روایت هیلا صدیقی از ۴۸ ساعت بازداشت: با قفس جا به جا شدم و کنار “مجرمین خطرناک” بودم
هیلا صدیقی، شاعر، که در تاریخ ۱۹ دی ماه پس از دو روز بازداشت با قرار وثیقه آزاد شد، در صفحه فیسبوکاش در خصوص شرایط نگهداری خود طی ۴۸ ساعت بازداشت نوشت که در این مدت جابهجایی او بین بازداشتگاهها با «قفس» صورت گرفته و نظارت بر او “در حد نظارت بر یک جانی” بوده است.
صدیقی که پنج شنبه شب ۱۷ دی ماه پس از بازگشت از کشور امارات در فرودگاه امام خمینی تهران بازداشت شد، همچنین نوشت که در کنار مجرمین خطرناک نگهداری شده است: “من شب اول را در انفرادی بازداشتگاه فرودگاه بودم و شب دوم را در بازداشتگاه شاپور، معروف به سیاهترین محبوس زندانیان خطرناک در یک بند ۴ متری در کنار ۸ زندانی خطرناک (البته این اصطلاح مرسوم است و برای من همان افراد انسانهایی هستند با حقوق و ارزش خودشان که هنوز هم نگران سرنوشتشان هستم) با بدترین و شنیعترین رفتار انسانی، در حالی که ابتدا خود آگاهی شاپور نیز از پذیرش من در آنجا امتناع میکرد.”
او در خصوص دلیل دستگیری خود نوشت: “ماجرای بازداشت اخیرم مربوط به پرونده جدیدی است که نمی دانم چرا در غیاب من برای آن حکم صادر شده و به اجرای احکام ارجاع شده بود . فعلن با قرار وثیقه بیرون آمدم و واخواهی کردم تا فرصت دفاع از خود را داشته باشم.”
خانم صدیقی همچنین در این نوشته خواستار رعایت “حقوق اولیه و انسانی هنرمندان و فرهنگیان”هنگام بازداشت یا بازرسی قضایی شد: “حکم دستگیری من از سمت دادسرای فرهنگ و رسانه بود و اگرچه ارگان های بازداشت کننده از اتهام و محکومیت من بی خبر بودند اما فکر می کنم باید دستورالعملی وجود داشته باشد که متهمین پرونده های فرهنگی باید در سطح دیگری تعریف شوند.”
این شاعر با اشاره به انتقال هنرمندان پس از بازداشت به مکان های نامعلوم نوشت: “بسیار خوانده ایم در خبرها که هنرمندی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است. نمیدانم چقدر جویا شده ایم که این مکان های نامعلوم کجاست؟”
او در پایان از همه “مسئولین، دادسرای فرهنگ و رسانه، وزارتخانه ها و سایر ارگان های فرهنگی، همه هنرمندان و فعالان اجتماعی و مدنی هم صنفی های خود” دعوت کرد که برای تغییر این وضع گامی بردارند.
هیلا صدیقی، متولد ۱۳۶۴، شاعر، نقاش و فعال مدنی است. او یکی از فعالان ستاد انتخاباتی ریاست جمهوری میرحسین موسوی در سال ۱۳۸۸ بود و در جریان اعتراضات به نتیجه انتخابات در نشست های عمومی شعرهایی در اعتراض به فضای آن دوران و نتیجه انتخابات خواند. ماموران وزارت اطلاعات در تاریخ ۱۸ آذر ۱۳۸۹ به خانه او رفته، خانه اش را تفتیش و مقداری از وسایل شخصی اش را ضبط کرده و با خود بردند. پس از آنها بارها از سوی وزارت اطلاعات احضار و بازجویی شد و در ۲۵ مرداد ۱۳۹۰ در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب محاکمه و به چهار ماه حبس تعزیری که به مدت پنج سال به تعلیق در آمد، محکوم شد.
این شاعر در سال ۲۰۱۲ به همراه چهل نفر دیگر برنده جایز آزادی بیان هلمن-همت سازمان دیده بان حقوق بشر شد. از شعرهای او می توان به «صد واقعه چون دوم خرداد بسازیم»، «خانه ات را باد برد، تو هنوزم نگران وزش باد در موی منی»، «بانوی سبز» و «سبز است دوباره» نام برد.
موج بازداشت هنرمندان و صدور احکام سنگین برای آنان در ماههای اخیر به شدت افزایش یافته است. فاطمه اختصاری، شاعر به حکم دادگاه انقلاب به ۹ سال و ۶ ماه و ۹۹ ضربه شلاق و مهدی موسوی به ۱۱ سال و ۹۹ ضربه شلاق محکوم شدند. هر دو آنها در انتظار دادگاه تجدید نظر هستند.
کیوان کریمی، فیلم ساز نیز مهرماه ۱۳۹۴ به اتهامات همچون «توهین به مقدسات» به شش سال زندان و ۲۲۳ ضربه شلاق محکوم شد.
مهدی رجبیان، موسیقی دان و موسس وب سایت «برگ موزیک »، حسین رجبیان، فیلم ساز مستقل و عکاس و یوسف عمادی، موسیقی دان در دادگاهی در اردبیهشت ۱۳۹۴ به اتهام «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام» هر کدام محکوم به شش سال زندان شدند. دادگاه تجدید نظر آنها نیز روز اول دی ماه برگزار شد و آنها اکنون در انتظار حکم نهایی هستند.
یغما گلرویی، شاعر و ترانه سرا نیز روز نهم آذر ۱۳۹۴ با حمله ماموران با خانه اش بازداشت و روز ۱۸ آذر ماه با قرار وثیقه از زندان آزاد شد. از علت بازداشت و اتهام او اطلاعی در دسترس نیست.
محمد رضا حاج رستم بگلو، شاعر نیز روز ۲۵ آذر ماه ۱۳۹۴ به اتهام «توهین به مقدسات و نشر اکاذیب» از طریق نوشته ها و شعرهایش در فضای مجازی بازداشت شد و روز ۲۹ آذر ماه با قرار وثیقه ۷۰ میلیون تومانی آزاد شد.
علاوه بر اینها دو عضو هیات مدیره کانون نویسندگان به نام های بکتاش آبتین و رضا خندان مهابادی نیز امسال بارها مورد بازجویی توسط ماموران وزارت اطلاعات قرار گرفتند.