سردرگمی درقوه قضاییه برای محاکمه سران جنبش سبز: بعد از ۴ سال هنوز پرونده تشکیل نشده است
محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه ایران روز دوشنبه ۱۵ دی ماه در خصوص محاکمه میرحسین موسوی و مهدی کروبی، نامزدهای معترض به انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ که اکنون در حصر خانگی به سر می برند، گفت: «اگر روزی زمینه فراهم شود، محاکمه صورت خواهد گرفت و مردم هم طبیعتا در جریان قرار خواهند گرفت.»
محسنی اژه ای همچنین در مورد وضعیت کنونی رهبران جنبش سبز گفت: «تا زمانی که پرونده قضایی برای آنها تشکیل نشود کیفرخواست صادر نمی شود و حتی اگر صادر شود هم طبق قانون نمی توان نسبت به آن اطلاع رسانی کرد.»
علی مطهری، نماینده مجلس ایران در روز ۱۴ دی ماه، یک روز قبل از اظهارات محسنی اژه ای در سایت شخصی خود نامه ای سرگشاده خطاب به صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه منتشر کرد که در آن ادامه حصر مهدی کروبی و میرحسین موسوی را خلاف قانون دانست و خواستار برگزاری دادگاه صالح علنی برای آنها شد.
سایت شخصی علی مطهری یک روز پس از انتشار این نامه عصر ۱۵ دی ماه فیلتر شد. خبرگزاری دانشجویی ایسنا با اعلام این خبر نوشت سایت این نماینده مجلس از دسترس خارج شده است. آقای مطهری در نامه خود در روز ۱۴ دی ماه خطاب به رییس قوه قضاییه نوشته بود: «می توانید دادگاه صالح علنی را برگزار کنید و هیچ ترسی هم از فتنه خیالی نداشته باشید.»
این نماینده مجلس در نامه خود با اشاره به اینکه شورای عالی امنیت ملی تنها این اختیار را دارد که در شرایط بحرانی مانند آشوب های خیابانی ، رهبران یک حرکت اجتماعی را تا «زمان رفع آشوب ها در حصر قرار دهد،» نوشت: «این شورا باید بعد از رفع شرایط اضطرای، محصوران را آزاد کند یا برای محاکمه به قوه قضاییه بسپرد.»
محسنی اژه ای، معاون اول قوه قضاییه و سخنگوی قوه قضاییه روز ۱۵ دی ماه در نشست خبری خود در پاسخ به نامه مطهری به خبرنگاران گفت:«بعضی از مطالب این نامه کذب محض و قابل تعقیب است و در آینده نزدیک هم به آن پاسخ داده خواهد شد.» با این حال آقای اژه ای هیچ توضیح دیگری نداده که چه بخش های از نامه علی مطهری کذب است.
صادق لاریجانی، رییس قوه قضاییه در تاریخ دهم دی ماه در پاسخ به انتقادها از ادامه حصر رهبران جنبش سبز گفته بود حصر خانگی موسوی و کروبی بر اساس «مصوبه شورای عالی امنیت ملی» صورت گرفته است. آقای لاریجانی گفته بود: «هر گاه مصوبه شورای عالی امنیت ملی در مورد سران فتنه تغییر یابد، دستگاه قضایی آماده برگزار کردن دادگاه است.»
رییس قوه قضاییه حتی برگزاری دادگاه را با شروطی دانسته بود که آقایان موسوی و کروبی در دادگاه «حرف های خود را نزنند و از تحریک عواطف مردم بپرهیزند.»
علی مطهری در پاسخ به اظهارات صادق لاریجانی در نامه اش نوشته بود: «طبیعی است که هر متهمی می خواهد حرف هایش را به گوش مردم برساند و این حق اوست، خصوصا در مورد متهمان مورد نظر که در چند سال گذشته از اظهار نظر محروم بوه اند و در مقابل، اتهامات فراوانی از قبیل براندازی و ارتباط با دشمن خارجی به آنها وارد شده است.»
از مدتی پیش حملات به سمت میرحسین موسوی و مهدی کروبی شدت یافته و برخی از مسولان نظام و اصول گرایان در تریبون های رسمی حتی اعلام کردند که حکم این دو کاندید معترض ریاست جمهوری ۸۸ اعدام است ولی به لطف رهبری در حصر باقی مانده اند. از سوی دیگر برخی از مسولان خواستار برگزاری دادگاه برای این دو و رفع هستند. از بهمن ماه ۱۳۸۹، مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد (همسر موسوی) در حصر خانگی به سر می برند.
علی مطهری، نماینده مجلس یکی از کسانی است که ادامه حصر این دو را خلاف قانون اساسی می داند. او در ۱۵ مهر۱۳۹۳نیز نامه ای خطاب به حسن روحانی نوشت و خواست طبق قانون برای رفع حصر موسوی و کروبی اقدام کند. حسن روحانی، رییس جمهور ایران یکی از شعارهای انتخاباتیش در بهار ۱۳۹۲ «لزوم رفع حصر» از موسوی و کروبی بود با این حال پس از گذشت یکسال و نیم از ریاست جمهوریش اقدام محسوسی در این خصوص انجام نداده است.