دولت حسن روحانی
در حالیکه انتظاراتی برای بهبود وضعیت حقوق زنان پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات وجود داشت،چنین انتظاری برآورده نشد. حسن روحانی در طول مبارزات انتخاباتیش در مورد حقوق زنان بسیار صریح سخن گفت: «زن و مرد از دیدگاه اسلام و انقلاب اسلامی، دارای برابری کامل هستند … دولت آینده، دولت فرصت برابر زنان و مردان خواهد بود.»
او همچنین گفت: «اگر زنان نقش برابری در رشد اجتماعی و توسعه دارند، پس باید دارای حقوق و فرصتهای برابری در کنار مردان باشند. با منطق انقلاب اسلامی سازگار نیست که مطالبات زنان مورد توجه قرار نگیرد.»
در بیاناتی که با اسیدپاشی های اخیر به زنان مستقیما مربوط بودند، روحانی در یک سخنرانی در تاریخ ۱۹ خرداد ۱۳۹۲ در مسجد جامع ساری گفت: «در دولت تدبیر و امید در عرصه اجتماعی زنان و مردان برابر خواهند بود و کسی به نام اسلام حقوق زنان را تضییع نمی کند چون من پشت پرده دین و تقدس تنها نخواهم شد و اگر مدیریت تدبیر و امید مشکلی داشته باشد، آن را با مردم در میان می گذارم و از مردم کمک می خواهم.»
اما به جرات میتوان گفت هیچ یک از وعده هایی که روحانی در مبارزات انتخاباتی خود در خصوص حقوق زنان عنوان کرد تاکنون به واقعیت نپیوسته است و سیاست های تبعیض آمیز مبتنی بر جنسیت همچنان رشد کردهاند. قانونی که صریحا به شهروندان دستور به امر به معروف و نهی از منکر می دهد نمایانگر سطح جدیدی از حملات علیه زنان در ایران است و مستقیما به اسیدپاشی علیه زنان منجر شده است. این تبادل غیرمعمول نظرات بین روحانی و خامنه ای منعکس کنندۀ شدت روزافزون این بحث است.
در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۳، علی خامنه ای گفت: «گاهى شنیده می شود کسانى در گوشه و کنار وقتى صحبت از هدایت و راهنمایى و بیان حقایق دینى و مانند اینها می شود، می گویند آقا، مگر ما موظّفیم مردم را به بهشت برسانیم؟ خب بله؛ بله، همین است. فرق حاکم اسلامى با حکّام دیگر در همین است: حاکم اسلامى می خواهد کارى کند که مردم به بهشت برسند؛ به سعادت حقیقى و اُخروى و عقبائى برسند؛ راهها را باید هموار کند. اینجا بحثِ زور و فشار و تحمیل نیست؛ بحثِ کمک کردن است. فطرت انسانها متمایل به سعادت است، ما باید راه را باز کنیم؛ ما باید کار را تسهیل کنیم براى مردم تا بتوانند خودشان را به بهشت برسانند؛ این وظیفه ما است.»
به فاصلۀ کمی از این بیانات خامنه ای، حسن روحانی در تاریخ ۳ خرداد ۱۳۹۳ گفت: «اینقدر در زندگی مردم مداخله نکنید، ولو به خاطر دلسوزی؛ بگذاریم مردم خودشان راه بهشت را انتخاب کنند، نمیتوان با زور و شلاق مردم را به بهشت برد! پیامبر (ص) شلاق در دست نداشت، پیامبر (ص) بشیر و نذیر بود و ما نیز باید بشیر و نذیر باشیم. همه باید کاری کنیم که آرامش در جامعه حاکم باشد.»
روحانی دهم خرداد ماه هم در جایی دیگر تاکید کرد: «دولت دینی خوب است اما دین دولتی را نمی دانم.»
پاسخ محافظه کاران به این بیانات فوری و روشن بودند، احمد خاتمی، روحانی و امام جمعۀ موقت تهران در تاریخ ۳۰ دی ما گفت: «رسالت این است که جاده بهشت صاف شود، به همین جهت حکومت وظیفه دارد جاده را برای بهشتی شدن مردم هموار کند.»
در همان روز، احمد علم الهدا، امام جمعۀ مشهد گفت: «شلاق که سهل است با همه قدرت جلوی کسانی که مانع بهشت رفتن مردم شوند خواهیم ایستاد.»
رییس قوۀ قضاییۀ ایران، صادق لاریجانی در تاریخ ۲۲ خرداد گفت: «غربی ها معتقدند دولتها باید بیطرف بوده و هیچ نقشی در تعیین ارزشها ندارند و اینها ناشی از همان تفکر مدرنیته است. وقتی در یک جامعه مدرنیته رواج پیدا کند هر شخص فقط به خودش فکر می کند و همین باعث می شود تا امر به معروف و نهی از منکر و ایثار در فرهنگ لیبرالی معنی نداشته و از درجه ارزش ساقط شود.»