ظهور گروههای خودسر
انتخاب سازمان بسیج به عنوان مجری اصلی طرح امر به معروف و نهی از منکر نقش گروههای خودسری که در واقع از قبل در آمادگی برای این قانون فعال شده بودند را رسمی کرد.
در واقع حرکت به سوی تفکرات شدیدا محافظه کارانه اسلامی در خصوص آنچه عفت اسلامی نامیده می شود، مدت مدیدی است که توسط گروه های مختلف تندرو از جمله گروه موسوم به انصارحزب الله، هدایت شده است.
گروه انصار حزب الله را می توان به واسطۀ حمایت های مقامات و روحانیون عالیرتبۀ جمهوری اسلامی، آن را گروهی نیمه رسمی خواند، چرا که بخشی رسمی از دستگاههای دولتی جمهوری اسلامی ایران نیست اما این گروه انجام اقدامات خشونت آمیز در حمایت از ایدئولوژی محافظه کارانه، به ویژه علیه اعتراضات مسالمت آمیز (مانند اعتراضات دانشجویی سال ۱۳۷۸ و اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸) و حمله علیه زنانی که آنها را بدحجاب می پندارد را در تاریخچۀ خود دارد.
پس از انتخاب حسن روحانی، زمزمه هایی شنیده شد که محافظه کاران همانطور که از این گروه در سالهای ریاست جمهوری محمد خاتمی (۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴) برای ابراز وجود خویش استفاده کردند، با انتخاب روحانی نیز ظهور مجدد پیدا خواهند کرد.
در فروردین سال ۱۳۹۳، پیش از آنکه اکثر این لوایح پیشنهادی و اظهارنظرات عمومی مطرح شوند، نشریۀ یالثارات، ارگان رسمی انصار حزب الله، بیانیه ای منتشر کرد که نشان می داد این گروه در حال آماده شدن برای ابراز ارزش های تندروانۀ خود هستند: «دوران «صبر مالک گونه» امت حزب الله در حالی سپری میشود که در عین حال و در پی تاکید مقام معظم رهبری بر حضور منتقدین انقلابی در میدان، هستههای مردمی برای جبران سکوت تحمیلی در حال شکل گیری هستند.»
چند روز بعد، در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۹۳، مجتبی رحماندوست، نمایندۀ مجلسی که طرح امر به معروف و نهی از منکر را معرفی کرده بود، در یک جلسۀ هفتگی انصار حزب الله یک سخنرانی انجام داد که منعکس کنندۀ نقش این گروه در فشار برای معرفی این طرح در مجلس بود.
مهماندوست تاکید کرد: «باید امر به معروف و نهی از منکر جنبه عمومی پیدا کند. کجا شاهد بودیم که برای عفاف و حجاب داد مردم درآمده باشد؟! البته بنده نقش دولت را نفی نمیک نم چرا که آنها هم باید به وظیفه خویش عمل کنند. البته من در مقام دفاع از کار خودم نیستم اما اخیرا در کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، کمیته عفاف و حجاب تشکیل دادیم و از وزارت کشور، ارشاد، سازمان بهزیستی و بنیاد عفاف و حجاب دعوت کردیم و کلا کارهایی در شرف انجام است ولی این کار مساوی با حل مشکل عفاف و حجاب در خیابان ها نیست.»
انصار حزب الله که روز به روز به واسطه حمایت مقامات و نهادهای مختلف اعتماد به نفس بیشتری از خود نشان می داد، در تاریخ ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ نیروهای خود را به خیابانها و به میدان فاطمی تهران فرستاد تا اولین تظاهرات خود را علیه زنانی که به تعبیر آنها، حجاب اسلامی کامل را رعایت نمیکنند برگزار کنند.
با وجود اینکه این تظاهرکنندگان مجوز لازم برای این گردهمایی را نداشتند، اما موفق به برگزاری تجمع خود شدند. خبرگزاری آنا همان زمان گزارش داد: «با وجود اعلام رسمی فرمانداری و استانداری تهران مبنی بر صادر نشدن مجوز برای تجمع مقابل وزارت کشور، بیش از هزار تن با حضور در ضلع شمال غربی میدان فاطمی به تجمع و شعار پرداختند و سپس به سوی میدان ولی عصر(عج) به راهپیمایی پرداختند.»
