حضور زنان و خانواده ها در مسابقات والیبال تایید نهایی شده اما هنوز ابلاغ نشده است
شهیندخت مولاوردی، معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده روز دوشنبه ۱۷ فروردین ماه گفت فقط «حضور زنان و خانواده ها در مسابقات والبیال در سالن های ورزشی تایید» شده با این حال این طرح هنوز به امکان اجرا شدن و ابلاغ نرسیده است. بر اساس گفته های خانم مولاوردی همچنین دستور العملی برای «نحوه حضور زنان» در سالن های ورزشی مشخص شده است.
معاون حسن روحانی در گفتگو با خبرگزاری دولتی ایرنا گفت این تصمیم در وزارت کشور اتخاذ شده است. او با اشاره به آیین نامه ای که در خصوص نحوه حضور زنان و خانواده ها در سالن های ورزشی نوشته شده است، گفت: «این آیین نامه دستور العملی را برای بسیاری از رشته های ورزشی و نحوه حضور زنان و دختران و خانواده ها در ورزشگاه ها و سالن های ورزشی مشخص کرده است.»
این در حالیستکه دو روز قبل، در تاریخ شنبه پانزدهم فروردین ماه، عبدالحمید احمدی، معاون فرهنگی، آموزشی و پژوهش وزیر ورزش و جوانان در گفتگو با خبرگزاری دولتی ایران از تایید «حضور زنان و خانواده ها در سالن های ورزشی»توسط شورای عالی امنیت خبر داد و گفت از امسال این طرح اجرایی خواهد شد.
این خبر در فضای مجازی به شکل گسترده ای منتشر شد با این حال چند ساعت بعد، بابک دین پرست، رییس مرکز اطلاع رسانی و امور بین الملل وزارت کشور خبر تایید حضور زنان در سالن های ورزشی را تکذیب کرد و گفت: «شورای امنیت کشور درباره حضور زنان در سالن های ورزشی مصوبه ای نداشته است.» تکذیب این خبر چند ساعت پس از انتشار باعث
عبدالحمید احمدی روز یکشنبه ۱۶ فروردین ماه با اعلام اینکه طرح حضور زنان در سالن های ورزشی با در نظر گرفتن با «مجموعه ای از ملاحظات فرهنگی، اجتماعی و شرعی» نوشته و تایید شده، گفته بود: «در برخی رشته های ورزشی که نه خانواده ها طالب حضور هستند و نه امکان حضور وجود دارد،» خانم ها قادر به شرکت نیستند. این مقام دولتی در توضیح بیشتر حرف هایش گفت چون «تعدادی از این ورزش ها مردانه هستند.»
خانم مولاوردی بر خلاف اظهارات عبدالحمید احمدی، معاون فرهنگی، اموزشی و پژوهشی وزیر ورزش و جوانان گفت کمیته مشترکی با حضور معاونت اموز زنان و خانواده و وزارت ورزش و جوانان در وزارت کشور تشکیل شده و آیین نامه به شورای عالی امنیت ملی فرستاده شده که هنوز در دستور بررسی این شورا قرار نگرفته است.
شهیندخت مولاوردی در خصوص نوع حضور زنان در سالن های ورزشی روز یکشنبه ۱۶ فروردین ماه در گفتگو با روزنامه شرق گفت: «نمی توان برای تمام ورزش ها حکم کلی صادر کرد. در حال حاضر ورود زنان به سالن های ورزشی شامل شنا، بوکس و فوتبال نمی شود اما شامل والیبال، هندبال، بسکتبال، تنیس و … می شود.» معاون رییس جمهور گفته است پس از بررسی های فراوان، «این نتیجه حاصل شد که ورود زنان به ورزشگاه ها هیچ اشکالی از نظر شرعی ندارد و باید سازوکار لازم برای حضور زنان فراهم شود.»
طی سال های گذشته زنان بارها در روز مسابقات فوتبال در مقابل در ورودی آستادیوم آزادی تجمع کردند و خواستار ورود به استادیوم و دیدن بازی ها شدند که هر بار با تهدید ماموران برای دور شدن از محوطه و حتی بازداشت مواجه شدند. سال گذشته مقامات ایرانی حتی از ورود زنان به استادیوم برای دیدن مسابقات والیبال مردان هم جلوگیری کردند.
غنچه قوامی، یکی از زنان خواستار تماشای مسابقه والیبال میان تیم ملی ایران و تیم کشور ایتالیا در تیرماه سال ۱۳۹۳ بود که بازداشت شد و پس از ۵ ماه حبس با قرار وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی ازاد شد.
در همان روزها شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان ریاست جمهوری در روز ۲۷ خرداد ماه ۱۳۹۳، در اعتراض به اجازه نیافتن زنان برای تماشای مسابقات والیبال گفته بود حسن روحانی، دستور بررسی این امر را صادر کرده است. با این حال این مقام دولتی در گفتگوهای بعدیش هیچگاه اشاره دیگری به این بررسی های نکرد.
پس از بازداشت خانم قوامی، کنفدارسیون جهانی والیبال و سازمان های حقوق بشری بارها به بازداشت او اعتراض کردند. پس از این اعتراضات، ایران از میزبانی مسابقات بین المللی در سال ۲۰۱۴ از سوی فدراسیون جهانی والییال محروم شد.
اوایل اسفند ماه ۱۳۹۳، ۱۹۰ کنشگر مدنی و سیاسی ایران طی نامه ای به سپ بلاتر، رییس فدارسیون بین المللی فوتبال (فیفا) خواستار رفع ممنوعیت از حضور زنان ایرانی در ورزشگاه های فوتبال و حمایت او شدند.
چهرههای سرشناسی همچون نسرین ستوده و شیرین عبادی در این نامه خطاب به آقای بلاتر نوشته بودند: «ما از فیفا میخواهیم که بر اساس ماده ٣ اساسنامه خود، عضویت فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی را به حالت تعلیق درآورد یا حداقل، همانند اقدام شایسته فدراسیون جهانی والیبال در سال ٢٠١۴، ایران را از میزبانی مسابقات بین المللی، که زیر نظر فیفا است، محروم کند و مانع از برگزاری هر گونه برنامه ورزشی سازمانیافته از طریق فیفا در ایران شود تا حکومت ایران به این تبعیض جنسیتی بر ضد زنان خاتمه دهد.»
سپ بلاتر، رییس فیفا روز ۱۵ اسفند ماه ۱۳۹۳ در یادداشتی که در هفته نامه فیفا منتشر شده بود، نوشت ایران باید به ممنوعیت حضور زنان برای تماشای فوتبال در استادیوم ها پایان دهد. او نوشته بود: «این وضعیت نمی تواند ادامه پیدا کند. من از مقام های ایران می خواهم که درهای استادیوم های کشور را بر روی زنان باز کند.»