مشارکت فعال زنان و مردان در دو طوفان توییتری برای حضور زنان در ورزشگاهها با ۲۶۰۰۰ پست
بررسیهای کمپین نشان می دهد که در دو کمپین آنلاین موسوم به طوفان توییتری، ۲۶۰۰۰ کاربر توییتری مشارکت کردند. ۶۰ درصد از تعداد مشارکت کنندگان مرد و ۴۰ درصد آنان کاربران زن بوده اند. هشتگ استفاده برای این طوفان توییتری «اجازه بدهید زنان به استادیوم بروند» یا (LetWomenGotoStadiums#) و #زنان_ورزشگاه بوده است.
در روز ۲۹ خرداد ماه بازی والیبال میان دو تیم ایران و آمریکا در ساعت ۹ شب آغاز شد و در حالیکه علیرغم وعدههای قبلی برای حضور زنان، حتی خبرنگاران زن نیز اجازه حضور در ورزشگاه ازادی را نیافتند، فعالین مدنی و بسیاری از از کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی اعتراض خود را نسبت به راه ندادن زنان به استادیوم ورزشی در طوفانی توییتری اعلام کردند.
طوفان توییتری به فعالیت همزمان کاربران توییتر بر روی یک موضوع خاص در این شبکه اجتماعی گفته میشود. سایت «ماچولند» که ابتکار معرفی و اعلام طوفان توییتری را مطرح کرد، هدف خود را اطلاع رسانی و درخواست از مسوولین برای اجازه دادن به زنان برای استفاده از حق خود برای حضور در ورزشگاهها اعلام کرد.
اهمیت چنین فعالیتهایی در کشوری مانند ایران که رسانهها آزادی لازم را برای انعکاس خواستههای مردم را ندارند بسیار شایان توجه است، چرا که رسانههای اجتماعی به مردم این امکان را میدهند تا خواستههای خود را بدون نگرانی از سانسور طرح و به گوش مسوولین برسانند.
طوفان توییتری اول با شعار «حضور در ورزشگاه حق شهروندی زنان است،» و با معرفی تعداد زیادی هشتگ در روز ۲۹ خرداد ماه از ساعت ۱۱ تا ۱۲ شب شروع به فعالیت کرد. اما کاربرانی که قبل از این تاریخ نسبت به این طوفان توییتری آگاهی یافته بودند زودتر شروع به ارسال توییتهای اعتراضی خود به همراه شنیدهها و دیدههای خود از وضعیت سالن برگزاری مسابقات و اخبار را کردند. طوفان توییتری دوم با شعار «همراه شو عزیز» از تاریخ ۵ تیر ماه و با هشتگ واحد «LetWomenGoToStadium» فعال شد.
این طوفان توییتری را با توجه به موارد زیر میتوان یکی از کارزارهای آنلاین کاربران ایرانی در پیگیری یکی از حقوق شهروندی دانست که با اقبال زیادی مواجه شد. برخی از ویژگی های این طوفان توییتری به شرح زیر است:
۱. تعداد پستهای ارسالی: در روزها و ماههای اخیر همزمان با بالاگرفتن تنش بین دولت روحانی و محافظهکاران کارزارهای آنلاین زیادی در داخل کشور شکل گرفته که میتوان آن را بخشی از جدال رسانهای آنلاین بین حامیان دولت و افرادی که از آنها به عنوان «دلواپسان» یاد می شود، قلمداد کرد. در غالب این کارزاهای آنلاین تعداد پستهای ارسالی با وجود تبلیغاتی که در بخش خبر صدا و سیما انجام شده است، در نهایت به ندرت از عدد ۷۰۰ عبور کرده است. در این مورد اما تنها با اطلاع رسانی در سطح اینترنت و شبکههای اجتماعی در طول مدت هر دو طوفان توییتری بیش از ۲۶ هزار پیام از طرف کاربران منتشر شد. این تعداد پیام باعث به دست آمدن ۶۷ میلیون ریچ یا دریافت پیام توسط سایر کاربران شد که در نوع خود با توجه به مشکلات سرعت اینترنت و فیلترینگ گستردهی شبکههای اجتماعی در داخل ایران آمار قابل توجهی است.
