت سه فعال سیاسی ایران در جریان نشست گفت: « درهفته گذشته در برخورد با کمیسیاریای عالی حقوق بشر سازمان ملل خانم پیلای و همچنین گزارشگر ویژه ما مساله مرگ عزت الله و هاله سحابی رو مطرح کردیم. همچنین اعتصاب غذای چهار تن از زندانیان سیاسی…. به علاوه خیلی از نمایندگان کشورها و سازمان های غیردولتی حقوق بشری از ایران در جریان اجلاس نام بردند. اما با اینکه اسم ایران به مراتب بیشتر از گذشته در جریان بحث ها مطرح می شود می توان گفت که مرکز توجه در جریان اجلاس دو کشور لیبی و سوریه هستند.»
این فعال حقوق بشر در خصوص فضای موجود در اجلاس درخصوص مشخص شدن گزارشگر ویژه و برخورد مقامات ایرانی با این موضوع گفت: «این امیدواری وجود دارد که بسته به گزارشگری که انتخاب می شود جمهوری اسلامی اجازه بدهد گزارشگر به کشور برود. در مورد رفتن به ایران هم بیشتر از اینکه به این موضوع بستگی داشته باشد به شرایط کشور و دنیا بستگی دارد واینکه چقدر دولت خودش را تحت فشار ببنید. مثلا در مورد خانم پیلای که دولت ایران اجازه داد وی در سال ۲۰۱۲ به کشور سفر کند نمی توان از یاد برد که آن زمان بررسی ادواری گزارش وضعیت حقوق بشر کشورها در دستورکار بود که برای اولین بار آقای لاریجانی هم حضور داشت. بنابراین در این شرایط حضور او را پذیرفتند.»
وی درخصوص دیپلمات های ایرانی حاضر در اجلاس گفت: « مسلم است مانند سایر کشورها در رابطه با هر موضوعی که در شورا مطرح می شود وبسته به موضوعات مختلف دیپلمات های ایرانی اعلام موضع هم می کنند. عمدتا ایران در خصوص نقض حقوق بشر در آمریکا فعال است. در پانلی که در خصوص خشونت علیه زنان برگزار شد نماینده جمهوری اسلامی حضور داشت که از وضعیت مناسب زنان در ایران صحبت می کرد اما سازمان های غیردولتی همچون «زودویند» موارد نقض رو مطرح کردند و تصویر متفاوتی را نسبت به آنچه مقامات ایرانی ادعا می کنند در معرض دید شرکت کنندگان قراردادند.»