واکنش وال استریت ژورنال به اتهام پراکنیهای رسانههای امنیتی و انتشار خبر جعلی روزنامه کیهان
پس از یک هفته هجمه تبلیغاتی روزنامههای تندرو همچون کیهان علیه خبرنگار وال استریت ژورنال و متهم کردن او به ایفای نقش یک مامور سری در رساندن پیام مقامات آمریکایی به سران جنبش سبز در سال ۸۸، این روزنامه آمریکایی با انتشار بیانیهای چنین اظهاراتی را «کاملا غلط» و «غیرمسوولانه» خواند و گفت در مقالهای که مورد استناد این روزنامهها قرار گرفته است، اساسا نام و نشانی از این روزنامه و این خبرنگار وجود ندارد.
روزنامه کیهان در تاریخ ۲۱ مرداد ۱۳۹۴ در مقاله ای که تیتراول این روزنامه بود، با استناد به مقاله ای از مایکل لدین، که در آن وی ادعا میکند چاک شومر سناتور ایالت نیویورک به واسطه یک رابط در «وال استریت» با سران جنبش سبز در ارتباط بوده است، نوشت که «اندکی دقت نشان می دهد به احتمال قوی این رابط کسی نیست جز همان خبرنگاری که در سال ۸۸ از سوی وال استریت ژورنال مامور سفر به تهران و پوشش اخبار انتخابات ریاست جمهوری ایران می شود. این خبرنگار که فرناز فصیحی نام دارد دو ماه پیش از انتخابات وارد ایران شده و دست به کار می شود.» این درحالی است که نوشته کیهان خود شامل کمترین دقت است.
چرا که که در مقاله یاد شده در نشریه فوربس به نقل از مایکل لدین این رابط مورد ادعا «دوستی در وال استریت» خوانده شده است نه در «وال استریت ژورنال». وال استریت نام خیابانی است در منطقه منهتن نیویورک که بسیاری شرکت های بزرگ مالی جهانی از جمله بورس نیویورک در آن واقع است و عموما به شرکتهای مالی مستقر در این شهرمنتسب است. به نظر می رسد که مترجم این روزنامه یا تفاوت این دو را متوجه نشده است و «وال استریت» را با «وال استریت ژورنال» یکی گرفته و بر همین مبنا نویسندگان این مقاله به اتهام پراکنی علیه یک خبرنگار برجسته این روزنامه که جوایز متعددی را به خاطر کار حرفه ای خود در کشورهای مختلف خاورمیانه دریافت کرده است پرداخته اند و یا آنکه تعمدا با جعل خبر به جو سازی و تخریب یکی از خبرنگار فعال در پوشش خبرهای مرتبط با ایران در یکی از روزنامه های بزرگ غربی مبادرت کرده است.
اگر چه به گزارش رادیوآزاداروپا، سخنگوی سناتور چاک شومر هم ادعای مایکل لدین را تکذیب کرده است، مت هاوس سخنگوی چاک شومر به این رسانه گفته است: «چنین ادعایی که در یادداشت روزنامه فوربس آمده هیچ وقت اتفاق نیافتاده است.»
اتهامات ساختگی علیه فرناز فصیحی درست در زمانی مطرح شده است که افکار عمومی در انتظار خبر حکم دادگاه بدوی جیسون رضاییان خبرنگار واشینگتن پست است که هفته گذشته جلسه چهارم آن برگزار شد و مقامات قوه قضاییه گفته اند که در ظرف یک هفته حکم دادگاه اعلام خواهد شد. جیسون رضاییان به جاسوسی متهم شده است اما مقامات قوه قضاییه اتهامات جعلی از نظر بی اساس بودن مانند اتهاماتی که به خانم فصیحی وارد شده است را به آقای رضاییان وارد کرده اند و تا کنون از اینکه بتوانند شاهدی برای اتهامات خود عرضه کنند، ناتوان بوده اند.
هادی قائمی مدیر کمپین بین المللی حقوق بشر در این مورد گفت: «اتهامات ساختگی و مغرضانه علیه یک خبرنگار معتبر ایرانی آمریکایی توسط روزنامه کیهان حاکی از هراس این رسانه و نیروهای همفکرش از حضور رسانه های خارجی برای خبر رسانی مستقل است به خصوص خبرنگاران ایرانی آمریکایی است. همچنین این پروژه ساختگی دروغین برای القای حقانیت حکم جیسون رضائیان میتواند باشد که ادعا شود خبرنگاران ایرانی آمریکایی در چنین فعالیتهایی نقش دارند. اما ناشی بودن دست اندرکاران این سناریو و ادعای مضحک انان بلافاصله تکذیب و بر ملا شده است.»
به دنبال اتهام پراکنی روزنامه کیهان، روزنامه های وابسته به نهادهای امنیتی از جمله روزنامه جوان، خبرگزاری تسنیم و روزنامه هایی همچون رسالت نه تنها به انتشار این خبر دروغ اقدام کردند بلکه با برخی از چهره های سیاسی از جمله نمایندگان مجلس مصاحبه کردند و نظر آنها را نسبت به این خبر جعلی جویا شدند. افراد یاد شده نیز بدون اطلاع از جعلی بودن خبر به موضع گیری علیه این خبرنگار پرداختند.
مایکل لدین به روزنامه وال استریت ژورنال گفته است که در مقاله اش «هیچ ارتباطی از هیچ نوع با وال استریت ژورنال وجود نداشته است.» در بیانیه روز چهارشنبه این روزنامه نوشته شده است که «در مقاله فوربس هیچ ارجاعی به وال استریت ژورنال و یا خانم فصیحی وجود ندارد هر چند برخی از رسانه های ایرانی به اشتباه او برچسب همکار ادعایی در مقاله را زده اند بر اساس اینکه «دوست وال استریتی» که در مقاله آمده همان «وال استریت ژورنال است».
