قاضی در هشتمین جلسه دادگاه کهریزک: “نیازی ندیدم شهود را احضار کنم”
هشتمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات قضات بازداشتگاه کهریزک صبح روز دوشنبه ۲۳ اردبیهشت ماه در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران برگزار شد. این جلسه دادگاه که مانند هفت جلسه پیشین غیرعلنی بود به ریاست قاضی سیامک مدیر خراسانی و سعید مرتضوی، متهم ردیف اول پرونده و متهم به معاونت در قتل، قاضی علی اکبر حیدری فر، قاضی حسن زارع دهنوی معروف به قاضی حداد به همراه شکات و وکلای آنها برگزارشد.
در این جلسه دادگاه نیز مانند هفت جلسه پیشین، قاضی حداد یکی از متهمان پرونده در دادگاه حاضر نبود و فقط وکیل او شرکت داشت. بر اساس گفته قاضی دادگاه به خبرنگاران احتمالا دو جلسه دادگاه دیگر برای شنیدن دفاعیات وجود دارد.
بر اساس گزارش های خبرگزاری های دولتی در این جلسه آقای فلاح، معاون وقت بازرسی فاتب از سوی قاضی به عنوان شاهد در دادگاه حاضر شده بود. شاکیان و وکلای آنها پس از پایان جلسه درباره سوال های که از این شاهد شده بود و جزییات دادگاه امروز به دلیل معذوریت قانونی پاسخی ندادند. محمد صالح نیکبخت، وکیل یکی از شاکیان پرونده فقط گفت که در این جلسه سه نفر از وکلای شکات و پدر مرحوم محسن روح الامینی و مادر مرحوم محمد کامرانی دفاع کرده و توضیحاتی ارائه کرده اند. به گفته این وکیل در این جلسه متهمان حق صحبت نداشته اند.
عبدالحسین روح الامینی، پدر یکی از کشته شدگان حادثه کهریزک که در پنجمین جلسه دادگاه اعلام کرده بود آنها به عنوان شاهد حجتالاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی، رییس سازمان بازرسی کل کشور، غلامحسین محسنیاژهای، دادستان کل کشور و دری نجفآبادی را به دادگاه معرفی کرده اند. با این حال قاضی مدیر خراسانی در پایان جلسه هشتم در جمع خبرنگاران در جواب به اظهار نشدن این سه شهود به دادگاه گفت:” نیازی ندیدم که شهود را احضار کنم.”
پدر مرحوم محمد کامرانی نیز در پایان جلسه هشتم دادگاه با اظهار اینکه آنها چند نفر از بازداشتی های کهریزک را به عنوان شاهد به دادگاه معرفی کرده اند، گفت ظاهرا دادگاه خود آنها را احضار کرده و آنها نیز شهادت داده اند. به گزارش خبرگزاری دانشجویی ایسنا او همچنین گفته است: ” از آمدن شهود به دادگاه اطلاعی ندارم و تا الان هم اطلاعی نداشتم؛ زیرا حضور شهود غیرمنتظره بوده و رییس دادگاه هر کسی را که صلاح دانسته، احضار کرده است. ”
براساس گزارش ها در هفتمین جلسه دادگاه سهراب سلیمانی، مدیرکل زندانهای استان تهران و چهار تن از بازداشتشدگان کهریزک به عنوان شهود در دادگاه حاضر شده بودند که به دلیل غیر علنی بودن دادگاه نحوه شهادت آنها در دادگاه مسکوت مانده است.
پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ دهها تن از معترضانی که توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند به بازداشتگاه مخوفی در جنوب تهران به نام “کهریزک” منتقل شدند که بر اساس روایت بسیاری از آزاد شده گان آنها در دوران بازداشت تحت شکنجه های روحی، جسمی و حتی آزارجنسی در آنجا قرار گرفتند.
مهدی کروبی، یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ برای اولین بار مسئله تجاوز به جوانان در بازداشتگاه کهریزک را مطرح و خواستار پیگیری از سوی نمایندگان مجلس شد که پس از جنجال های خبری این موضوع مسکوت ماند و تعدادی از کسانی که مسول پیگیری این اتفاقات شده بودند نیز به زندان افتادند اما علاوه بر آزار و شکنجه بازداشت شدگان حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، سه جوان به نام های محمد کامرانی، محسن روح الامینی و امیر جوادی فر در بازداشتگاه کهریزک به قتل رسیدند. خانواده این سه مقتول برای محاکمه “آمرقضایی” این اتفاق آنقدر پافشاری کردند تا دادگاه این قتل ها بالاخره پس از سه سال از گذشت اتفاق در اسفند ماه ۱۳۹۱ برگزار شد. بازداشتگاه کهریزک پس از آگاه سازی های رسانه ای در سال ۱۳۸۹ تعطیل شد.
