فیلترینگ هوشمند تا دو ماه دیگر اجرا می شود: فیس بوک همچنان در فیلتر کامل
روز دوشنبه ۱۴ اردیبهشت ماه محمود واعضی وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات ضمن اعلام آغاز به کار فاز دوم فیلترینگ هوشمند تا دو ماه آینده، بدون مشخص کردن اینکه چه سایت هایی شامل چنین نوع فیلترینگی شوند به خبرگزاری ایسنا گفت: «هنوز معلوم نیست که مرحله دوم این طرح روی کدام شبکهها اجرا خواهد شد اما فاز دوم آن تا دو ماه دیگر اجرایی می شود.»
فیلترینگ هوشمند به سیستم جدید فلترینگ محتوای اینترنت در ایران میگویند که بر اساس آن دسترسی به یک سایت به طور کامل محدود نمیشود، بلکه تنها محتوای به گفته مسوولین «نامناسب و غیرمجاز» بر روی آن سایت غیرقابل دسترسی خواهد شد.
عبد الصمد خرم آبادی، مشاور دادستان کل کشور و دبیرکارگروه مصادیق مجرمانه کمیته فیلترینگ با جدا کردن شبکه اجتماعی فیسبوک از طرح فیلترینگ هوشمند در ۱۵ اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ به وبسایت خبری تابناک گفت: «قطعا فیس بوک شامل این نوع اجرای فیلترینگ نخواهد شد و همچنان به صورت کامل فیلتر خواهد بود.»
واعظی در حالی از راه اندازی فاز دوم فیلترینگ هوشمند طی دو ماه آینده خبر داد که پیش از این در ۱۳بهمن ماه ۱۳۹۳ در سمنان و در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود «مرحله دوم فیلترینگ هوشمند آغاز شده است.» در فاز دوم اجرای فیلترینگ هوشمند زیرساختهای شبکه اینترنت ایران هدف قرار داده خواهد شد که قرار است سه ماه طول بکشد.
پروژه فیلترینگ هوشمند در آبان۱۳۹۳ با دستور حسن روحانی شروع به کار کرد و وزیر ارتباطات در ۱۳بهمن۱۳۹۳ از پایان گرفتن مرحله نخست این پروژه خبر داد. طی این مرحله که به گفته واعظی بر روی شبکهی اینستاگرام اجرا شده باعث پالایش ۸۳٪ محتوا در این شبکه اجتماعی مبتنی بر تلفن همراه شد.
محمود خسروی معاون وزیر ارتباطات و فن آوری اطلاعات در ۲ آذر ۱۳۹۳ در گفتگو با خبرگزاری مهر هدف این پروژه را «هدفمند کردن فیلترینگ، احراز هویت کاربران در زمان دسترسی، استفاده از نرم افزارهای بومی شرکت های دانش بنیان و نیز تعیین دسترسی به اینترنت متناسب با شرایط کاربر» اعلام کرده بود.
بر این اساس دولت ایران گام دیگری در جهت کاهش دسترسی آزاد به اینترنت برداشته است، اما یکی از اهداف فیلترینگ هوشمند که باعث نگرانی زیادی در بین کاربران و فعالین آزادیهای آنلاین شده بود، طرح احراز هویت کاربران است.
احراز هویت کاربران اینترنت میتواند زمینه ای جدی در جهت سواستفاده های بعدی برای نقض حریم خصوصی کاربران فراهم آورده و این خطر را دربر دارد که اطلاعات شخصی عموم کاربران و ریز فعالیتهای آنها در اینترنت در دسترس نهادهای امنیتی و حکومتی قرار گیرد. این کار نه تنها با اصل ۲۵ قانون اساسی است بلکه در مغایرت کامل با قوانین بینالمللی نیز قرار دارد.
با وجود اینکه محمود واعظی بارها بر این نکته تاکید کرده که «احراز هویت به معنای ورود به حریم شخصی افراد نیست،» اما مشخص نیست که وزارت ارتباطات چه ساز و کاری را برای رعایت حریم خصوصی شهروندان در نظر گرفته است.
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران در آبان ماه سال ۹۳ با انتشار یک گزارش ۴۸ صفحهای با عنوان «اینترنت در زنجیر: کنترل پنهان و فزآینده برکاربران ایرانی وتغییر روش های کنترل آنلاین»، با تحلیل طرحها، سیاستها و اقداماتی که حقوق ایرانیان در دسترسی به اطلاعات، آزادی بیان، و حفظ حریم خصوصی را نقض میکنند، از دولتهای سراسر جهان خواست تا موضوع سانسور اینترنت و اذیت و آزار متخصصان اینترنت و فعالان آنلاین را مستقیما با دولت ایران مطرح کنند وطبق قطعنامۀ سال ۲۰۱۲ سازمان ملل متحد که تصریح می کند دسترسی به اینترنت یک حق جهانی است و آزادی بیانی که مورد شمول این حق قرار میگیرد باید تضمین و محافظت شود، نگرانی های آزادی اینترنتی را به طور کامل در تمام روابط دوجانبه با دولت ایران لحاظ کند.