نشریه ضدزن و فرار از پاسخگویی؛ توهینهای بیسابقه یالثارات به معاون زنان رئیس جمهوری
هفتهنامه یالثارات، ارگان انصار حزبالله، که سابقهای طولانی در تهییج به خشونت علیه زنان و استفاده از عبارات توهین آمیز علیه فعالان مدنی زن را در کارنامه خود دارد، در تازهترین شماره خود که دوم دی ماه منتشر شد، با حمله شدید لفظی و دادن نسبتهای ناروا به شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده او را «زن کذایی» و «همپالکی همان بدتر از فاحشه معروفه در دنیا» خواند، که روحانی میخواهد او را «بر گردن زنان ایران سوار کند».
پس از آن مولاوردی در روز ۶ دی ماه در صفحه فیس بوک شخصیاش با انتقاد شدید از این نشریه در هشت بند، نوشت که از نشریه یالثارات شکایت خواهد کرد. پس از آن و در روز هفتم دی وبسایت یالثارات در مطلبی با عنوان «دیوار شکسته و زن سلیطه» مجددا آن مطلب را منتشر کرد و با تکرار توهینهای خود خطاب به مولاوردی نوشت اگر ناراحت هستید به لندن و نزد «همپالکیهای» خود بروید.
پس از گذشت حدود یک هفته از توهینهای این نشریه به معاون زنان رئیس جمهور، تنها وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در پاسخ خبرنگاری گفته است: “این موضوع قرار است در جلسه آینده هیئت نظارت بر مطبوعات مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرد.” به گفته علی جتنی، “این هفته نامه تا کنون سه بار با تصمیم هیئت نظارت بر مطبوعات به دلیل تخلفات توقیف شده و با توجه به این مسئله امکان دارد در جلسه آینده، این هفته نامه به دلیل این تخلفات با تصمیم هیئت نظارت بر مطبوعات لغو پروانه شود.”
هفته نامه یالثارات در توهین و دادن نسبتهای ناروا و افتراآمیز به فعالان زنان سابقه ای طولانی دارد. طی سالهای گذشته، این نشریه بارها به فعالان حوزه زنان از جمله شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۰۳، شهلا شرکت مدیرمسوول ماهنامه زنان، شادی صدر وکیل و فعال حقوق زنان، مسیح علینژاد روزنامهنگار، توهین کرده است اما افرادی که با افترا و توهین های این هفته نامه مواجه شدهاند، قادر نبوده اند که شکایت خود را از مجاری قانونی از این نشریه دنبال کنند.
هماکنون شماری از زندانیان سیاسی در ایران همچون بهاره هدایت و عیسی سحرخیز تنها به خاطر نقد عملکرد مقامات ایرانی، و با اتهاماتی همچون «توهین به مقامات» و به ویژه رهبری در زندان به سر میبرند. ناپاسخگویی نشریات تندرو در تهمتزنی و استفاده از ادبیات توهین آمیز که طی سالهای گذشته به صورتی فراگیر علیه فعالان مدنی وجود داشته است، در حالی که به مسوولین عالی رتبه سرایت می کند که مقامات دولت ایران نسبت به این وضعیت همواره سکوت کرده اند.
مولاوردی حالا در جوابیهاش با اشاره به اینکه یالثارات به طرز «شنیعی» به او توهین کرده، نوشته است: «یادمان نرود مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان برای تعیین سرنوشت خود و کشورشان چه هزینههایی به همراه دارد و زنان به استقبال چه مخاطرات و هزینههایی میروند و (یالثارات) بدین ترتیب زهرچشم حسابی گرفته است تا زنان یادشان نرود معاون رئیسجمهور هم که باشند از تیغ تیز تخریبها در امان نیستند!»
او همچنین نوشت: «اینجانب در دفاع از حیثیت یک انسان در وهله اول و سپس حیثیت زنان سرزمینم و نیز جایگاه حقوقی و حقیقی خود حق پیگیری و شکایت از این نشریه که پیشتر از سوی هیئت نظارت بر مطبوعات هم تذکر گرفته است را بر خود محفوظ داشته و تا حصول نتیجه نهایی از مراجع قضایی و نظارتی از پای نخواهم نشست. قطعا این حق برای اتهامی که این نشریه در مورد یکی از بانوان هموطنمان وارد کرده و اثبات آن نیاز به ادله خداپسند و محکمهپسند دارد هم محفوظ است.»
