بازداشت صبا آذر پیک و ادامه فشارها بر مطبوعات توسط قوه قضاییه و دستگاههای امنیتی
صبا آذر پیک، خبرنگار سیاسی و مجلس صبح چهارشنبه هفتم خرداد ماه در تهران بازداشت شد. بر اساس گفته دوستان صبا آذر پیک، او در دفتر هفته نامه” تجارت فردا” توسط ماموران امنیتی بازداشت شده است در حالیکه خبرگزاری ایلنا اظهار کرده که بازداشت این روزنامه نگار با حکم قضایی در منزلش اتفاق افتاده است. تا این لحظه هیچ توضیح دیگری درخصوص علت بازداشت و محل انتقال این روزنامه نگار داده نشده است.
صبا آذر پیک، روزنامه نگار جوانی است که در سال های اخیر در بخش سیاسی روزنامه های اصلاح طلب کار می کرد و تا پیش از بازداشت خبرنگار مجلس روزنامه “اعتماد” و هفته نامه “تجارت فردا” بود. او همچنین در شبکه های مجازی مانند فیسبوک فعالیت داشت. این روزنامه نگار جوان پس از مرگ ستار بهشتی، وبلاگ نویس زندانی در آبان ماه ۱۳۹۱، با پیگیری هایش توانست این موضوع را به مجلس بکشاند. او گزارشی نیز از مراسم چهلم ستار بهشتی و برهم زدن مراسم توسط نیروهای امنیتی و انتظامی نوشت که بازتاب های گسترده ای را ایجاد کرد.
این روزنامه نگار پیش از این یکبار در تاریخ ۹ بهمن ماه ۱۳۹۱ به همراه گروه بزرگی از روزنامه نگار اصلاح طلب دیگر به اتهام ارتباط با برخی رسانه های خارجی از جمله بی بی سی در تهران بازداشت شد. او پس از تحمل بیش از یکماه حبس در اواسط اسفند ماه ۱۳۹۱ آزاد شد.
از تاریخ هفتم بهمن تا ۱۳ اسفند ماه ۱۳۹۱، ۱۸ روزنامه نگار که در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، هنری و سیاسی فعالیت داشتند، بازداشت و روانه زندان شدند. وزارت اطلاعات در اولین اطلاعیه خود پس از بازداشت روزنامه نگاران در تاریخ ۱۱ بهمن با اظهار اینکه بازداشت شدگان وابسته به شبکه خبری بی بی سی و جاسوس هستند، اعلام کرد که بازداشت روزنامه نگاران همچنان ادامه خواهد داشت. این روزنامه نگاران همگی پس از چند روز تا یک ماه حبس از زندان آزاد شدند.
نزدیک به یکسال ازروی کار آمدن دولت حسن روحانی می گذرد در حالیکه همچنان بازداشت روزنامه نگاران ایرانی و توقیف روزنامه ها ادامه دارد. حسین نورانی نژاد، روزنامه نگار و عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی در اول اردبیهشت ماه امسال بازداشت شد و اکنون در بند ۲ الف زندان اوین که تحت نظارت سازمان اطلاعات سپاه پاسداران است، منتقل شد. اتهامات او تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام عنوان شده اما تا کنون مصادیق این دو اتهام مشخص نشده است.
حسین نورانی نژاد شهریور ماه سال ۱۳۹۲ برای ادامه تحصیل به استرالیا رفت و در اسفند ماه همان سال برای دیدن فرزند نوزاد خود به ایران بازگشت. دادگاه هنوز با آزادی او با قرار وثیقه موافقت نکرده است.
در ادامه فشارها بر فضای مطبوعات و جامعه روزنامه نگاران ایران، روزنامه قانون روز چهارشنبه ۱۷ اردبیهشت ماه به دلیل آنچه «نشر مطالب خلاف واقع جهت تشویش اذهان عمومی و نیز مطالب خلاف موازین اسلامی» اعلام شد از سوی دادستان تهران توقیف شد. این روزنامه یکسال و شش ماه از تاریخ انتشارش می گذشت.
روزنامه آسمان نیز در تاریخ اول اسفند ماه۱۳۹۲ و پس از شش شماره از انتشارش توقیف شد. روابط عمومی دادسرای عمومی و انقلاب تهران، دلیل توقیف این روزنامه را انتشار مطلبی در خصوص حکم قصاص در تاریخ سه شنبه ۲۹ بهمن عنوان کرد که در آن یک مصاحبه شونده به قانون قصاص با عنوان «غیر انسانی» اشاره کرده بود.
همچنین روزنامه بهار در تاریخ اول آبان ماه ۱۳۹۲ توقیف شد. دلیل این توقیف انتشار مقالهای در شماره یکم آبان ۹۲ این روزنامه با عنوان «امام، پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی؟» به قلم علی اصغر غروی، نماینده نهضت آزادی در اصفهان، بود که نویسنده آن، در آستانۀ عید «غدیر خم» به عنوان روز تعیین علی ابن ابیطالب به عنوان «جانشین پیامبر اسلام» نوشته بود که کلمات امام اول شیعیان در کتاب نهج البلاغه، «آشکارا بیانگر این حقیقت است که خلافت، امری انتصابی از جانب خداوند نیست و جانشین سیاسی رسول خدا باید توسط مردم انتخاب شود.»
توقیف این سه روزنامه منجر به بیکاری طیف بزرگی از روزنامه نگاران و نیروی انسانی فعال در بخش فنی این روزنامهها شد.
در هفته گذشته نیز هشت نفر در ارتباط با فعالیت های مجازی مانند فعالیت در شبکه اجتماعی فیسبوک به حبس های طولانی مدت از ۷ تا ۲۰ سال حبس محکوم شدند. آنها در سال ۱۳۹۲ توسط واحد سایبری اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند و هفته گذشته در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی مقیسه مجموعا به بیش از ۱۲۳ سال حبس محکوم شدند.
امیر گلستانی به ۲۰ سال و یک روز حبس، مسعود قاسم خانی به ۱۹ سال و ۹۱ روز حبس، فریبرز کاردار فر به ۱۸ سال و ۹۱ روز حبس، سید مسعود سید طالبی به ۱۵ سال و یک روز حبس، امین اکرمی پور، به ۱۳ سال حبس، مهدی ری شهری به ۱۱ سال حبس و نغمه شاهی سوئدی شیرازی به ۷ سال و ۹۱ روز حبس محکوم شدند. اتهامات این افراد اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، توهین به رهبری، توهین به مقامات، تبلیغ علیه نظام، توهین به مقدسات و نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی است.