نعمت احمدی: ۲۷۰ هزار زندانی موادمخدری؛ تشدید مجازات و اعدام بازدارنده نیست
نعمت احمدی، حقوقدان روز دوشنبه ۱۰ فروردین ماه با انتقاد از قانون مبارزه با مواد مخدر در ایران، آن را «فاقد قدرت بازدارندگی» دانست و گفت به دلیل اینکه این قانون از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسیده، حتی امکان این وجود ندارد که مجلس شورای اسلامی تغییراتی را در این قانون ایجاد کند.
این حقوقدان در گفتگو با خبرگزاری دانشجویی ایسنا با اشاره به اینکه تشدید مجازات برای متهمان به جرایم مواد مخدر و اعدام آنها در طی سال ها کار ساز نبوده است، گفت سازمان های جهانی حقوق بشر ایران را به دلیل آمار بالای اعدام در مورد مواد مخدر زیر سوال می برند.
نعمت احمدی گفت:«باید بررسی کرد که در سال های اخیر چه تعدادی در رابطه با مواد مخدر اعدام شده اند. مشاهد می کنیم که متاسفانه این موضوع همچنان در کشور ما وجود دارد. بنابراین باید گفت که تشدید مجازات بازدارنده نیست.»
نعمت احمدی در گفتگو با خبرگزاری دانشجویی ایسنا گفت: «قوانین موضوعی که دولت چه در گذشته و چه در حال تصویب کرده با شکست روبرو شده و قانون مبارزه با مواد مخدر یکی از نمونه های آن است. بدین معنی که این قانون به اندازه ای از واقعیت های جامعه دور است که باعث شده برای ما هزینه ساز نیز شود.»
این حقوقدان با اشاره به هزینه های که این قانون اشتباه برای ایران داشته است، گفت بیش از چهار هزار نفر از نیروهای پلیس و بیش از ۱۲ هزار نفر فقط در ارتباط با مبارزه با مواد مخدر جان خود را از دست داده اند.
احمدی با اشاره به اینکه بیش از ۲۷۰ هزار زندانی مربوط به جرایم مواد مخدر در زندان های سراسر کشور هستند، گفت: «دوم سوم زندانی های ما مربوط به مواد مخدر هستند. در واقع اگر متهمان یا محکومان مواد مخدر از زندان آزاد شوند. زندان های ما از حد استاندارد جهانی خلوت تر خواهد شد.»
نعمت احمدی با اشاره به اینکه در قانون مبارزه با مواد مخدر مصوبه مجمع تشخیص مصلح «نقطه قوتی» مشاهده نکرده است، گفت: «امروز از نظر بین المللی همه کشورها به یکدیگر وابسته اند. باید بررسی کنیم که کشورهای دیگر در رابطه با موضوع مواد مخدر چه اقداماتی را انجام داده اند که موفقیت آمیز بوده است.»
احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران بارها در گزارشات خود از آمار بالای اعدام متهمان به مواد مخدر در ایران اعتراض کرده است. او در آخرین گزارش خود در تاریخ ۲۵ اسفند ماه با به چالش کشیدن استدلال مقامات ایرانی برای اعدام مجرمان مرتبط با مواد مخدر بر کنترل و کاهش آن، از بی اثر بودن چنین وسیله ای برای مبارزه با مواد مخدر بر اساس آمارها گفت.
احمدشهید با ارائه گزارش خود در شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو گفت که طی ۱۴ ماه گذشته بیش از ۱۰۰۵ اعدام در ایران انجام شده است که در ۱۲سال گذشته بی سابقه بوده است. او گفت که حداقل ۷۵۳ اعدام در سال ۲۰۱۴ و ۲۵۲ اعدام در ده هفته پیش از انتشار گزارش انجام شده است. برخلاف نظر نماینده ایران، شهید گفت که غالب این اعدام ها استانداردهای بین المللی در خصوص «جرائم جدی» را شامل نمی شود. او گفت حداقل ۱۳ اعدام افراد زیر ۱۸ سال یا افرادی که هنگام ارتکاب جرم زیر هجده سال بوده اند نیز در سال ۲۰۱۴ انجام شده است که برخلاف قوانین بین المللی است. او همچنین با به چالش کشیدن نظر نماینده ایران مبنی بر «جرم جدی» خواندن جرائم مرتبط با مواد مخدر گفت که اعدام برای جرائمی همچون زنا، مصرف الکل، اتهامات کلی مرتبط با امنیت ملی همچون فسادفی الارض براساس قوانین بین المللی غیرقانونی است. او با به چالش کشیدن استدلال مقامات ایرانی برای اعدام مجرمین مرتبط با مواد مخدر بر کنترل و کاهش آن، از بی اثر بودن چنین وسیله ای برای مبارزه با مواد مخدر بر اساس آمارها گفت.
نعمت احمدی، حقوقدان و وکیل دادگستری در گفتگویی با خبرگزاری ایسنا همسو با گزارشگر ویژه سازمان ملل گفته است این اعدام ها فاقد بازدارندگی هستند.
با این حال بارها محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در مقابل اعتراضات سازمان های بین المللی نسبت به آمار بالای اعدام متهمان مواد مخدر در ایران، بارها از اعدام اینگونه متهمان دفاع کرده و آن را طبق قانون جمهوری اسلامی دانسته است.