نویسنده این گزارش نوشته بود: «حضور ماموران نیروی انتظامی در محل بسیار کمرنگ دیده شد، اما حسین الله کرم از اعضای گروه موسوم به انصار حزب الله، نیز در جمع حاضر بود و صحبتهایی با سردار ساجدینیا، رئیس پلیس تهران کرد. به گزارش خبرنگار آنا برخی حاضران شعارهایی چون “حجاب همسرت کو، ای مرد غیرتت کو؟” و “حجاب هر جامعه، پیروی از فاطمه” سر میدادند.»
غلامحسین محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه در تاریخ ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۳ به شکل علنی از این تظاهرات دفاع کرد و گفت: «باید دید که آیا قوه قضاییه، نیروی انتظامی، وزارت ارشاد، وزارت کشور و سایر دستگاه ها به صورت موفق در این زمینه عمل کردهاند یا خیر؟ آیا دادستان به عنوان مدعیالعموم توانسته در تمام استانها در خصوص حجاب وارد شود یا خیر؟ اگر با اینگونه مسائل برخورد شود، نیازی به تجمع مردم نیست.»
وبسایت انصار حزب الله در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۳،نوشت: «تاکید میگردد که دوران اعتراضات میدانی بی نتیجه، که تنها حاصل آن جری تر شدن مرتجعین و معاندان و هنجار شکنان بوده به پایان رسیده و آنچه لازم است ورود حزب اللهی ها به معرکه برخورد مستقیم با منکرات است.»
در همان ماه این گروه در وبسایت رسمی خود یک بیانیه با عنوان “شمارش معکوس حزب الله برای پایان دادن به غائلۀ بی حجابی و عریانی” نوشت. در بخشی از آن بیانیه نوشته شده بود: «آنها آمده بودند هشدار دهند که در حال آماده باش برای آغاز عملیات گسترده جمع کردن غائله بیحجابی و عریانی به سر میبرند. این هشدار بر اساس رصد وضعیت وخیم عفاف وحجاب در معابر و شدت یافتن عملیات اخیر ضد انقلاب برای آغاز کشف حجاب رسمی بود.»
در تاریخ ۱۲ تیر ۱۳۹۳، انصار حزبالله از آغاز عملیات خود گزارش داد. وبسایت رسمی این گروه اعلام کرد: «روز یکم تیرماه، اولین گروههای گشتهای موتوری امر به معروف و نهی از منکر برای عمل به این فریضه راهی خیابانهای تهران شدند.»
پس از اعلام این خبر، مطبوعات ایران به شدت آغاز به گزارشگری در مورد گروههای گشت موتوری حزبالله کردند. مقامات وزارت کشور که مستقیما تحت نظر حسن روحانی کار می کند، هشدار دادند که این گروه باید قبل از هر تحرکی درخواست مجوز قانونی نماید.
با این حال انصار حزب الله اعلام کرد: «برای انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر» نیازی به اخذ مجوز از وزارت کشور نمیبیند. روابط عمومی انصار حزب الله در پاسخ خود تاکید کرده بود: «برادران پلیس امنیت نیروی انتظامی در جریان کم و کیف برنامه قرار داشته و این ارتباط و هماهنگی مستمر خواهد بود.»
با وجود اینکه مقامات وزارت کشور خواستار توقف فعالیت های غیرقانونی این گروهها شده بود، در تاریخ ۳ تیر ۱۳۹۳ پایگان خبری انصار حزب الله نوشت که گشت های موتوری ادامه پیدا خواهند کرد.
رییس ستاد اجرایی انصاری حزب الله گفته بود: «با گذشت ۳۵ سال از انقلاب اسلامی این افراد در یک روند ارتجاعی، عریانی و ابتذال را جزو حقوق شهروندی خود میپندارند و مطالبه متدینین از آنان برای رعایت شعائر اسلامی و قوانین حکومتی را تعرض به حیطه خصوصی خود قلمداد میکنند.» او همچنین «وضعیت لجام گسیخته عریانی و بدحجابی فعلی را مصداق بارز حضور کمرنگ حزب اللهیها در میدان عمل» دانست.
