شلاق خوردن ۲۰۷ نفر به اتهام روزه خواری در ملاءعام در شهرهای مختلف
ماه رمضان در ایران در تاریخ هفتم مرداد ماه خاتمه یافت، با این حال ۲۰۷ شهروند ایرانی طبق گفته مسولان قضایی به اتهام “روزه خواری در ملا عام” حکم شلاق گرفتند و احکام آنها نیز اجرا شد که برخی از آنها حکم هایشان در برابر دیدگان عمومی اجرا شده است. دادستان عمومی و انقلاب قزوین روز سه شنبه ۱۴ مرداد ماه اعلام کرد که در روزهای ماه رمضان ۴۰۰ نفر در این استان به اتهام روزه خواری در ملاءعام بازداشت شدند که از این تعداد ۲۰۰ نفر شلاق خورده اند. حجت الاسلام صادقی نیارکی اظهار کرده است: “ظرف ۲۴ ساعت به پروندۀ این ۲۰۰ نفر رسیدگی شده و حکم شلاق شان نیز اجرا شده است.” به گفتۀ این مقام مسول به بقیه دستگیر شدگان ” تذکر” داده شده است.
این مقام قضایی قزوین گفت: «متأسفانه افرادی روزه خواری می کردند که از ابتدای ایام ماه مبارک رمضان اقدامات لازم برای برخورد با مواردی از این دست انجام شد که افرادی که در ملاء عام روزه خواری می کردند، دستگیر و در صورت احراز عامدیت در این کار، پرونده آنها رسیدگی می شود.»
با این حال دادستان عمومی و انقلاب قزوین توضیحی نداد که چگونه ظرف ۲۴ ساعت به پرونده ۲۰۰ شهروند رسیدگی شده و “عامدیت” آنها در روزه خواری به اثبات رسیده است. همچنین او اشاره به تعداد ضربه های شلاق و چگونگی اجرای آن ارائه نکرده است.
علی جلیلیان، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی و از نمایندگان موافق با برخورد پلیس با روزه خواران در روز ۲۱ تیرماه گفته بود: «پلیس به محض دیدن افراد روزه خوار در انظار عمومی باید آنها را بازداشت کند و به دستگاه قضایی معرفی کند.»
این عضو کمیسیون مجلس در پاسخ به این سوال که چگونه پلیس متوجه می شود افراد روزه خوار به صورت عمدی این کار را انجام داده اند، گفته بود: «کشف حقیفت با قاضی است.»
طبق اخبار اعلام شده در روزهای ماه رمضان، در استان های دیگر ایران نیز حکم شلاق به اتهام روزه خواری برای برخی از شهروندان اجرا شده است. علی اشرف کرمی، معاون دادستان و سرپرست اجرای احکام دادگستری استان کرمانشاه روز ۳۰ تیرماه اعلام کرد: «پنج نفر که در ملاءعام اقدام به روزه خواری کرده بودند، حکم شلاق در مورد آنها و در چهار نقطه از شهر کرمانشاه در ملاءعام اجرا شد.» با این حال در این خبر نیز گفته نشده هر کدام از این پنج نفر به چند ضربه شلاق محکوم شده اند. دو نفر از این شهروندان اهالی چهار راه نوبهار، یک نفر در میدان آزادی، یک نفر در میدان فردوسی و یک نفر در چهار راه مطهری کرمانشاه ساکن بوده است.
همچنین احمد علی گودرزی، فرماندۀ نیروی انتظامی استان فارس روز ۲۱ تیرماه اعلام کرد که در این روز دو شهروند استان فارس به اتهام «تظاهر به روزه خواری» به ۸۰ ضربه شلاق محکوم شدند و حکم شلاق شان نیز در ملاءعام اجرا شد.
خبرگزاری فارس روز ۱۶ تیرماه در مطلبی دربارۀ جرم روزه خواری در قانون مجازات اسلامی نوشت: «در قانون مجازات اسلامی به طور دقیق به مجازات روزهخواری در ملاء عام اشاره نشده اما در ماده ۶۳۸ این قانون آمده است که تظاهر به هر عمل حرامی در انظار عمومی، جرم است و دادگاه ها نیز بر اساس این ماده قانونی، حکم افراد مرتکب را صادر می کنند.»
خبرگزاری فارس همچنین با اظهار اینکه تظاهر به روزه خواری جرم مشهود است، نوشت: مشهود بودن جرم برای برخورد ضابطان قضایی کافی است و برای رسیدگی به این جرم، مستندات و گزارش ماموران ضابطان در کنار اظهارات متهم مورد بررسی قرار میگیرند. براساس اصول حقوقی باید احراز این جرم با دلیل و مدرک اثبات شود.
علیرضا محرابی، رییس پلیس امنیت تهران بزرگ روز هشتم تیرماه با اشاره به اینکه با تظاهر به روزه خواری در خیابان های تهران برخورد می شود، گفته بود:«ماموران موتورسوار و خودرویی پلیس با استقرار در بزرگراه ها و معابر عمومی، خودروهایی که در انها راننده یا سرنشین اقدام به تظاهر به روزه خواری می کنند را توقیف خواهند کرد.»