توقف پخش برنامههای شبکه های برون مرزی صداوسیما به دلیل نقض حقوق بشر با تحریم از سوی اتحادیه اروپا
به دنبال بیش از دو سال فعالیت فعالان و سازمان های حقوق بشر و رسانهای خارج از کشور برای مقابل با سانسور، سرکوب و نقش حقوق بشر توسط صداوسیمای جمهوری اسلامی سرانجام «یوتل ست»یکی از کمپانی های بزرگ فراهم کننده امکانات ماهواره ای از امروز دوشنبه ۲۴ مهر۱۳۹۱ (۱۵ اکتبر۲۰۱۲) پخش برنامههای ماهواره ای ۱۹ شبکه رادیو وتلویزیونی ایران را به دلیل تحریمهای اتحادیه اروپا مبنی بر مجازات «ناقضان حقوق بشر» متوقف کرد.
براساس اطلاعات منتشر شده پخش ماهوارهای شبکههای تلویزیونی در داخل کشور همچنان از طریق صداوسیمای جمهوری اسلامی امکان پذیر است اما این شبکه ها از طریق ماهواره در اروپا و دیگر مناطق قابل رویت نیستند. به گفته سخنگوی شرکت یوتل ست در بیانیه ای که این شرکت امروز منتشر کرده است، شرکت ماهواره ای یوتل ست (Eutelsat) با شرکت فراهم کننده خدمات رسانه ای آرکیوا (Arqiva) موافقت کرده اند که کانال های صداوسیما را از امروز صبح به خاطر آنچه «اجرای تحریم های اتحادیه اروپا» نامیده اند متوقف کنند. دسترسی صدا وسیما به یوتل ست ازطریق قراردادی که با شرکت ارکیوا داشتند امکان پذیر بود.
این اقدام اگر چه تبعات مالی برای این شرکت خواهد داشت اما با توجه به اجرایی شدن تحریمها توسط اتحادیه اروپا عملا امکان ادامه همکاری برای صداوسیما برای این شرکت غیرممکن شده است. عزت الله ضرغامی رئیس صدا و سیما خود از افرادی بود که در ماه مارس جزو لیست تحریم شخصیت های سیاسی ایران قرار گفت. مقامات اروپایی وقتی این تصمیم را گرفتند که گزارشهای متعددی از سوی فعالان حقوق بشر، روزنامهنگاران و افرادی که به نحوی حقوق آنها از طریق برخی برنامههای صداوسیما نقض شده بود، دیپلماتها ومقامات اتحادیه اروپا را قانع کردند که صدا وسیمای ایران در موارد متعددی در همکاری با نهادهای امنیتی و اطلاعاتی و بدون در نظر گرفتن حقوق شخصی و اجتماعی سیاسی شهروندان ایرانی به پخش برنامههایی اقدام می کند که ناقض حقوق آنان به شمار می رود.
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران تحریم صداوسیما را به دلیل اقدامات جدی آنها در تحدیدآزادی بیان و همچنین نقض حقوق مدنی وسیاسی شهروندان ایرانی، گامی در جهت نشان دادن عزم جهانی و به خصوص شنیده شدن صدای مدافعان حقوق بشر درخصوص اقدامات غیرقانونی و سرکوبگرانه صداوسیما می داند و معقتد است که تحریمهای یاد شده تا زمانی که تغییرات مشخص و گستردهای در سیاست های این سازمان در زمینه رعایت کردن حقوق افراد و پایان دادن به همکاری امنیتی با نهادهای اطلاعاتی در زمینه تخریب شخصیتهای سیاسی و مدافعان حقوق بشر صورت نپذیرد باید ادامه پیدا کند. کمپین همچنین تصریح می کند که حکومت ایران می تواند خود ماهواره بسازد و برای پخش برنامه از آن استفاده کند اما شرکتهای خارجی نباید در نقض آزادی بیان از طریق پارازیت اندازی وبرنامهسازی مجرمانه با صداوسیمای ایران مشارکت داشته باشند.
