صدور حکم سنگین برای ابراهیم یزدی: ۸ سال زندان برای فعال سیاسی ۸۰ ساله
به دنبال صدور حکم ۸ سال زندان تعزیری برای ابراهیم یزدی فعال سیاسی و دبیرکل نهضت آزادی مهدی نوربخش، داماد وی با اشاره به ظالمانه بودن حکم صادره از سوی دادگاه انقلاب برای او به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت:« ابراهیم یزدی در سن ۸۰ سالگی مسلما در وضعیت جسمی نیست که بتواند ۸ سال زندان را دوام بیاورد. ایشان این حکم را ظالمانه ، غیرعادلانه و غیر منصفانه بیان کردند. و دیگر نه خودش به حکم اعتراض خواهد کرد و نه به وکلایش اجازه می دهد که به این حکم اعتراض کنند. و تقاضای تجدید نظر از سوی آن ها منتقی است.»
مهدی نوربخش با اشاره به اینکه در دادگاه هیچ مدرک و سندی برای اتهامات وارده به ابراهیم یزدی ارائه نشده است، به کمپین گفت:« به طور مشخص و معقول دادگاه نگفته که طبق کدام شواهد و مدارک ایشان متهم است. هیچ سندی دادگاه برای اتهام های یزدی ارائه نکرده است به جز اعلامیه های نهضت ملی و مصاحبه های دکتر و اینکه گفته شده نهضت تشکیلات غیر قانونی بوده است. به دکتر اتهام زده اند درست مثل اتهاماتی که به بقیه زندانیان زده اند، بدون مدرک مشخص و معقول.» او با اظهار نگرانی از وضعیت جسمی ابراهیم یزدی گفت:« دکتر وضعیت جسمی درستی ندارد، مبتلا به سرطان پروستات است و بیماری دیگری در ناحیه مثانه دارد که اگر در محیطی بهداشتی نباشد بلافاصله عفونت می گیرد. اینها باعث نگرانی ما شده است و مسلما نمی تواند هشت سال زندان را تاب بیاورد.»
ابراهیم یزدی، دبیر کل نهضت آزادی ایران صبح ۱۱ آبان ماه در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی به سه اتهام محاکمه شد: اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور، فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی و تاسیس و هدایت نهضت آزادی ایران. او بر اساس حکم صادره از سوی همین دادگاه به ۸ سال زندان تعزیری و ۵ سال محرومیت از فعالیت اجتماعی محکوم شد. این حکم دو هفته پیش به محمدعلی دادخواه ، وکیل او ابلاغ شده است.
مهدی نوربخش افزود:« طبق اصل ۱۶۸ قانون اساسی دادگاه او باید عمومی، علنی و با حضور هیات منصفه برگزار می شده است و در دادگاه متهم و وکلایش باید از حق دفاع برخوردار می شدند که هیچکدام از این ۴ شرط اعمال نشده است و به همین دلیل دکتر دادگاه را غیرقانونی خواند و دارای صلاحیت برای رسیدگی به اتهام هایش ندانست. دکتر تنها یک جمله در دادگاهش گفت: « پرونده ای تشکیل شده و کیفرخواست صادره علیه نهضت آزادی ایران است که در سال ۱۳۴۰ تشکیل شده است. دادگاه انقلاب صلاحیت ذاتی برای رسیدگی به اتهامات علیه نهضت آزادی ایران و اینجانب را ندارد.»
داماد ابراهیم یزدی که در ایالات متحده آمریکا زندگی می کند در خصوص فشارها یی که به نیروهای نهضت آزادی ایران در ماه های اخیر وارد شده است، گفت:« دولت از انتخابات مجلس نگران است. ترس دارند که انتخابات بایکوت شود که البته شده است. نهضت آزادی هم که قصدش این است در انتخابات مجلس شرکت نکند. در واقع این اتفاقات اخیر، حکم آقای یزدی و زندانی شدن محمد توسلی و بقیه اعضا نوعی تنبیه برای نهضت است. آقای یزدی نامه ای به الغنوشی نوشت و بعد هم نامه ای خطاب به (سیدمحمد)خاتمی (رییس جمهورسابق) با امضا ۱۴۳ نفر نوشته شد که همه اینها زمینه ای برای اتفاقات اخیر برای نهضتی ها شده است.»
دکتر ابراهیم یزدی، اولین وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که از سال ۱۳۷۳ دبیرکل نهضت آزادی ایران را به عهده داشت پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ سه بار بازداشت شده و بارها برای بازجویی احضار شده است. او چندی پیش نامه ای به راشد الغنوشی، رهبر حزب اسلامگرای النهضه تونس نوشت و در آن نامه با تأکید بر تجربه ناکافی مسلمانان در حوزه دموکراسی، از وی خواسته بود تا از تجربههای ایران و الجزایر درس بگیرد و «اشتباهات» آنها را تکرار نکند. پس از این نامه حمله های زیادی از سوی رسانه های محافظه کار علیه آقای یزدی شد. او همچنین جز امضاء کنندگان نامه ای با امضا ۱۴۳ فعال سیاسی و اجتماعی خطاب به محمد خاتمی، رییس جمهور پیشین برای تحریم انتخابات بود.
دکتر ابراهیم یزدی آخرین بار در تاریخ ۹ مهر ۱۳۸۹ در یک منزل خصوصی در اصفهان به اتهام شرکت در “نماز غیر قانونی” در حالی که در مراسم ختم فرزند یکی از دوستانش حضور یافته بود دستگیر شد. او سپس به بند ۲۰۹ زندان اوین تهران که تحت نظر وزارت اطلاعات می باشد منتقل شد. او دی ماه سال ۸۹ به خانه امن منتقل شد اما به دلیل وضعیت وخیم جسمیش در ۲۹ اسفند همان سال به منزلش انتقال داده شد تا تحت مراقبت های ویژه پزشکی قرار گیرد.