اعتراض ۹۰ روزنامه نگار ایرانی به بازداشت چهار روزنامه نگار
۹۰ روزنامه نگار ایرانی با انتشار بیانیهای خواستار آزادی چهار روزنامه نگاری شدند که یکماه پیش از سوی ماموران سازمان اطلاعات سپاه پاسداران دستگیر شدند. این چهار روزنامه نگار عبارتند از عیسی سحرخیز، احسان مازندرانی، سامان صفرزایی و آفرین چیت ساز که همگی در آبان ماه ۱۳۹۴ بازداشت شدند.
در این نامه اعتراضی آمده که این روزنامه نگاران به «اتهام واهی و تکراری همکاری با رسانه های خارج از کشور» بازداشت شده اند. این روزنامه نگاران بازداشت همکاران خود را «مغایر با آزادی رسانه ها دانسته و خواستار آزادی هر چه سریعتر» آنها شده اند.
در این نامه با اشاره به اظهارات حسن روحانی، رییس جمهور ایران پس از بازداشت روزنامه نگاران نوشته شده است: «حتی رییس جمهوری اسلامی ایران نیز این بازداشت ها را «پرونده سازی» نامیده است. این بازداشت ها که با طرح اتهامات بی پایه توسط رسانه های منتسب به نهادهای امنیتی و نظامی همراه شده، مغایر قوانین داخلی کشور و قوانین بین المللی است که جمهوری اسلامی ایران به اجرای آنها متعهد است.»
۹۰ روزنامه نگار در اعتراض به اینکه در بازداشت این چهار روزنامه نگار و روند آن طی یکماه اخیر به قانون اساسی ایران و اعلامیه های جهانی حقوق بشر توجهی نشده، نوشته اند که بر اساس قانون اساسی کشور، فعالیت روزنامه نگاری به رسمیت شناخته شده و حقوقی نیز در زمان بازداشت آنها در نظر گرفته شده که در مورد این افراد رعایت نشده است.
در انتهای این نامه با درخواست آزادی سریع روزنامه نگار نوشته شده است: «بازداشت غیرقانونی روزنامه نگاران و نقض حقوق قانونی آنان از سوی هر مرجع و نهادی که باشد محکوم است و ضرورت دارد تا مراجع مسئول هر چه سریعتر مقدمات آزادی این چهار روزنامه نگار را فراهم کند.»
یک روز پس از رسانه ای شدن بازداشت چهار روزنامه نگار، سازمان اطلاعات سپاه پاسداران روز ۱۲ آبان ماه مسئولیت بازداشت آنها را به عهده گرفت و اظهار کرد این خبرنگاران که از اعضای «شبکه نفوذی وابسته به دولت های آمریکا و انگلیس» بودند توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب بازداشت شده اند.
کارشناس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز ۱۳ آبان ماه در برنامه ویژه خبری صداوسیما با اشاره به اینکه روزنامه نگاران دستگیر شده «عوامل شبکه نفوذ در رسانه ها» بودند، ادعا کرد: «مجرب ترین فعالان رسانه ای اوپوزیسیون خارجی و داخلی در یک فرآیند پیچیده و هرمی چند لایه با شبکه سازی از خبرنگاران داخلی در راستای ادراک سازی تلاش می کردند.»
این کارشناس که با نام آقای عاصف در برنامه شرکت کرد، همچنین مدعی شد برخی «جوانان جویای نام» به «استخدام این شبکه نفوذ» در آمده اند. وی همچنین در صحبت هایش اشاره کرد که پول هایی از خارج از کشور از طریق صرافی ها به این افراد داده می شده است. اگر چه تا کنون شواهدی دال بر صحت چنین ادعاهایی منتشر نشده است.
حسن روحانی روز چهارشنبه ۱۳ آبان ماه دو روز پس از رسانه ای شدن اخبار بازداشت چهار روزنامه نگار در سخنرانی خود گفت: «بی خودی نرویم یکی دو نفر را به بهانه ای بگیریم و پرونده سازی کنیم، بعدش هم بگوییم این خط، خط نفوذ است.»
حسن روحانی چند روز پس از این سخنرانی خود در تاریخ ۱۷ آبان مجددا گفت:«از برخی نشریات می توان فهمید فردا چه کسی بازداشت یا توقیف می شود و ریختن آبروی چه کسی در دستور کار است.»
علی مطهری، نماینده اصول گرای مجلس روز ۲۶ آبان ماه در مورد بازداشت روزنامه نگاران در آبان ماه گفت: «در مورد بازداشت تعدادی از روزنامه نگاران هم به نظر من خلاف قانون اتفاق افتاده است. بازداشت خبرنگاران توسط اطلاعات سپاه جزو وظایف قانونی این نهاد نیست. این نهاد حداکثر می تواند به موضوع مخالفان نظام مثل «منافقین»، «پژاک» و.. بپردازد ولی موضوع بازداشت خبرنگاران با وظایف این نهاد ارتباطی ندارد.»
علی مطهری مجددا روز دوم آذر ماه در تذکری به وزاری دادگستری و وزارت اطلاعات خواستار توضیح علت بازداشت برخی خبرنگاران توسط اطلاعات سپاه شد.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی روز ۱۹ آبان ماه در نشست خبری خود با وعده اینکه خبرنگاران بازداشتی به زودی آزاد می شوند گفت: «آزادی خبرنگاران زمان زیادی نخواهد برد.» او همچنین گفت: «به نظر می آید این دوستان مشکلی ندارند و بعد از آنکه به آنها گفته شد کارشان غلط بوده به این موضوع اذعان داشتند البته برخی از آنها گفته اند که مطلع نبودند.»
با این حال از ۱۱ مهرماه تا کنون حتی یکی از این روزنامه نگاران آزاد نشده اند و همگی هنوز در زندان اوین هستند. محمود علیزاده طباطبایی، وکیل احسان مازندرانی، مدیر مسول بازداشت شده روزنامه فرهیختگان روز نهم آذر ماه در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفت بازپرس پرونده قرار وثیقه صادر کرده و انها صبح نهم آذر ماه وثیقه را به شعبه ۱۲ دادسرای فرهنگ و رسانه ارائه کرده اند. اما این وکیل گفت: «بازپرس هنوز تصمیمی برای قبول وثیقه و آزادی موکلم نگرفته است.» از تاریخ این مصاحبه تاکنون سه روز می گذرد و هنوز علیرغم دریافت وثیقه، احسان مازندرانی آزاد نشده است.