صدور حکم قطعی برای شش نفر از هشت فعال فیسبوکی
یک منبع آگاه به پرونده هشت فعال فیسبوکی که در دادگاه بدوی مجموعا به بیش از ۱۲۷ سال حبس محکوم شده بودند به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت طبق حکم دادگاه تجدید نظر یک نفر از این متهمان به پنج سال و پنج نفر دیگر به هفت سال حبس قطعی محکوم شده اند. طبق این حکم که هفته گذشته به وکلای آنها ابلاغ شده، این شش نفر بر اساس قانون جدید مجازات اسلامی به اشد مجازات محکوم شده اند.
این منبع آگاه به پرونده با اظهار اینکه هنوز در رای قطعی ابهام وجود دارد به کمپین گفت: «هنوز مشخص نیست که قاضی دادگاه تجدید نظر پنج نفر از آنها را به کدام اتهام به هفت سال حبس محکوم کرده است. همه آنها دو اتهام تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی و توهین به مقدسات را دارند که اشد مجازات هر کدام شان هفت سال حبس است.»
مسعود سید طالبی، فرید اکرمی پور، فریبرز کاردار فرد، مسعود قاسمخانی و امیر گلستانی به هفت سال حبس و مهدی ری شهری به پنج سال حبس محکوم شده اند. دو متهم دیگر پرونده که زن هستند در خصوص وضعیت حکم شان اطلاعی در دست نیست. رویا صابری نوبخت در زندان قرچک ورامین به سر می برد و متهم زن دیگر پس از اتمام دوران بازجویی در سال ۱۳۹۲ به دلیل داشتن دو فرزند کوچک با قید قرار وثیقه آزاد شد.
هر کدام از این هشت متهم، اتهامات متعددی از جمله توهین به رهبری، مسولان کشور، تبلیغ علیه نظام را در پرونده های خود دارند.
این منبع آگاه با اظهار اینکه اگر این پنج نفر به اتهام توهین به مقدسات محکوم شده باشند شانس تقاضای آزادی مشروط خواهند داشت به کمپین گفت: «وکلای پرونده اصرار دارند که مشخص شود نهایتا قاضی دادگاه این پنج نفر را به کدام اتهام به هفت سال محکوم کرده است. چون دو اتهام از نظر مدت محکومیت، حکم های یکسان دارند اما آثار حقوقی آنها متفاوت است.»
این منبع ادامه داد: « طبق قانون جدید مجازات اسلامی اگر اتهام کسی توهین به مقدسات باشد پس از گذراندن یک سوم از دوره حبس می تواند تقاضای آزادی مشروط کند در حالیکه اتهام تبانی و اجتماع اصلا شامل حال آزادی مشروط نمی شود. پس اگر آنها به اتهام توهین به مقدسات حکم گرفته باشند، پس از دو سال و نیم می توانند تقاضای آزادی مشروط بدهند. »
این منبع با اظهار اینکه وکلا تقاضای روشن شدن اتهامی که منجر به حکم قطعی شده را داده اند، گفت: «امیدواریم به زودی قاضی مشخص کند که اینها بالاخره به کدام اتهام به هفت سال حبس محکوم شده اند.»
این منبع در خصوص وضعیت نامساعد این شش نفر در زندان اوین گفت: «هفته گذشته مسولان زندان به دلیل نامشخصی آنها را از بند ۳۵۰ به بند هشت اوین منتقل کرده اند. بندی که وضعیت بهداشتی و امکاناتی مناسبی ندارد و زندانیان با جرایم متفاوت درون این بند هستند. این شش نفر در حال حاضر به اصلاح خود زندانیان کف خواب هستند یعنی روی زمین می خوابند.»
خبرگزاری ایرنا، برای اولین بار در تاریخ ۲۲ تیرماه ۱۳۹۳ خبر داد، قرارگاه ثارلله سپاه پاسداران هشت فعال فیسبوکی را در تیرماه ۱۳۹۲یعنی یکسال پیش از رسانه ای شدن این خبر بازداشت کرده است. این هشت نفر در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی مقیسه مجموعا به ۱۲۷ سال محکوم شدند. اما وکلا به این حکم سنگین اعتراض کرده و پرونده به شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر استان تهران ارجاع داده شد.
قاضی مقیسه برخلاف موازین حقوقی، قانون جدید و قدیم مجازات اسلامی را در این پرونده با هم اعمال کرد بنابراین هر کدام از این متهمان به حکم های سنگین مانند ۱۸ سال، ۲۱ سال، ۱۴ سال و .. حبس محکوم شدند اما با اعتراض وکلا، در دادگاه تجدید نظر رای دادگاه بدوی شکسته شد و رای نهایی بر اساس قانون جدید مجازات اسلامی صادر شد.
با این حال دادگاه تجدید نظر مشخص نکرده بود هر کدام از متهمان به چند سال حبس محکوم شده اند و تعیین مقدار آن را بر اساس قانون جدید مجازات اسلامی به عهده قاضی دایره اجرای احکام گذاشت. وکلا این بار نیز اعتراض کرده و در نهایت قاضی دادگاه تجدید نظر هفته گذشته اعلام کرده حکم پنج آنها هفت سال حبس و حکم یک نفر پنج سال است با این حال هنوز هم مشخص نیست با توجه به کدام اتهام آنها به این مقدار حبس محکوم شده اند.
پیش تر کمپین گزارش داده بود شش نفر از این محکومان که مرد هستند در زندان اوین هستند و یکی از آنها که زن است در بند زنان زندان قرچک ورامین در شرایط بسیار بدی نگهداری می شود. فقط آخرین متهم زن به دلیل داشتن دو فرزند کوچک با قرار وثیقه آزاد شده و اکنون در شهر کرمان، محل زندگیش به سر می برد. مسن ترین متهم این پرونده یک زن ۴۲ ساله و جوان ترین آنها (مسعود سید طالبی) ۲۱ ساله است.