واکنش مسوولان به نحوه حضور لیلا حاتمی در جشنواره کن و درخواست برای «برخورد جدی»
پس از گذشت سه روز از حضور لیلا حاتمی در فستیوال فیلم کن، انتقادهای مسولان ایرانی به رفتار این بازیگر زن آغاز شد. مسولان ایرانی به دلیل دست و روبوسی لیلا حاتمی با ژیل ژاکوب، ۸۳ ساله و رییس فستیوال جشنواره کن خواستار برخورد جدی با این بازیگر شده اند. جشنواره کن در روز ۲۵ می پایان می پذیرد و مشخص نیست پس از بازگشت خانم لیلا حاتمی به ایران قرار است چه برخورد “جدی” با او صورت بگیرد.
حسین نوش آبادی، معاون پارلمانی وزارت ارشاد ایران روز یکشنبه ۲۸ اردبیهشت ماه با اظهار اینکه رفتار لیلا حاتمی “نامناسب” است، گفت: «حضور نامناسب زن ایرانی در مجامع بین الملی مورد قبول ایران نیست.»
معاون پارلمانی وزارت ارشاد گفته است: «زن ایرانی چه هنرمند و چه غیر هنرمند همیشه مظهر عفت و پاکی بوده اند، بنابراین اینگونه حضورهای نامناسب که اخیرا در جشنواره کن اتفاق افتاده همسو با اعقتادات دینی ما نیست.»
لیلا حاتمی، بازیگر ۴۱ سالۀ ایرانی با ژیل ژاکوب، ۸۳ ساله و رییس جشنوارۀ کن در میان جمعیت و طبق عرف مراسم دست داد و روبوسی کرد. تصاویر لحظۀ روبوسی خانم حاتمی با رییس جشنواره فیلم کن بلافاصله در شبکه های مجازی به خصوص فیسبوک و رسانه های ایرانی منتشر شد. بر اساس شرع اسلامی زن مسلمان ایرانی اجازه تماس بدنی با مردانی غیر از افراد فامیل خود ندارد.
لیلا حاتمی از اعضای هیات داوران بخش مسابقه شصت و هفتمین جشنواره فیلم کن است. او نخستین زن سینمای ایران است که عضو این هیات شده است. این بازیگر پس از بازی در فیلم «طلاق» اصغر فرهادی در سطح جهان مطرح شد. او همچنین دختر علی حاتمی، کارگردان پرآوازۀ سینمای ایران است. جشنواره فیلم کن از تاریخ ۲۴ اردیبهشت شروع شد و تا ۴ خرداد ادامه دارد. خانم حاتمی همیشه با حجاب و سادگی در جشنواره ها و مصاحبه های خارجی حضور داشته است.
همچنین روزنامه کیهان در یادداشتی در تاریخ ۲۸ اردبیهشت ماه مدعی شد که لیلا حاتمی به فرهنگ مادریش “دهن کجی” کرده است. این روزنامه نوشت: «بار دیگر، یکی از سینماگرانی که در جشنواره های خارجی حضور یافته است به فرهنگ سرزمین مادری خودش دهن کجی کرد.»
روزنامه کیهان در ادامه با اشاره به اینکه قبلا هم دیگر سینماگران ایرانی به “آداب و رسوم سررزمین مادری خود دهن کجی” کرده اند، گفت: «اصغر فرهادی هم در سال های گذشته با تظاهر به رفتارهایی که در فرهنگ ما غیر اخلاقی محسوب می شوند، در این زمینه به شهرت رسید.»
اصغر فرهادی، کارگردان مطرح ایرانی در لحظه گرفتن جایزه از جشنواره گلدون گلاب در سال ۲۰۱۳ مجبور شد با مدونا دست دهد. مدونا، مجری بخش فیلم های خارجی جشنواره فیلم گلدون گلاب در سال ۲۰۱۳ بود که جایزه بهترین کارگردان در این بخش را به اصغر فرهادی اعطا کرد.
اما انتقادها فقط به اظهارات معاون پارلمانی وزارت ارشاد و روزنامه کیهان ختم نشد بلکه لاله افتخاری، دبیر اول کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز گفت: «وزارت ارشاد باید تکلیف خودش را با این هنرمندان که جایگاه زن ایرانی را در خارج از مرزهای ایران رعایت نمی کنند، مشخص کند.»
لاله افتخاری با اشاره به روبوسی لیلا حاتمی با رییس فستیوال فیلم کن گفت: «ما این نوع رفتارها را با قاطعیت محکوم می کنیم.» او همچنین اشاره کرد که «اعضای جلسه شورای اجتماعی زنان مجلس این نوع رفتارها را توسط هنرمندان رد کردند.»
دبیر اول کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به لزوم برخورد جدی با لیلا حاتمی گفت: «فردا در جلسه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی حتما به این موضوع رسیدگی خواهیم کرد. باید با هنرمندانی که عفت ایرانی و اسلامی را رعایت نمی کنند، برخورد جدی شود.»
همچنین باشگاه خبرنگاران جوان نیز در مطلبی در روز شنبه ۲۷ اردبیهشت ماه با اظهار اینکه رفتار لیلا حاتمی “غیرمتعارف” بوده نوشت: «خانم بازیگر در کمال تعجب با انجام رفتاری غیر متعارف، سوالات و ابهامات بسیاری در بین مخاطبان ایجاد کرد.»
پیش تر در سال ۲۰۰۷، گلشیفته فراهانی، بازیگر ایرانی به دلیل بازی در فیلمی به نام «یک مشت دروغ» که ساخته یک کارگردان هالیوودی به نام ریدلی اسکات است، تحت فشار شدید وزارت اطلاعات قرار گرفت. بازجویی های مکرر از این بازیگر نهایتا باعث خروج وی از کشور در سال ۱۳۸۸ شد. وی اکنون در فرانسه ساکن است. او در بخشی از گفتگویش با شبکه بی بی سی فارسی اشاره کرده بود: «بازجوی وزارت اطلاعات مستقیم گفتند نمی خواهند من در ایران کار کنم. این بازجو گفت ما اصلا هنرمندان در این مملکت نمی خواهیم. مشکل ما همه شما هستید. شما نباید در این مملکت باشید.»