از جمله مواردی که در شکل گیری و اعمال چنین تصمیمی دخیل بوده است، پخش اعترافات تلویزیونی متهمانی بود که هنوز به دادگاه نرفته بودند و یا اینکه هیچ وقت فرصت دفاع از خود را به صورت برابر در مقابل اتهاماتی که به آنها زده شده بود نداشتند. به علاوه تصریح مقامات جمهوری اسلامی و از جمله عزت الله ضرغامی رئیس صداوسیما مبنی براینکه جمهوری اسلامی روی شبکه های دیگر یوتل ست که برنامه های فارسی پخش می کنند مانند بی بی سی فارسی و یا صدای آمریکا، از جمله موارد نقض تعهدات بین المللی و نیز تحدید آزادی بیان به شمار می رفت و همین موضوع باعث شده بود که رسانههای متعدد فارسی زبان که به صورت ماهواره ای به پخش برنامه های رادیویی و تلویزیونی اقدام می کنند به صورت همه جانبه و موثر برای متوقف کردن روند پارازیت اندازی بر روی برنامه های خود اقدام کنند. عزت الله ضرغامی در ۷ خرداد سال ۸۹ تصریح کرد که حکومت رسما پشت ماجرای پارازیت اندازی است: « ما پارازیت می فرستیم آنها هم پارازیت می فرستند و سپس کانال ها ما روی ماهواره قطع می شوند مانند شبکه العالم که از روی عرب تن و نایل ست بر خلاف قرارداد حذف شده است.
همکاری صداوسیما با نهادهای امنیتی و اطلاعاتی در تحت فشارقراردادن فعالان حقوق بشر، روزنامه نگاران و فعالان سیاسی و بسیاری دیگر از افرادی که طی سالهای گذشته به نحوی سروکارشان با سیستم قضایی، اطلاعاتی و امنیتی افتاده است، از جمله درپخش اعترافات اجباری زندانیان سیاسی و یا تولید برنامهایی که به آبرو و شخصیت حرفهای افراد توهین و به هتک حرمت آنان می پردازد و در عین حال هیچ فرصتی برای آنان برای پاسخگویی فراهم نمی کندو با این کار به ارعاب جامعه مدنی و همچنین نقض حقوق مدنی و سیاسی افراد اقدام می کند، عملا موجی از اعتراض را نسبت به عملکرد صداوسیما در میان فعالان خارج از کشور ایجاد کرد. در اقدامی هماهنگ و منسجم بین فعالان حقوق بشر مانند شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل، دکترعبدالکریم لاهیجی از مدافعان برجسته حقوق بشر، و جمعی از سازمان های حقوق بشر از جمله کمپین بین المللی حقوق بشر درایران و سازمان «عدالت در ایران» و سازمان های رسانهای، پیگیری موضوع تحریم صداوسیما از طریق نهادهای بین المللی و همچنین خود شرکت یوتل ست در دستور کار قرار گرفت. پس از بیش از یک سال با تحریم شدن صداوسیما و توقف برنامه های برون مرزی این شبکه در پاسخ به پارازیت اندازی و همچنین موارد متعدد نقض حقوق بشر که به جای یک رسانه از صدا وسیما یک نهادسرکوب گر و رعب آفرین ساخته است، اقدام اتحادیه اروپا یک پیروزی بزرگ برای فعالان حقوق بشر به شمار می آید. به علاوه برای رسانههای فارسی زبان مانند بیبیسی فارسی، صدایآمریکا، رادیوصدای آلمان و همچنین رادیو زمانه و دیگر رسانهها،از جمله نهادهای رسانه ای بودند که به صورت مداوم مورد هدف پارازیت اندازی سیستماتیک نهادهای مرتبط ایرانی قرار می گرفتند.
در مرداد ماه سال ۱۳۹۰ کمپین بین المللی حقوق بشر گزارشی مبنی بر موارد متعدد دست داشتن صداوسیما در نقض حقوق بشر در ایران منتشر کرد. (لینک) در بخشی از این گزارش آمده است: «صدا و سیما همچنین برنامه های تخریبی متعددی را علیه شخصیت های شناخته شده سیاسی و فعالان جامعه مدنی، مانند دکتر شیرین عبادی، برندهء جایزه صلح نوبل، و دکتر فاطمه حقیقت جو، نمایندهء سابق مجلس شورای اسلامی، در قالب برنامه های به اصطلاح مستند پخش کرده است. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران همچنین فشار غیر قانونی روی خانواده های کسانی که طی اعتراضات سال گذشته کشته و یا زخمی شدند گذاشته است تا اظهارات خلاف واقعیت بیان کنند…..
کمپین همچنین خواستار برکناری محاکمه عزت الله ضرغامی، رییس سازمان صدا و سیما، به دلیل نقش وی در پنهان کردن نقض گسترده حقوق بشر و نشر اتهامات کذب، افترا آمیز و بی اساس شد. هادی قائمی در این گزارش تصریح کرد که «تلویزیون دولتی ایران با بازجویان سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی در پایمال کردن حقوق دستگیر شدگان و شهروندان تبانی کرده است.»