همچنین حجت الاسلام قائم مقامی، یک روحانی مرتبط با انصار حزب الله در تاکید ارتباط بین بدحجابی و دشمنان نظام، در یک سخنرانی در جلسۀ انصار حزب الله در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۳۹۳ گفت: «گاهی اوقات آدم با خود میاندیشد که مثلا فلان شخص به حجاب مقید نیست، او میتواند در خانهاش مقید نباشد، البته معصیت کرده است ولی چه اصراری دارد به اینکه این را در اجتماع بیاورد؟ البته جوابش کاملا مشخص است.»
قائم مقامی توضیح داده بود: «ظاهر کردن یک پدیده به معنی دعوت وتبلیغ وسیاست است یعنی وقتی کسانی میآیند وبا حالات و رفتار و کردارشان به گونهای با عرف ودین مخالفت میکنند اینها میخواهند بگویند که فضای جامعه متعلق به آنان است ودر وهله جلوتر حکومت هم باید مال آنان باشد.»
در تاریخ ۸ مهر ۱۳۹۳، حجت الاسلام سیدمرتضی حسینی، یک عضو کمیسیون امور اجتماعی مجلس، به اعضای انصار حزبالله در جلسۀ هفتگی آنان گفت: «مقام معظم رهبری در دیدار سال گذشته با شورای عالی انقلاب فرهنگی، مطالب مهمی را فرمودند که من همان را برای شما مطرح میکنم. ایشان فرمودند که بنده در مسائل فرهنگی به معنای واقعی کلمه احساس نگرانی میکنم. حقیقتاً دغدغه دارم. این دغدغه هایی است که ممکن است نیمه شب انسان را از خواب بیدار کرده و موجب شود انسان به درگاه خدا تضرع کند. من چنین دغدغه هایی دارم. البته این مطالب را در بین مردم نمیتوانم بیان کنم. دغدغه هایی که من دارم: یکی این است که دشمن به ایمان جوانان حمله برده و این دغدغه من است.»
حسینی افزود: «حضرت آقا معتقد نیست که فرد برود در یک جمع اراذل و اوباش امر به معروف کند. خب در اینجا معلوم است که برای شخص خطر جانی به وجود میآید. پس ایشان می فرمایند در برخورد با اراذل و اوباش دست جمعی بروید و امر به معروف کنید. امر به معروف یک واجب کفایی است. یعنی اگر عدهای از این واجب فرار کردند ، این وظیفه برگردن بقیه میماند. در مصاحبه ای به بنده گفتند که انصار حزب الله میخواهد امر به معروف دسته جمعی کند. بنده عرض کردم انصار حزب الله میخواهد در چارچوب قوانین به وظیفه شرعی خود عمل کند و این کار جدیدی نیست.»
چند روز بعد در تاریخ ۱۵ مهر ۱۹۳، مجلس موافقت کرد که طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر به رای گذاشته شود.
بنابراین به نظر می آید که بحث ملی درخصوص نیاز به اجرای یک طرح “امر به معروف” و “نهی از منکر” عمدتا توسط انصار حزب الله به سمت جلو سوق داده شده است. مجلس، روحانیون محافظه کار و سایر اعضای گروههای محافظه کار در عمل تلاش کردند که از قافله عقب ننمانند و دستورات این سازمان غیررسمیِ تندرو و غیرشفاف را از طریق لوایح مجلس و اعلامیه های رسمی تبدیل به سیاست حکومتی کنند.
انتخاب صریح نیروهای بسیح به عنوان مجریان طرح امر به معروف و نهی از منکر گواهی بر نقش انصار حزب الله است، به دلیل اینکه تنها باید توجه کرد که درواقع انصار حزب الله و بسیج هر دو یکی هستند. انصار حزب الله ممکن است غیر رسمی، و بسیج نیروی شبه نظامی سپاه پاسداران باشند، اما اعضای این دو سازمان تقریبا یکی هستند و انصار حزب الله توسط اعضاء سابق و فعلی بسیج اداره می شود. بنابراین انتخاب نیروهای بسیج به عنوان مجریان اصلی طرح امر به معروف و نهی از منکر نه تنها اجرای سیاستهای انصار حزب الله را تضمین کرد، بلکه تضمین کرد که اعضاء آنها از طریق بسیج به رسمیت شناخته شده و نمایندگان حکومت برای اجرای طرح خواهند بود. چندین مورد اسیدپاشی به زنان جوان در اصفهان نتایج کاشتن چنین بذری بود.