شادی گوهر ماست. من و صبا که بعد از برد بالاخره شاد شد. #LetWomenGoToStadium #زنان_ورزشگاه pic.twitter.com/WJyRyAVEy0
— Milad Fadai Asl (@miladfadai) June 19, 2015
۲. میزان مشارکت مردان و زنان: با توجه به ۶۰ درصد میزان مشارکت مردها در این کارزار آنلاین میتوان این نکته را دریافت که مردان ایرانی نیز خواهان برطرف شدن قانون عدم اجازه به خانمها برای ورود به استادیومهای ورزشی هستند. در میان توییتهای ارسال شده کاربران مردی بودند که در اعتراض به عدم اجازه ورود زنان به ورزشگاه از رفتن به ورزشگاه و تماشای مسابقه خودداری کرده بودند.
مردای زیادی میرن ورزشگاه و تعدادی هم نه. #LetWomenGoToStadium #زنان_ورزشگاه pic.twitter.com/OX4OJoGAO3
— Mahtab Joudaki (@JoudakiMahtab) June 21, 2015
۳. پراکندگی جغرافیایی: با وجود مشکلاتی مانند عدم پایداری خطوط اینترنت، فیلترینگ و سرعت پایین، کاربران ایرانی بخش بزرگی از مشارکت کنندگان در این کارزار بودند. همچنین به دلیل استفاده کاربران ایرانی از ابزارهای فیلترشکن بخشی از آمار کشورهایی مانند امریکا، آلمان، کانادا که سرورهای فیلترشکنها عموما در آنجا قرار دارد را نیز به حساب ایرانیان داخل کشور باید ثبت کرد.
۴. استفاده از موبایل و تبلت: با وجود محدودیتهای بسیار زیاد کاربران اینترنتی از جهت سرعت اینترنت و فیلترینگ بیشترین میزان فعالیت در این کارزار آنلاین از داخل کشور صورت گرفته که بیش از نیمی از کاربران از دستگاههای تلفن هوشمند و یا تبلتهای خود برای فعالیت در این طوفان توییتری استفاده کردند. دستگاههایی که با توجه به در دسترس قرار گرفتن نسل سوم و چهارم (۳G & 4G) توانایی به مراتب بیشتر و در مواردی سرعت و پایداری بهتری از جهت اتصال به شبکه اینترنت را دارا هستند.
دولت حسن روحانی در راستای عمل به وعده خود برای افزایش سرعت اینترنت در تاریخ ۵ شهریور ماه ۱۳۹۳ با خارج کردن مجوز نسل سوم و چهارم اینترنت از حالت انحصاری که فقط در اختیار شرکت رایتل بود، این مجوز را به تمام شرکتهای ارائه دهنده اینترنت برای گوشیهای موبایل اعطا کرد. اعطای این مجوز با مخالفتهای بسیاری در بین محافظه کاران در مجلس شورای اسلامی و مراجع سنتی ایران روبه رو شد.
براساس گزارش نظام پایش جامعه اطلاعاتی که از سوی سازمان فناوری اطلاعات تهیه شده و در خبرگزاری مهر در تاریخ ۹ تیر ماه ۱۳۹۴ منتشر کرده،
ضریب نفوذ استفاده از تلفن همراه در کشور ۶۱/۵ درصد است.
برسیهای کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران از محتوای پیامهای ارسال شده در شبکههای توییتر و اینستاگرام، نشان میدهد بخش عمده ای از کسانی که در این دو طوفان توییتری فعالیت کردند از شهروندان عادی بودند که نسبت به عدم اجازه ورود زنان به استادیوم اعتراض داشتند. شهروندانی که موفق شدند پیام خود را در سطح وسیعی در دنیا منتشر کنند.
تفاوت عمده در طوفان توییتری دوم در این بود که شهروندان با ارسال توییترهای خود به صفحههای حسن روحانی و شهیندخت ملاوردی معاون زنان ریاست جمهوری با اشاره به منشور حقوق شهروندی که در تاریخ ۵ آذرماه سال ۹۲ بر روی وبسایت معاونت حقوقی ریاست جمهوری منتشر شده بود، خواهان دفاع دولت روحانی از حقوق شهروندی خود شدند.
آقای روحانی پس از انتخاب به عنوان رییس جمهور در مصاحبه ای با شبکه NBC و با اشاره به نقش مهم شبکههای اجتماعی برای پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری گفت: «شبکه ها نقش مهمی دارند در دوران انتخابات من ستاد قوی نداشتم اما همه طرفداران من و همه حامیان من خصوصا جوانان از این شبکه ها استفاده می کردند الان هم از این شبکه ها استفاده می کنند حتی از طریق این شبکه ها نظارت می کنند بر کار دولت.»