بلافاصله بعد از روزنامه کیهان، در روز ۲۲ مرداد، خبرگزاری تسنیم، با انتشار مقاله ای تحت عنوان «کارنامه زن ایرانی تبار: از جعل نام خلیج فارس تا ارائه گزارش فتنه گرانه»، همان ادعاهای مطرح شده توسط کیهان را مطرح کرد و خطای بزرگ رسانه ای کیهان را در انتشار یک خبر جعلی که اساسا نامی از خبرنگار یاد شده و یا نام روزنامه وال استریت ژورنال وجود نداشت، با ایراد اتهامات جدی ادامه داد.
این روزنامه از خبرنگار دو ملیتی روزنامه وال استریت ژورنال به عنوان زنی با فعالیت های ضدایرانی نام برده و نوشته است: «اگر به لیست خبرنگاران و روزنامهنگاران این روزنامه آمریکایی بیندازیم به نام زنی ایرانی بر میخوریم که اتفاقا فعالیت ویژهای در فتنه سال ۸۸ و تهیه گزارش علیه کشورمان داشته است. « فرناز فصیحی» فردی است که دامنه فعالیتهای ضدایرانیاش بسیار گسترده است و صدها مقاله و گزارش علیه کشورمان در این روزنامه منتشر ساخته است.»
این روزنامه سپس در شرح یکی از اقدامات ادعایی ضدایرانی فرناز فصیحی توضیحی آورده است که کاملا آشکار می کند که دلیل حمله و ایراد اتهامات سنگین که قابل پیگرد حقوقی در دادگاه های بین المللی است را آشکار می کند: «وی ( فرنازفصیحی) در گزارشی درباره بازداشت برخی از فعالان سیاسی اصلاحطلب در بحبوحه فتنه سال ۸۸ دادگاه انقلاب را غیرقانونی اعلام کرد و مطرح کرد که این دادگاه برای تحقیر فتنهگران انجام شده است و آنان را با سر و وضعی ژولیده و شلخته به دادگاه کشانده و نشانههایی از اعترافگیری اجباری از این افراد در این دادگاه دیده میشود.»
خبرگزاری تسنیم در بخش دیگری از این مقاله یکی دیگر از اقدامات ضدایرانی خبرنگار ایرانی آمریکایی وال استریت ژورنال را اینچنین توصیف می کند: «وی همچنین در گزارشی در بحبوحه فتنه سال ۸۸ در روزنامه وال استریت ژورنال به موضوع دانشجویان ستارهدار پرداخت و فضای کشورمان را به صحنه جنگ داخلی توصیف کرد و مدعی شد که مامورمان حکومتی به طور آرام علیه تعدادی از بهترین دانشجویان این کشور جنگی را، بوسیله ی لغو موقعیت تحصیلی و شغلی آنها، آغاز کرده است.»
این درحالی است که موضوع اعتراف گیری اجباری پس از بازداشت های فله ای پس از انتخابات سال ۸۸ به کرات مورد استفاده قرار گرفت و بسیاری از خبرنگاران مستقل رسانه های خبری جهان آن را در گزارش های خود مطرح کردند. همچنین موضوع محروم کردن دانشجویان از تحصیل به دلیل فعالیت های سیاسی انتقادی که تحت عنوان «دانشجویان ستاره دار» شناخته شده است، نه تنها توسط روزنامه نگاران بلکه توسط سازمانها و فعالان حقوق بشری در داخل و خارج از کشور با اعتراضات جدی مواجه شد و پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی، به دلیل پیگیری بسیاری از دانشجویان ستاره دار و فعالین مدنی، برخی از این دانشجویان به کلاس های درس بازگشتند. کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران در گزارش جامعی که در سال ۱۳۸۹ با عنوان «ستارههای مجازات» منتشر کرد دهها نمونه از دانشجویان ستاره دار را مستند کرده است.
گزارش خبرگزاری تسنیم، بلافاصله در وب سایت های هایی مانند مشرق نیوز، دولت بهار و وب سایت های مشابه بازنشر شده است.
وب سایت الف، وابسته احمدتوکلی به نماینده اصولگرای مجلس شورای اسلامی نیز در تاریخ ۲۲ مردادماه، درباره همین موضوع با اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس مصاحبه ای ترتیب داد که در آن وی خواستار برخورد قانونی با خبرنگار مطرح شده در گزارش کیهان و دیگر روزنامههای زنجیرهای امنیتی شده بود. کوثری به سایت الف گفت: «دستگاههای امنیتی و قوه قضائیه باید به این مسائل ورود کنند و با افرادی که چنین مطالبی را به دشمن انتقال میدادند، برخورد قانونی کنند.»
روزنامه راستگرای رسالت نیز در تاریخ ۲۵ مردادماه مصاحبه ای را با علاء الدین بروجردی منتشر کرد که او با شک نسبت به منبع خبر ادعا شده گفت که «اگر مطالب ادعا شده مستند باشد و در واقع بر اساس استناد این اتفاق رخ داده باشد، نشاندهنده خودفروشی عناصری است که نام ایرانی دارند.»
علیرغم گذشت یک هفته از انتشار خبر جعلی روزنامه کیهان، مسوولان این روزنامه تا کنون از ذکر اینکه مبنای اتهامات مطرح شده در مقاله ادعایی منتشر شده جعلی است و اساسا هیچ ارجاعی به روزنامه وال استریت ژورنال و خبرنگار این روزنامه ندارد خودداری کرده اند.