به رغم مستندات وزارت علوم درباره تخلفات، کمیسیون اصل ۹۰ همه بورسیهها را قانونی اعلام کرد
پس از ماهها کشمکش برسر پرونده بورسیههای غیر قانونی، محمد علی پور مختار، رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس روز چهارم اردبیهشت ماه اعلام کرد این کمیسیون با بررسی پرونده بورسیههایی که ادعا شده «غیر قانونی» هستند به این نتیجه رسیده که هیچ جرمی صورت نگرفته و به همین دلیل پرونده به قوه قضاییه ارسال نشده و وزارت علوم نیز ملزم به اجرای ابلاغیه کمیسیون اصل ۹۰ است.
اگر چه مجتبی صدیقی، رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در روز۴ خرداد ماه ۱۳۹۳ اعلام کرد، بیش از ۱۴۰ نفر از افرادی که در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد از بورسها استفاده کردند معدلی کمتر از سطح لازم داشتند. به گفته مجتبی صدیقی تخلفات انجام شده در اعتای بورس تحصیلی شامل در نظر نگرفتن حداقل معدل لازم، نداشت شرایط سنی و عدم سپردن سند محضری برای دریافت و اعزام به خارج را شامل میشود. به گزارش شبکه خبر تلویزیون دولتی ایران، آقای صدیقی اعلام کرد بخشی دیگر از دریافت کنندههای بورسهای غیر قانونی “آقازاده ها و منسوبان” نیز هستند.
محمد علی پور مختار گفت: «کمیسیون اصل ۹۰ پرونده بورسیه هایی که ادعا شده بود غیرقانونی هستند، بررسی کرده و نتیجه گرفته است که شورای مرکزی بورس با علم به وضعیت متقاضیان، آنها را پذیرفته و این موضوع از اختیارات قانونی شورای مرکزی است.»
پورمختار با اظهار اینکه به اعتراض ۶۰۰ دانشجو نسبت به تعلیق بورسیه هایشان رسیدگی شده است، گفت: «کمیسیون اصل ۹۰ با بررسی عملکرد، تصمیمات و اقدامات وزیر وقت علوم شورای مرکزی بورس، به این نتیجه رسید که اقدامات آنها برگرفته از اختیارات قانونی بوده است؛ لذا بورسیههای صادره صحیح میشود و وزارت علوم موظف به اجرای ابلاغیه کمیسیون اصل ۹۰ در خصوص پرونده بورسیههاست.»
در تاریخ ۴ شهریور ۱۳۹۳، بیست و دو تشکل دانشجویی در نامهای سرگشاده درخواست پیگیری جدی این پرونده را از دولت و مسوولان کرده بودند. همچنین در اوایل سال ۱۳۹۴ مهدی دواتگری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به خبرگزاری کار ایران گفته بود :”در مجلس خصوصا در روزهای اخیر درباره پرونده بورسیهها فشارها زیاد و سنگین شده تا این پرونده بسته شود.”
در ابتدای شروع به کار دولت حسن روحانی، مسوولان وزارت علوم اعلام کرده بودند که در دولت محمود احمدینژاد به بیش از سه هزار نفر که فاقد شرایط لازم بوده اند بورسهایی برای ادامه تحصیل در خارج از کشور اعطا شده است.
بعد از استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم، محد علی نجفی سرپرست این وزارت خانه در تاریخ ۵ مهر ماه ۱۳۹۳ اعلام کرد :”پیشبینی و محاسبات اولیه ما نشان میدهد که حدود ۱۶۰۰ نفر از بورسیهها با توجه به آییننامه زمان خود ایراداتی دارند به گونهای که ممکن است این ایرادات منجر به محرومیت آنها از تحصیل شده یا اینکه در نهایت موجب تبدیل بورس آنان به ادامه تحصیل با هزینه شخصی شان شود.” و در نهایت نیز وزارت علوم ۸۴۰ بورسیه را لغو کرد.
پرونده بورسیههای غیر قانونی در حالی توسط مجلس بسته میشود که طی سالهای گذشته صدها دانشجو با رتبههای ممتاز از تحصیل محروم شده اند. به علاوه افرادی که شرایط لازم را برای استفاده از بورسیه های تحصیلی را نداشته اند، جای دانشجویانی که از این شرایط برخوردار بوده اند را گرفته اند.
کمپین بینالمللی حقوق بشر در “گزارش ستاره های مجازات: تبعیض ومحرومیت نظام مند در تحصیلات عالی ایران” به تفصیل به این موضوع پرداخته بود که در پنج سال پایانی دولت محمود احمدینژاد، صدها دانشجو از طریق فرآیند ستارهدار کردن از تحصیلات عالی محروم شدند. ستاره دار کردن در واقع به معنی جلوگیری از ادامه تحصیلات عالیه دانشجویان تنها به دلیل نوع افکار و عقاید آنها است.
وبسایت تابناک در گزارشی از روند تخریب علمی و محرومیت دانشجویان از داشتن اساتید با رتبه علمی بالا نوشتهاست : “بسیاری افرادی که به دلیل سوابق علمی و توانمندیهای خود امکان استخدام در دانشگاههای درجه اول ایران را نداشتند، یکباره با روی کار آمدن دولت نهم و با یک دستور به عنوان عضو هیاتعلمی پذیرفته شدند.”
به این ترتیب در دوره هشت ساله ریاست جمهوری محمود احمدینژاد صدها دانشجو به دلایل سیاسی از ادامه تحصیل بازماندند و دهها استاد به دلایل نامشخص با بازنشستگی زود هنگام مواجه شدند و در کنار آنها صدها بورس غیرقانونی به دانشجویانی که فاقد شرایط لازم بودند اعطا شد.
خبرگزاری ایسنا در یکم شهریور ۱۳۹۳ و بعد از استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم از قول حسن روحانی نوشت “با تغییر یک نفر مسیرمان را عوض نمیکنیم،” عنوان کرد: “مبارزه با فساد از جمله برنامههای موردتاکید دولت در ادامه مسیر خود خواهد بود و به طور کلی دولت در زمینه مبارزه با فساد از جمله فساد در دانشگاه و مدارک علمی و مبارزه با فساد در زمینه بورسیهها جدی خواهد بود و این مسیر را ادامه خواهد داد.”