نایب هاشم، فعال حقوق بشر: سخنرانی نمایندگان ایرانی در شورای حقوق بشر بیتاثیر بود
حسن نایب هاشم، نماینده سازمان غیر دولتی “سودویند” که در نشست بیست و پنجم شورای حقوق بشرسازمان ملل در ژنو حضور دارد به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت اگرچه نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در ژنو، گزارش احمد شهید را دروغ و جهت دار خواندند اما نظرات نمایندگان کشورهای دیگر و سازمان های غیر دولتی برخلاف آن بوده و انتظار می رود که نتیجه آرا که فردا مشخص می شود، گزارش احمد شهید را تایید کند و فشارها بر جمهوری اسلامی در مورد سفر این گزارشگر ویژه به ایران بیشتر شود.
حسن نایب هاشم، نماینده سازمان غیر دولتی اتریشی سودویند درنشست شورای حقوق بشر در خصوص بازتاب گزارش احمد شهید در طول بیست و پنجمین اجلاس حقوق بشر در ژنو گفت: «در طی ۴ هفته گذشته نمایندگان کشورهای مختلف و نمایندگان سازمان های حقوق بشری نظرات خود را در مورد گزارش احمد شهید ارائه کردند ، نمایندگان جمهوری اسلامی ایران هم سعی می کنند آرا و نظرات را تغییر دهند. بهرحال فردا مشخص می شود که رای شورا چیست و چه چیزی در نهایت تصویب می شود اما به نظرم در نشست امسال حضور و سخنرانی نمایندگان ایرانی چندان تاثیری نداشت.»
وی ادامه داد :«ایران مانند بقیه کشورها در نشست شورای حقوق بشر هیات نمایندگی خودش را می فرستد اما امسال در این هیات چهره شناخته شده ای وجود نداشت و به نظرم سخنرانی کسی مانند مرتضی سرمدی، قائم مقام وزیر امور خارجه یا سفیر ایران در ژنو تاثیر خاصی نداشت. همیشه محمد جواد لاریجانی در شورا حضور پیدا می کرد اما امسال حضور نداشت. ظاهرا ایران دیگر جایگاهی که مانند قبل در سازمان ملل داشت را ندارد و به همین دلیل آقای لاریجانی هم امسال در نشست شورا ترجیح داد شرکت نکند.»
آقای نایب هاشم با انتقاد از عدم حضور وزیر امور خارجه ایران در نشست های حقوق بشر در ژنو گفت: «انتظار می رفت وزیر امور خارجه ایران مانند سال های پیش تر در شورا شرکت کند اما او حضور نداشت. آقای ظریف تحرک فعالی در عرصه پرونده هسته ای و مسائل منطقه ای دارد اما در نشست حقوق بشر که حقوق مردم ایران با آن درگیر است و با توجه به اینکه یکی از سیاست های این دولت تدبیر و اعتدال است، انتظار می رفت آقای ظریف در نشست حقوق بشر که در واقع تعامل میان قدرت مردم و دولت است شرکت کند. ایشان در همان روزهای اول نشست در وین بود و می توانست به ژنو هم بیاید. بهرحال ایشان نشان داد که در این خصوص کاملا بی اختیار است.»
حسن نایب هاشم در پاسخ به این سوال که نظرات نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در جلسات شورا چگونه بوده است، به کمپین گفت: «آنها نظراتی مشابه با مقامات ایرانی مانند محمد جواد لاریجانی، خانم مرضیه افخم و دیگران داشتند و سعی کردند مانند آنها بگویند گزارش احمد شهید سیاسی و جهت دار است اما زبان زمخت و بی ادبانه آقای لاریجانی را نداشتند. به افرادی که در این جلسات حضور داشتند مانند آقای مرتضی سرمدی، قائم مقام وزیر امور خارجه ایران آموزش داده شده که برخورد دیپلماتیک داشته باشند بنابراین برخوردشان مانند آقای محمد جواد لاریجانی زمخت نبود.»»
آقای نایب هاشم در مورد اینکه آیا نمایندگان ایرانی در ژنو سندی هم مبنی بر غلط بودن گزارش احمد شهید مطرح کردند، گفت: « مقامات ایرانی دلیل و برهانی برای دروغ و سیاسی خواندن گزارش احمد شهید مطرح نمی کردند فقط می گفتند که گزارش احمد شهید غلط است. اما گزارش آقای شهید کاملا مستند است و برای هر پارگرافش منبع ذکر کرده است. خود آقای شهید هم در جلسات گفت اگر گزارش من درست نیست، اجازه بدهید من به ایران بیایم تا ببینیم واقعا صحیح نیست یا نه.»
این فعال حقوق بشر با اظهار اینکه حدود ۲۰ زندانی سابق سیاسی ایران در جلسات شورا شرکت داشتند، در خصوص تاثیر حضور آنها گفت: «مدافعان حقوق بشری که در طول چهار هفته نشست حقوق بشر در ژنو شرکت کرده اند اکثرا از زندانیان سابق سیاسی ایران هستند. آنها سعی می کنند با نمایندگان کشورهای مختلف در این نشست صحبت کنند و تجربه ها و مشاهدات خود را از دوره زندان و بازجویی هایشان و نقض های حقوقی که در مورد آنها صورت گرفته بیان کنند.»
نماینده سازمان حقوق بشری سودویند در اجلاس شورای حقوق بشر در پاسخ به این سوال که آیا وضعیت حقوق بشر پس از دولت روحانی بهتر شده است، گفت:: «در بعضی عرصه ها مانند تعداد اعدام ها که بدتر شده است. از زمان دولت روحانی تا کنون که چیزی حدود هشت ماه می گذرد، آمار اعدام به شدت زیاد بوده است. اما در مورد وضعیت دانشجویان و زنان اوضاع کمی بهتر شده است. آقای روحانی فضای بازگشت دانشجویان به دانشگاه را فراهم کرده است و همین طور فعالان حقوق زنان به نظر می رسد کمی احساس راحتی می کنند. اما در خصوص وضعیت زندانیان و آزادی های دیگر چندان فضا تغییر نکرده است. اگرچه قوه مجریه و دولت روحانی نمی تواند در کار قوه قضاییه دخالت کند اما باید اعتراض خود را نسبت به عملکرد قوه قضاییه نشان دهد که تاکنون این کار را نکرده است.»
احمدشهید گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، روز پنج شنبه ۲۳ اسفند، گزارش سالانه خود را به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه کرد. در بخشی از این گزارش آمده است که از زمانی گزارشگرویژه کار خود را در سال ۲۰۱۱ آغاز کرده است بیشتر از ۱۵۳۹ اعدام صورت گرفته که از این تعداد ۶۸۷ نفر در سال ۲۰۱۳ اعدام شده اند. به گفته گزارشگر ۳۶۹ تن از افراد شده توسط مقامات ایرانی گزارش شده است. به گفته این گزارش همچنین ۵۷ نفر در سال ۲۰۱۳ در ملاء عام اعدام شده اند.
این گزارش نزدیک به ۳۴ هزار کلمه و ۱۰۵ صفحه است و در نه فصل ارائه شد. پس از حدود ۴ هفته از نشست حقوق بشر در ژنو با موضوع ایران در روزهای آینده نتیجه آرا از گزارش احمد شهید مشخص خواهد شد.