پارازیتهای ارسالی بر روی ماهوارهها علت ناتوانی در پیش بینی طوفان ۲۲ خرداد در تهران
روزنامۀ اعتماد روز۳۱ تیرماه نوشت که سازمان هوا شناسی ایران طی گزارشی به مجلس شورای اسلامی اعلام کرده که به دلیل پارازیت های ارسالی بر روی شبکه های ماهواره ای، این سازمان نتوانسته طوفانی که در تاریخ ۲۲ خرداد ماه امسال در تهران اتفاق افتاد را پیش بینی کند. این طوفان باعث مرگ پنج نفر و زخمی شدن ۴۴ نفر شهروند تهرانی شد.
احد وظیفه، مدیرپیشبینی هشدار سریع هواشناسی کشور روز ۳۱ تیرماه با تاکید بر اینکه قبلا مشکل سازمان هوا شناسی در مورد پارازیت ها را به مسئولان تذکر داده بودند، گفت: «تاثیر پارازیتها در تشخیص پدیدۀ هواشناسی را قبل از وقوع طوفان به سازمانهای ذیربط اطلاع داده بودیم.»
سکینه عمرانی، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبییعی در مجلس، پس از انتشار این گزارش وجود پارازیت هایی در هوا که باعث اخلال در دستگاه های هواشناسی شده را تایید کرد. سکینه عمرانی پس از انتشار این گزارش در گفتگویی با روزنامه اعتماد در تاریخ ۳۱ تیر ۱۳۹۳ گفت: «با قرائت این گزارش کمیسیون به این نتیجه رسید که در قسمتی از این پرونده که مربوط به پیشبینی طوفان است، سازمان هواشناسی با توجه به نویزهای موجود در هوا و اختلال در دستگاههای آن چندان مقصر نیست، اما درمورد تاخیر در اطلاعرسانی این سازمان مقصر بوده و باید پاسخگو باشد.»
همچنین عباس رجایی، رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، نیز با تایید تاثیر پارازیت ها در پیشبینی طوفان گفت: «یکی از نتایج بررسیهای کارشناسی کمیسیون این بود که فرکانسهای اضافی در تهران نویزهایی ایجاد کرده که رادارهای هواشناسی نتوانستند به طور کامل عمل کنند.»
بنا به گزارش روزنامه اعتماد مسوولان هواشناسی اعلام کردند که به دلیل نویزهای الکترومغناطیسی (آلودگی صوتی یا سیگنالی) طی سالهای اخیر، میدان دید رادارهای تهران بسیار محدود شده است، به طوری که غالبا تصاویر تولید شده توسط رادارهای هواشناسی با نویزهایی همراه است.
با این حال علی سپهری راد، معاون سازمان تنظیم مقررات رادیویی وزارت مخابرات با رد نظریه مطرح شده مبنی بر مزاحمت نویزهای موجود در هوا گفت: «اگر تداخلی وجود داشت باید تمام سیستمهای بانکی، ارتش، سیستمهای امنیتی و… نیز با مشکلات عدیدهای روبهرو میشدند، درحالی که تاکنون گزارشی دراین خصوص نداشتهایم.»
بر اساس تحقیقات کمپین ارسال پارازیت روی امواجی که توسط ایستگاه های خارجی واز طریق ماهواره به داخل کشور مخابره می شوند، اقدامی با سابقۀ طولانی وعادی توسط سازمانهای امنیتی و اطلاعاتی ایران بوده است که به دو روش ارسال پارازیت برروی ماهواره (uplink) و پارازیت محلی (downlink) انجام میشود. در روش دوم پارازیت به سمت دریافت کنندههای محلی امواج ماهوارهای هدایت میشود که در ایران معمولا بشقابهای ماهواره ای روی پشت بام ها هستند.
به دنبال مخالفت های فعالان حقوق بشر و تحریمهای دولت آامریکا علیه سازمان صدا و سیما، این سازمان به صورت موثر به ارسال پارازیت به ماهوارهها (uplink) را خاتمه داد، با این حال از طریق تشدید ارسال پارازیت به گیرندههای محلی امواج ماهوارهای، که عموما دیشهای ماهوارهای روی سقف خانه ها هستند این توقف ارسال پارازیت به ماهوارهها (uplink) را جبران کرده است.
بحث مربوط به تاثیرات مخرب پارازیتهای ارسالی بر سلامت شهروندان تهرانی پیش از این نیز در سال ۱۳۹۱ توسط معصومه ابتکار عضو وقت شورای شهر تهران مطرح شده بود.
معصومه ابتکار در ۲۳ مرداد ۱۳۹۱ با اعلام اینکه «سونامی سرطان در راه است» به سایت خبری آفتاب گفته بود: «به عنوان اعضای شورای شهر تهران، هیچ اطلاعاتی در رابطه با موضوع پارازیتها و فرستندههای آن نداریم. اما آنچه که میدانیم این است که این امواج بر سلامتی انسان و سلولهای بدن تاثیر میگذارند ومن به عنوان یک متخصص ایمونولوژی و محقق میگویم که سر منشاء بسیاری از عوارض و بیماریهای بدن میتواند این امواج باشد. امروزه وقتی شاهد افزایش بیماریهای مختلف با منشاء ناشناخته هستیم، به طور قطع و یقین میتوانیم بگوئیم تشعشع میتواند موجب اختلال در سیتم ایمنی بدن شود و این موضوع قطعی است.»