دستگیری تعداد زیادی در تهران و شهرهای دیگر با عنوان اراذل و اوباش: صدور سریع حکم اعدام برای متهمان «زورگیری» در تهران
۱۱ آذر ماه امسال فیلم مدار بسته ای در یوتیوپ منتشر شد که در آن چهار نفر مرد جوان موتور سوار که به قمه مسلح هستند به عابری در یکی از خیابان های تهران حمله می کنند و کیف او را به زور جلوی چشم عابران دیگر می گیرند. یکی از آنها با قمه ضربه ای هم بر صورت او می زند و فرار می کنند. این چهار نفر ۱۳ دی ماه در دادگاه بدوی محاکمه شدند و به علت جریحه دار کردن احساسات مردم دو نفر از متهمان به اعدام محکوم شده اند.
انعکاس گسترده این فیلم کوتاه زورگیری در رسانه ها و یوتیوپ بار دیگر موضوع امنیت شهروندان و خشونت خیابانی را برجسته کرد. اما سردار اسماعیل احمدی مقدم، رییس پلیس کشور چند روز پس از این حادثه در همایش مدیریت دانش و پلیس دانش بنیان در مورد انتشار فیلم حادثه زورگیری اظهار کرد که از این حادثه خبر ندارد. او گفت که در جریان تمام سرقت های پایتخت نیست ولی اگر خبرنگاری موضوع را به او اطلاع دهد پیگیری می کند.
با این حال چند روز پس از انتشار این فیلم سه دقیقه ای جواد آملی لاریجانی، رییس قوه قضاییه اظهار کرد که بر حسب موازین شرعی و قانونی مصوب، تفاوتی میان به کارگیری سلاحسرد یا گرم وجود ندارد و در حکم محاربه و مجازات آن نیز اعدام است.
آملی لاریجانی با اشاره به مجازات های دیگری غیر از اعدام که در قانون درمورد استفاده از سلاح سرد آمده، گفت:« البته مجازاتهای بدیل دیگری نیز در این زمینه وجود دارد اما دستگاه قضایی با توجه به ضرورت بالا بردن هزینه اعمال شرورانه و برخورد قاطع، مجازات اعدام را انتخاب کرده است. »
رییس قوه قضاییه در واقع در اظهار نظر خود حکم اعدام متهمان زورگیری در تهران را پیش از تشکیل دادگاه و محاکمه آنها صادر کرد.
پس از اظهار نظر رییس قوه قضاییه، دادستان تهران نیز در تاریخ ۲۵ آذر ماه در برنامه خبری شبکه دوم سیما اعلام کرد که تمام تلاش خود را به کار می گیرند تا این پرونده تا ۱۰ روز دیگر تحویل دادگاه شود. او در مورد تحقیقات از متهمان پرونده فقط به این جمله اشاره کرد:« هر چهار متهم این پرونده افرادی جوان و دارای خانواده ای متلاشی، سابقه دار و بیکار بوده اند.»
در تاریخ ۱۳ دی ماه دادگاه بدوی ۴ متهم در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی برگزار شد. دو نفر از متهمان به اعدام محکوم شدند و دو نفر دیگر به ۱۰ سال حبس، ۵ سال تبعید و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شدند. قاضی صلواتی کسی است که قاضی اکثر فعالان سیاسی و عقیدتی حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ بود.
طبق فیلمی که توسط دوربین مداربسته یکی از ساختمان ها ضبط و منتشر شده است، چهار متهم پرونده در روز روشن در یکی از خیابان های پر تردد تهران و جلوی چشم عابران اقدام به ربودن کیف مرد جوانی کردند و با قمه نیز بر صورت او ضربه ای زدند. همچنین طبق فیلمی که از این اتفاق منتشر شده است یکی از آنها با فحاشی عابران و راننده های اتومبیل را تهدید به دور شدن می کنند. طبق قانون مجازات اسلامی برای سرقت با سلاح سرد مجازات سه ماه تا ۲۰ سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق را مشخص شده است. اما اگر سارق مسلح با اسلحه امنیت مردم در جاده را به هم بریزد و باعث ترس و وحشت شود محارب و حکمش اعدام است.
فقط با گذشت یکماه از بازجویی و تحقیقات، اولین جلسه دادگاه ۴ متهم زورگیری برگزار و حکم آنها صادر شد.
از سوی دیگر رییس قوه قضاییه پس از این حادثه اعلام کرد تا نیروی انتظامی دور جدید برخورد با اشرار را شروع کند. در روزهای گذشته خبر دستگیری ۳۵ نفر به عنوان اراذل و اوباش در شهر قم و ۱۱ نفر در شهر ایلام در خبرها منتشر شده است که دقیقا مشخص نیست آنها بر اساس چه ضوابط قانونی و حقوقی جز اراذل و اوباش دستگیر شده اند. فقط در این خبرها آمده است که آنها با ایجاد رعب و وحشت باعث اخلال در نظم عمومی شده اند. همچنین سردار احمد رادان، جانشین رییس پلیس تهران اعلام کرد که دور جدید برخورد با اشرار در تهران نیز شروع شده است. طبق اعلام این مقام امنیتی شامگاه دوشنبه ۴ دی ماه تا صبح سه شنبه تعداد زیادی اشرار بازداشت شده اند. با این حال عنوان نشده جرم آنها چه بوده است و اکنون آنها در کجا به سر می برند.