اتهامات جدید وزارت اطلاعات علیه روزنامه نگاران و پرده برداشتن از احتمال اجرای پروژه اعترافات اجباری
وزارت اطلاعات سه شنبه اول اسفند ماه در اطلاعیه سوم خود اعلام کرد که تعداد دیگری از روزنامه نگاران در طی روزهای اخیر به دلیل ارتباط با سازمان جاسوسی دولت انگلیس احضار و بازجویی شده اند. در این اطلاعیه که به بازداشت روزنامه نگاران پرداخته آمده است: «در ادامه روند تحقیقات، تعدادی دیگر از افراد متصل به شبکه، احضار شده و از آنها بازپرسی به عمل آمده و تعدادی دیگر از مرتبطین ناآگاه نسبت به ماهیت شبکه، مورد دعوت قرار گرفته و ضمن دریافت اطلاعات و توضیحات از آنها، پیرامون اهداف پنهان و مقاصد سوء شبکه توجیه شدند.»
در بخشی از این اطلاعیه جدید وزارت اطلاعات آمده است: « تعدادی از اعضای شناسایی شده شبکه تقاضا نمودند اطلاعات و تجربیات خود را از این شبکه را بازگو و منتشر نمایند تا هشداری برای سایرین باشد.» این در حالی است که خانواده های بازداشت شدگان بارها در طول این روزها اعلام کرده اند آنها با هیچ رسانه خارجی در ارتباط نبوده اند و نگران هستند که بازداشت شدگان تحت فشار برای اعترافات اجباری قرار بگیرند.
بیانیه سوم وزارت اطلاعات آشکار می کند که عملا روزنامه نگاران دستگیر شده هیچ ربطی به اتهامات سنگینی که طی هفته های گذشته علیه آنها مطرح شده نداشته اند و به همین جهت از آنها به عنوان «مرتبطین ناآگاه نسبت به ماهیت شبکه» نام برده شده است. عبارت «توجیه شدن» نیز در ادبیات وزارت اطلاعات و نیروهای امنیتی به معنی ایجاد ارعاب و تهدید افراد به منظور رسیدن به اهداف مورد نظر بازداشت شدگان است. این بیانیه این نگرانی را تشدید می کند که با توجه به هجمه تبلیغاتی گسترده رسانه های نزدیک به دستگاه های امنیتی از جمله خبرگزاری فارس و ایراد اتهامات سنگین به خبرنگاران و در عین حال روند غیرقضایی و سیاسی حاکم بر پرونده، این توجیه کردن همچنین به معنای تحت فشار قرار دادن برخی خبرنگاران برای تایید و یا بازتکرار ادعاهایی مورد استفاده قراربگیرد که تا کنون در بیانیه های وزارت اطلاعات مطرح شده است.
پیش از این وزرات اطلاعات در دو اطلاعیه در تاریخ های ۱۱ و ۱۷ بهمن ماه ادعا کرد که روزنامه نگاران بازداشت شده با رسانه بی بی سی و عوامل فتنه ۸۸ در ارتباط بوده اند و بازداشت روزنامه نگاران همچنان ادامه خواهد داشت. این وزارتخانه در سومین اطلاعیه خود علاوه بر شبکه خبری بی بی سی نام چندین وب سایت، شبکه خبری و حتی آموزشی در زمینه رسانه ها را به لیست شبکه های جاسوسی اضافه کرده و مدعی شد که همگی آنها توسط بی بی سی اداره می شوند. در این اطلاعیه وب سایت کلمه، روزآنلاین، خودنویس، جرس، ندای سبز، گذار، سحام نیوز و بخش فارسی رادیو بین اللملی فرانسه، رادیو فردا، دویچه وله، صدای آمریکا و من و تو به عنوان رسانه های ضد انقلاب و وابسته به عناصر فتنه ۸۸ خوانده شده اند.
سازمان گزارشگران بدون مرز، انجمن بین المللی روزنامه نگاران ایران، برنامه پژوهش رسانه در ایران و مدرسه روزنامه نگاری میانه از جمله دیگر موسساتی هستند که طبق این اطلاعیه ضد انقلاب معرفی شده اند.
این اطلاعیه در حالی انتشار یافته که روز دوشنبه ۳۰ بهمن ماه، غلامحسین محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه در کنفرانس مطبوعاتی خود در خصوص تکلیف روزنامه نگاران بازداشت شده، گفت: «اتهامات آنها که توسط وزارت اطلاعت بیان شده کف اتهامات شان محسوب می شود و آزادی آنها را به میزان همکاری شان عنوان کرده بود.»
او همچنین در خصوص اینکه برخی رسانه ها و افراد پیش از دادگاه روزنامه نگاران دستگیر شده را خائن خوانده اند و اتهاماتی را متوجه آنها کرده اند بدون آنکه حتی به صورت علنی کیفرخواستی علیه آنها صادرشده باشد گفت: «من به شخصه ندیدهام که کسی اسمی بیان کند اما اگر کسی اسمی را گفت این کار اصلا درست نیست و قابل تعقیب است و اگر فرد بعدا تبرئه شود، میتواند در این راستا اعاده حیثیت کند.» این در حالی است که بارها از سوی خبرگزاری فارس و رسانه های دیگر وابسته به دولت، روزنامه نگاران بازداشت شده جاسوس خوانده شده اند.
بازداشت روزنامه نگاران غروب ۷ بهمن ماه دو روزنامه نگار میلاد فدایی اصل و سلیمان محمدی آغاز شد. یک روز بعد، یکشنبه ۸ بهمن ماه که در میان جامعه روزنامه نگاران به “یکشنبه سیاه” معروف است، ماموران امنیتی با حمله به ۵ روزنامه و هفته نامه ” شرق، اعتماد، بهار، آرمان و آسمان” ۹ روزنامه نگار دیگر را در محل کار خود بازداشت کردند. اما این روند همچنان در روزهای بعدی نیز ادامه داشت و ۵ روزنامه نگار دیگر نیز بازداشت شدند. ۱۶ روزنامه نگاران بازداشت شده در بخش های مختلف سیاسی، اجتماعی و ادب و هنر نشریات مختلف غیردولتی مشغول به کار بودند.
ریحانه طباطبایی، میلاد فدایی اصل، سلیمان محمدی، ساسان آقایی، نسرین تخیری، امیلی امرایی، نرگس جودکی، صبا آذرپیک، پوریا عالمی، پژمان موسوی، اکبر منتجبی، کیوان مهرگان، حسین یاغچی از جمله روزنامهنگاران بازداشتی توسط وزارت اطلاعات هستند که هنوز در زندان به سر می برند. این در حالی است که طی روزهای گذشته علی دهقان، فاطمه ساغرچی و جواد دلیری با سپردن وثیقه از زندان آزاد شده اند همچنین مطهره شفیعی یک روز پس از دستگیری آزاد شد.