جلسات دادگاه کهریزک تا کنون به ترتیب در روزهای هشتم، بیستم و بیستم و یکم اسفند ماه ۱۳۹۱ و نهم، یازدهم، پانزدهم، هفدهم و بیست و سوم اردبیشهت ماه گزار شد. این پرونده ۳ متهم دارد: سعید مرتضوی، حسن زارع دهنوی، علی اکبر حیدری فر. بر اساس کیفرخواست دادستانی، آقای مرتضوی به اتهام “معاونت در قتل”، “مشارکت در بازداشت غیرقانونی” و “معاونت در تنظیم گزارش خلاف واقع از طریق امر یا ترغیب ماموران مربوطه به تنظیم گزارش خطاب به خود” و آقایان زارع دهنوی و حیدری فر به “مشارکت در بازداشت غیرقانونی” متهم شده اند.
سعید مرتضوی تا کنون گفته است که هیچ تقصیر و گناهی بر گردن آنها نیست و حتی یک برگه دلیل هم برای اتهامات آنها وجود ندارد. همچنین آقای مرتضوی اعلام کرده که دادگاه صلاحیت رسیدگی به این پرونده را ندارد و باید دادگاه ها به صورت علنی برگزار شود. اما در حالی سعید مرتضوی، دادستان سابق تهران خودش و بقیه متهمان را بی گناه و بی تقصیر می داند که علی اکبر حیدری فر در جلسه سوم این دادگاه به خبرنگاران گفته بود که تمام تقصیرها به گردن اوست و او دستور انتقال بازداشت شدگان را به زندان کهریزک در تابستان ۸۸ داده است.
همچنین علی اکبر حیدری فر در جلسه چهارم ادعای تازه ای را مطرح کرد و گفت عکس های دارد که ثابت می کند دو تن از کشته شدگان مجرم بوده اند و دستگیری آنها کار درستی بوده است. حیدری درباره این ادعا گفته بود: «شاکیان معتقدند که فرزندانشان که دستگیر شدهاند در هیچ اغتشاشاتی نبودند اما عکس هایی که ما در اختیار داریم خلاف این موضوع را ثابت میکند. هیچ یک از عکسهای من فتوشاپ نیست و اگر لازم باشد منبع عکسها را در اختیار دادگاه میگذارم.»
اما خانواده کشته شدگان تا به حال در گفتگو با خبرنگاران رسانه های دولتی گفته اند که عکسی در دادگاه ندیده اند و محمد صالح نیکبخت، وکیل یکی از شکات پرونده درباره عکس های که حیدری فر از آنها صحبت کرده، امروز گفت: ” حیدری فر روز قیامت این عکس ها را به دادگاه ارائه خواهد کرد.”
همچنین عبدالحسن روح الامینی، پدر مرحوم محسن روح الامینی در واکنش به این ادعای حیدری فر گفته بود: ” اگر اینچنین هم باشد، آیا باید او را میکشتند؟”
محمد صالح نیکبخت، وکیل مدافع یکی از خانواده های قربانی کهریزک در خصوص اتهامات متهمان به خبرنگاران گفته است: « اینجانب و سایر وکلای شکات همچنان معتقدیم متهم اصلی این پرونده، سعید مرتضوی است، زیرا در حالی که از ظرفیت فیزیکی بازداشتگاه کهریزک و وضعیت آن مطلع بود با اعزام ۱۴۵ نفر از بازداشت شدگان روز ۱۸ تیر به کهریزک موافقت کرده بود و این در حالی بود که هم از شرایط فیزیکی آنجا و هم از برخوردهایی که در آن محل با متهمان صورت میگیرد مطلع بود. او برای نفرستادن آنان به این قتلگاه و یا نظارت بر آن بازداشتگاه بعد از اعزام بازداشت شدگان هیچ اقدامی به عمل نیاورده بود و مضافا در بازگرداندن بازداشتیها به اوین هم تعلل کرده و علت مرگ هر سه نفر کشته شدگان حادثهی کهریزک حسب اعلام هیات ۱۳ نفره پزشکان قانونی و اساتید دانشگاه علوم پزشکی بر اثر ضربات متعدد وارده بر بدن آنها و زخمی شدن بدن آنان و عفونت زخمها بدون معالجه و اقدام در درمان آنها بوده است.»