شبکه اینستاگرام در ایران با حکم قضایی مسدود می شود
شبکه اجتماعی اینستاگرام با حکم قضایی در ایران مسدود می شود. خبرگزاری مهر روز جمعه دوم خرداد ماه به نقل از یک «مقام آگاه» خبر داد که دستور قضایی فیلتر شدن اینستاگرام از سوی دادستانی به وزارت ارتباطات برای اجرا ابلاغ شده است. این منبع آگاه علت مسدود شدن اینستاگرام را وجود «شاکی خصوصی» دانسته است.
این مقام آگاه که هویتش نامعلوم است علت فیلتر شدن اینستاگرام را «شاکیان خصوصی» دانسته که «به دلیل نقض حریم شخصی از این شبکه شکایت کرده اند.» این مقام آگاه در ادامه به خبرگزاری مهر گفته است: «دستور فیلترینگ اینستاگرام ارتباطی با تصمیمات کارگروه تعیین مصادیق محتوامی مجرمانه ندارد و فقط به دلیل وجود شاکیان خصوصی مسدود خواهد شد.»
اینستاگرام یک شبکه اجتماعی اینترنتی است که کاربرد آن اشتراک گذاری عکس از طریق موبایل است. اینستاگرام از سال ۲۰۱۲ راه اندازی شد و در حال حاضر مشتریان و علاقمندان بسیاری در سرتاسر دنیا دارد.
در حالی اینستاگرام که یک شبکه ساده به اشتراک گذاری عکس است در ایران مسدود می شود که حسن روحانی، رییس جمهور کشور روز ۲۷ اردبیهشت ماه در دفاع از لزوم داشتن اینترنت و عضویت در شبکه های اجتماعی گفت: «حق ارتباط با شبکه اطلاعات جهانی رابه عنوان یک حق شهروندی در کشور به رسمیت می شناسیم.»
ریس جمهور کشور در سخنرانی خود در چهارمین جشنواره ارتباطات و فناوری اطلاعات با اظهار اینکه روزگاری از “رواج ویدئو و ماهواره برای پر زدن ایمان جوانان مان می ترسیدیم”، گفت: «امروز ظاهرا غصه دیگری بر پا شده است و آن اینکه با اینترنت جوانان کاربر، ایمیل، موبایل و نسل سوم و چهارمش چه کنیم.»
حسن روحانی در آن سخنرانی با تاکید بر اینکه باید ایرانیان از اینترنت آزاد بهره مند باشند، گفت: «در مسایل اجتماعی آنچه که برای ما اهمیت دارد اخلاق عمومی و ارزش هاست، مصلحت دیگر را به رسمیت نمی شناسیم.» حسن روحانی همچنین گفته بود: «ما باید دنیای سایبری را به عنوان یک فرصت ببینیم و تلقی کنیم.»
با این حال رییس قوه قضاییه در واکنش به سخنرانی رییس جمهور در تاریخ ۳۱ اردبیهشت ماه با اشاره به اینکه باید از سخنان “هیجانی و بی منطق” پرهیز کرد، گفت: «به مسولان توصیه می کنیم در مواجهه با امور ارتباطاتی و سایبری و امور فرهنگی سخنانی موجه و منطفی بر زبان بیاورند و از حرف های هیجانی، بی مورد و احساسی بپرهیزند تا راه برای تدوین راهکارهای مناسب هموارتر شود.»
رییس قوه قضاییه همچنین در واکنش به سخنرانی حسن روحانی گفت: «کسانی که مسموم بودن فضاهای مجازی را قبول ندارند معلوم است که این فضاها را نمی شناسند. حفره های امنیتی و امکانات جاسوسی از طریق همین ارتباطات اینترنتی و تلفن همراه با امنیت ملی ما ارتباط وثیق دارد.» صادق آملی لاریجانی گفت که اینترنت و تلفن همراه و فناوری های مرتبط با آن فرصتی غنیمت برای دشمنان خواهد بود.
در راستای محدود کردن دسترسی ایرانیان به شبکه های اجتماعی در تاریخ ۱۵ اردبیهشت ماه اعلام شد که «واتس اپ» فیلتر خواهد شد. کمیته تشخیص مصادیق محتوای مجرمانه که زیر نظر دادستان کل کشور است و معمولا دستور مسدود شدن سایت های ایننترنتی و شبکه های اجتماعی را صادر می کند، در تاریخ ۱۵ اردبیهشت ماه اعلام کرد که شبکه اجتماعی «واتس اپ» فیلتر خواهد شد. اما یک روز پس از اعلام این خبردر تاریخ ۱۶ اردبیهشت ماه محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد که رییس جمهور دستور توقف فیلتر واتس اپ را صادر کرده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در همان روز با تاکید بر اینکه دولت موافق بستن شبکه های اجتماعی خارجی نیست، گفت: « تا هنگامی که جایگزینی برای این شبکه ها در کشور نداشته باشیم، دولت موافق بستن آنها نیست.»
محمود واعظی با اظهار اینکه برای مسدود کردن اپلیکیشن های موبایلی و شبکه های اجتماعی تاکنون هیچ تصمیمی گرفته نشده است، گفت: تنها در اسفند ماه سال ۹۲ کارگروه تعیین مصادیق فیلترینگ، بحث مسدود سازی سرویس واتس اپ را مطرح کرد که به دلیل نقصانی که در رای گیری به وجود آمد معلق ماند.
همچنین رییس پلیس فتا روز دوشنبه ۲۲ اردبیهشت ماه با جرم خیز خواندن استفاده از «وی پی ان» گفت که لایحۀ جرم انگاری وی پی ان در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در حال بررسی است و پس از تصویب به زودی اجرا خواهد شد. کمال هادیان فر، رییس پلیس فتا مدعی شد که با محدود شدن استفاده از وی پی ان «دغدغه بسیاری از خانواده ها برای جلوگیری از تهدیدات متصور برای فرزندان، نوجوان و جوانانشان رفع می شود و قدرت ریسک مجرمین در ارتکاب جرایم به شدت کاهش می یابد.»
رییس پلیس فتا با اظهار اینکه ”افرادی که از وی پی ان استفاده می کنند هزینه کشف جرم را بالا می برند” گفت: «توصیه می کنم به کاربران کشورمان که از وی پی ان استفاده نکنید. زیرا تمام اطلاعات شما در اختیار مالک اصلی سرور وی پی ان قرار می گیرد.»
در حالی مقامات ایرانی سعی در محدود کردن دسترسی شهروندان ایرانی به فضای اینترنت دارند که اشخاصی که در راس دولت هستند استفاده کامل آزاد از فضای اینترنتی دارند و دارای صفحات شخصی فیسبوک و توییتر هستند که مدام نیز به روز می شود. حسن روحانی، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه و علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از مقامات ایرانی هستند که دارای صفحات فیسبوک و توییتر هستند. حتی آیت الله خامنه ای نیز صفحه ای به نام خود در فیسبوک دارد که توسط جمعی از هوادارانش اداره می شود.