به علاوه نقش قابل توجه صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به عنوان ابزاری در خدمت نقض حقوق بشر در انجام مصاحبه های اجباری متعدد با زندانیان سابق و خانواده های تظاهرکنندگانی که توسط نیروهای امنیتی کشته شده اند، توام با بررسی دقیق برنامه های تلویزیون ایران در این گزارش فاش شده است.
شرکت فعال در دادگاههای نمایشی بعد از انتخابات ریاست جمهوری نمایش تصویر دستگیرشدگان پیش از دادگاهی و اثبات اتهامات آنان از طریق تلویزیون، پنهان کردن قتل معترضان، تخریب وافتراء به شخصتی های سیاسی، فرهنگی و مذهبی، بخشی از مواردی است که در این گزارش مطرح شده بود. عزت الله ضرغامی رئیس سازمان صداوسیما چند ماه بعد در لیست تحریم های سیاسی اتحادیه اروپا قرار گرفت. در گزارش مستند دیگری کمپین همچنین از پرونده سازی علیه فیلم سازان مستقل سینمای ایران توسط صداو سیما پرده برداشت.
مطالب مرتبط:
– روایتی مستند از نقش صدا و سیمای جمهوری اسلامی در خط دادن برای بازداشت سینماگران
- ایران به جای محاکمات عادلانه از نمایشات تلویزیونی استفاده می کند
همچنین شرکت یوتل ست با انتشار بیانیه ای که نسخه ای از آن در اختیار کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران قرار گرفته است نوشته است که این شرکت به همراه شرکت آکیوا قرارداد خود را با ایران قطع کرده و به همین جهت ماهواره هاتبرد که یکی از پربیننده ترین ماهوارها در منطقه خاورمیانه است وبسیاری از شبکه های فارسی روی آن قرار دارد عملا از پخش برنامه های شبکه هایی مانند پرس تی وی و نیز شبکه عربی زبان العالم خودداری خواهند کرد. به گزارش یوتل ست مقامات ایران در جریان این تصمیم قرار گرفته اند.
شبکه پرس تی وی با اظهار ناراحتی از قطع نمایش برنامههایش از ماهواره مدعی شده است که این اقدام پس از ماهها پارازیت انداختن روی شبکههای ایرانی توسط انگلیسی ها صورت گرفته است. پرس تی وی با انتشار در مطلبی مدعی شده است: « ناظران اعتقاد دارند که اتحادیه اروپا به آزادی بیان احترام نمی گذارد و از هیچ تلاشی برای خاموش کردن رسانههای جایگزین (آلترنتیو) خودداری نمی کند.» پرس تی وی همچنین نوشته است که شبکه عربی زبان العالم هر روزه هنگام پخش برنامه در مورد بحرین با پارازیت اندازی مواجه شده و مدعی شده است که کارشناسی فنی گفته اند این پارازیت اندازی توسط تکنسینهای انگلیسی انجام شده است. این شبکه اقدام اتحادیه اروپا را غیرقانونی خوانده و خود را شبکه ای برای صدای افرادی که صدای آنها به جایی نمی رسد لقب داده است.
شبکه های العالم، پرستیوی، الکوثر، شبکه خبر، سحر۱و۲ و جام جم ۱و ۲ از جمله شبکه هایی هستند که از روی ماهواره هاتبردپخششان متوقف شده است. جمهوری اسلامی سالهاست که از آزادی بیان در غرب سوء استفاده میکند و زمان آن رسیده است که به این فریبکاری خاتمه داده شود.
در دسامبر ۲۰۱۱ شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۰۳ به همراه هادی قائمی مدیرکمپین بین المللی حقوق بشر در ایران در کنار تلاش همه فعالان و سازمان های حقوق بشری و رسانه ای با انتشار مقاله ای در روزنامه معتبر وال استریت ژورنال خواستار توقف همکاری شرکتهای ماهوارهای با جمهوری اسلامی ایران شدند. در بخشی از این مقاله آمده است: « اتحادیه اروپا وآمریکا باید اقدامات فوری و قاطعی را صورت دهند که شرکت های ماهواره ای را ملزم کند که به همکاری خود با سانسورگران ایران پایان دهند. با توجه به نقش صداوسیما در نقض گسترده حقوق بشر در ایران، شرکت های اروپایی و آمریکایی نباید اجازه داشته باشند که به صداوسیما خدمات ارائه کنند.»