انکار نقض حقوق اقلیتها توسط وزارت خارجه: «در قانون اساسی احترام به همه ادیان قید شده است»
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز چهارشنبه ۸ مرداد ماه، گزارش وزارت امور خارجه آمریکا درباره فشار و تبعیض علیه اقلیت های دینی در ایران را تکذیب کرد و این گزارش را فاقد اعتبار دانست. خانم افخم انتشار چنین گزارشی را “صرفا ابزاری برای اعمال فشار به سایر کشورها” عنوان کرد.
خانم افخم با اشاره به قانون اساسی ایران گفت: «در قانون اساسی ایران احترام به همه ادیان الهی و آزادی برگزاری مراسم و مناسک آنها به صراحت قید شده و ایران همواره از این آزادی های مصرح در قوانین دفاع کرده و اصول اسلامی در دفاع از حقوق پیروان سایر ادیان الهی و ارزش های مشترک ادیان الهی را سرلوحۀ اقدامات خود قرار داده است.»
سخنگوی قوه قضاییه گزارش وزارت امور خارجه آمریکا را فاقد اعتبار دانست و گفت که آمریکا خود از بزرگ ترین ناقضان حقوق بشر است و در این کشور اسلام ستیزی وجود دارد.
پاسخ خانم افخم به گزارش سالانۀ دولت آمریکا در خصوص آزادی های مذهبی در کشورهای گوناگون جهان است که در تاریخ دوشنبه ۶ مرداد ماه منتشر شده است. در این گزارش از کشور ایران به عنوان یکی از کشورهای مورد “نگرانی ویژه” که بر اقلیت های مذهبی محدودیت های شدید اعمال می کند، نام برده شده است. در این گزارش آمده که ایران مشخصا محدودیت های شدیدی را در مورد دو اقلیت مذهبی مسیحی و بهایی اعمال می کند و زندانیان مذهبی بسیاری در زندان های ایران وجود دارند.
پانزده بهایی ساکن شیراز به تازگی به حکم های یکسال و نیم تا سه سال و نیم حبس محکوم شدند. خانم گیتی پورفاضل، وکیل انها در مصاحبه ای با کمپین در تاریخ ۲۵ تیرماه گفته بود که این ۱۵ نفر به اتهام تبلیغ علیه نظام و تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی محکوم شده اند، در حالیکه هیچ سند و مدرک قانونی برای اثبات اتهامات این افراد در پرونده وجود ندارد.
این ۱۵ نفر به دلیل ارتباط با همکیشان خود در کشورهای دیگر و اجتماع برای انجام امور دینی خود بازداشت شده اند. همچنین بر اساس تحقیقات کمپین، از اردبیهشت ماه امسال دو زوج بهایی به نام های سارنگ اتحادی و نسیم اشرفی – شمیس مهاجر و شهاب دهقانی به اتهامات نظیر تبلیغ علیه نظام و اجتماع و تبانی علیه امنیت از یک تا چهار سال حکم زندان گرفته اند و اکنون در زندان های اوین و رجایی شهر به سر می برند.
همچنین هفت نفر از رهبران بهایی به نام های فریبا کمال آبادی، جمال الدین خانجانی، عفیف نعیمی، سعید رضایی، مهوش ثابت، بهروز توکلی و وحید تیزفهم که از سال ۱۳۸۷ دستگیر شده و به ۲۰ سال حبس هر کدام محکوم شدند اکنون در زندان به سر می برند.
در گزارش سالانه وزارت امور خارجه آمریکا، نام کشور ایران در کنار کشورهای میانمار، چین، اریتره، کره شمالی، سودان، عربستان سعودی، ترکمنستان و ازبکستان به عنوان کشورهای که باعث نگرانی های ویژه در خصوص محدودیت ها برای اقلیت های مذهبی شده، قرار گرفته است.
وزارت خارجه آمریکا هر سال نام طی گزارشی از کشورهای نام می برد که طی سال نگرانی های را درخصوص فشار و تبعیض حقوق قانونی اقلیت های مذهبی در کشورهای خود به وجود آورده اند. ایران از جمله کشورهایی است که از سال ۱۹۹۹ تا کنون همه ساله در لیست گزارش سالانه وجود داشته است.
سعید عابدینی، وحید هکانی، همایون شکوهی، مجتبی سید علاالدین حسینی و محمد رضا پرتویی از نوکیشان مسیحی هستند که در زندانهای اوین و عادل آباد شیراز به سر می برند.
همچنین بر اساس گزارشات رسیده به کمپین حدود ۱۷۰ نفر زندانی اهل سنت از شهرهای مختلف سنی نشین ایران مانند کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی در زندان رجایی شهر کرج احکام خود را طی می کنند که از این تعداد حدود ۲۰ نفر ز آنها با حکم اعدام مواجه هستند.
نمایندگان اهل سنت مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲۸ آذر ماه ۱۳۹۰ طی نامه ای خطاب به رهبر جمهوری اسلامی خواهان رفع تبعیض از اهل سنت و رفع محدودیت های مذهبی برای اهل سنت و اجازۀ ساخت مسجد برای اهل سنت در تهران شدند. در بخشی از این نامه آمده بود که «متاسفانه تعدادی از اصول مهم و کلیدی قانون اساسی از جمله اصول ۱۲،۱۵،۱۹ هنوز بطور کامل اجرایی نشده است، علاوه بر آن بر اساس اصل ۱۱۵ قانون اساسی رجال مذهبی و سیاسی واجد شرایط اهل سنت از حق انتخاب شدن در انتخابات ریاست جمهوری محروم هستند.»