تحریمهای جدید باعث تخریب مذاکرات هسته ای و مانعی برای حقوق بشر در ایران خواهند شد
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز گفت در حالیکه مذاکرات بین ایران و کشورهای ۱+۵ در جریان است، کنگرۀ ایالت متحدۀ آمریکا نباید تحریمهای بیشتری را علیه ایران وضع کند، چون تحریمهای جدید کلیۀ تلاشهایی که برای خاتمه دادن به بن بست اتمی ایران انجام شده را به مخاطره میاندازد و تاثیر بد آنها برزندگی ایرانی های عادی را وخیم تر خواهد کرد.
در جلسه ای با کمیتۀ بانکی سنای آمریکا در تاریخ ۲۲ آبانماه، سناتور مارک کرک پیشنهاد کرد به عنوان متمم لایحۀ مجوز دفاع ملی که کنگره ظرف دوهفتۀ آینده به آن رای خواهد داد، تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع شود. آخرین دور مذاکرات هسته ای در تاریخ ۲۱ آبانماه بدون توافق خاتمه یافت اما همۀ شرکت کنندگان توافق کردند که هفتۀ آینده در دور جدیدی از مذاکرات شرکت کنند.
هادی قائمی، مدیر کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: “افزودن تحریمهای بیشتر در این مرحله از مذاکرات، در جایی که امید بسیار زیادی برای سرنوشت مذاکرات هسته ای با ایران وجود دارد، برابر با خرابکاری است.” وی افزود: “ایدۀ افزودن به تحریمها در این مقطعِ با اهمیت در مذاکرات، میلیونها نفر ایرانی که امید دارند این مذاکرات منتج به توافقات سازنده ای شود و باعث حذف تحریمها شود را مایوس میکند و به مثابه کوفتن به طبل جنگ عمل خواهد کرد.”
در اردیبهشت سال جاری، کمپین یک گزارش در خصوص تاثیر تحریمها و سیاستهای حکومت ایران روی حقوق اقتصادی و اجتماعی ایرانیان منتشر کرد. طبق این بررسی، ترکیب سیاستهای نامناسب اقتصادی ایران و به ویژه تحریمهای بین المللی از سال ۱۳۹۰ تا کنون به شدت کیفیت زندگی مردم ایران را تخریب کرده است. حسن روحانی رییس جمهور ایران در خردادماه سال جاری به عنوان یک میانه رو با دو وعدۀ مهم انتخاب شد: برداشتن تحریمها و بهبود کیفیت زندگی ایرانیان و تقویت آزادی های سیاسی و اجتماعی ایرانیان. در هر دو زمینه، تندروها بر علیه تلاشهای روحانی برای تغییر مشغول تکاپو بوده اند. برای به وجود آوردن این تصویر که هیچ چیز از انتخابات تا کنون تغییری نکرده است، آنها مرتبا از تلاشهای روحانی در زمینه های داخلی و بین المللی انتقاد کرده اند و یا آن را تضعیف نموده اند. در مهرماه تندروها به شدت از مکالمۀ تلفنی تاریخی روحانی با رییس جمهور آمریکا باراک اوباما انتقاد کردند و قوۀ قضاییۀ ایران که به دست تندروها اداره میشود ظرف سه ماهی که از به قدرت رسیدن روحانی میگذرد با اعدام بیش از ۲۰۰ نفر، از پارسال در همین زمان اعدام های بیشتری اجرا کرده است.
پس از جلسه ای که در تاریخ ۲۲ آبانماه با کمیتۀ امور بانکی سنای آمریکا برگزار شد، سناتور کرک به خبرنگاران گفت: “تعریف شما از یک ایرانی میانه رو چیست؟ یک ایرانی که فشنگهایش تمام شده و پولی برایش نمانده است.” در عین حال، تندروهای ایران به صورت علنی از “نرمی” مواضع روحانی در مذاکرات هسته ای انتقاد کرده اند.
هادی قائمی گفت: “مشاهدۀ این که رادیکال های تندرو در ایران و سناتورهای محافظه کار در ایالات متحده دست در دست هم تلاش میکنند که مذاکرات به جایی نرسند مایوس کننده است.” وی افزود: “اضافه کردن تحریم های بیشتر در این مقطع مهمات بیشتری به عوامل افراطی داخل حکومت ایران میدهد که چشم انداز یک توافق را غیر قابل قبول میدانند.”
میلیونها ایرانی با این آرزو به حسن روحانی رای دادند که دولت او هم مسیر بین المللی را از طریق مذاکره برای به تعویق انداختن تحریمها و هم مسیر داخلی را از طریق پایان دادن به حملات مستمر به حقوق بشر، عوض کند.
قبل از وارد شدن به جلسۀ کمیتۀ امور بانکی سنا، وزیر امور خارجۀ آمریکا جان کری به خبرنگاران گفت: “این خطر وجود داره که اگر کنگره تصمیم بگیرد به صورت یکجانبه تحریمها را افزایش دهد، اعتماد به مذاکرات را از بین ببرد و در عمل مذاکرات را متوقف و متلاشی کند.”
هادی قائمی گفت: “مذاکرات موفقیت آمیز هم سختی های اقتصادی مردم ایران را از بین می برد و هم تعامل ایران با جامعۀ بین المللی را افزایش میدهد. این به نوبۀ خود تلاشهای جامعۀ بین المللی برای پاسخگو نگاهداشتن ایران به تعهدات حقوق بشری اش را تقویت میکند و به دولت روحانی فشار می آورد تا روی خاتمۀ سرکوب داخلی در کشور تمرکز کند. کنگرۀ آمریکا نباید به صورت پیشگیرانه این مذاکرات را با تحریم های بیشتر ناتوان سازد.”