یالثارات، با اشاره به سخنان قبلی مولاوردی در مخالف با برخوردهای سلبی با پوشش زنان او را «زن فمینیست عضو ارشد تشکیلات برانداز و منحل شده مشارکت» معرفی کرد و نوشت که او و همکارانش در دولت «با برخورد با زنان و لو با عریانی کامل آشکار شوند» مخالف هستند.
این نشریه تابستان امسال هم به دلیل اظهارات مولاوردی در خصوص حضور زنان در ورزشگاهها به او تاخت و نوشت: «اگر از فتوای مراجع عظام و تلاش حزب الله و نیز انصارحزب الله… ناراحتی، لطفا تشریف ببرید به جمع دوستان؛ لندن!»
انصار حزب الله تشکلی سیاسی و فرهنگی متشکل از اصولگرایان تندروی طرفدار حاکمیت است. این تشکل که تاکید زیادی روی برخورد فیزیکی با زنانی که حجاب آنها را مناسب نمیداند، دارد، از تابستان گذشته بر راهاندازی گروههای سیار امر به معروف و نهی از منکر در سطح پایتخت اصرار ورزید. عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور دولت روحانی که وزیر تحمیلی جناح نزدیک به علی لاریجانی محسوب میشود، در مردادماه سال گذشته گفت که امکان صدور مجوز برای گشتهای موتوری انصار حزب الله وجود دارد. او گفت: «ما محترمانه و مودبانه پیغام فرستادیم که اگر چنین نیتی دارید لطف کنید و از ما مجوز درخواست کنید. نه آنها از ما مجوز خواستند و نه ما رد کردیم، ولی از نظر ما قابل بررسی است.»
در بیانیه انصار حزبالله و در پاسخ به گفتههای مسئولان وزارت کشور، آمده است: «گروههای امر به معروف وناهی از منکر سیار نه ضابط قضائی هستند و نه مامور به بگیر و ببند که نیاز به کسب اجازه از کسی داشته باشند. در کجای قانون امر به معروف و نهی از منکر نیاز به اخذ مجوز داشته است؟! کجای قانون آمده که اگر این فریضه الهی به صورت دستجمعی و سواره انجام شود غیر قانونی است؟»
این گروه، بارها تجمعاتی را علیه «بیحجابی» برگزار کرده است. اواخر اردیبهشت گذشته در گزارشی که سایت رسمی این گروه با عنوان «شمارش معکوس حزب الله، برای پایان دادن به غائله بیحجابی و عریانی» از تجمع آنها منتشر کرد، آمده بود: «آنها آمده بودند هشدار دهند که در حال آماده باش برای آغاز عملیات گسترده جمع کردن غائله بیحجابی و عریانی به سر میبرند. این هشدار بر اساس رصد وضعیت وخیم عفاف وحجاب در معابر و شدت یافتن عملیات اخیر ضد انقلاب برای آغاز کشف حجاب رسمی بود.»
بهار امسال هم که زنان اعتراضات و تجمعاتی در دفاع از حق حضور زنان در ورزشگاهها داشتند، حوزه علمیه ایروانی و انصار حزب الله روز دوشنبه ۱۸ خرداد ماه فراخوانی منتشرکرد که در آن از آنچه به نام «امت حزب الله» خوانده شده، دعوت کرده است با «حضور خونین» خود مانع از ورود زنان در استودیوم آزادی در تاریخ ۲۹ خرداد ماه شوند. علت این فراخوان «خونین» را مقابله با «فحشای زنان هرزه» و «نهی از منکر مسولان وزارت ورزش» عنوان شد و زنانی که خواستار تماشای بازیهای والیبال هستند، «هرزه» نام برده شدند. در این اطلاعیه این گروه به صورتی آشکار هوداران خود را تهییج و تشویق به خشونت کرده است، از مردم دعوت شد تا به آنها در روز ۲۹ خرداد ماه برای امر به معروف بپیوندند.
اما انصار حزب الله تنها گروهی نیست که عملکرد مولاوردی، معاون زنان حسن روحانی که در موارد زیادی با نظرات فعالان حقوق زن هم سو است، را در تقابل با سیاستهای خود میبیند. چهرههای اصولگرا و تندرو هم بارها از عملکرد مولاوردی اظهار نارضایتی کردهاند. منتقدان اصولگرای دولت نگران به هم خوردن نقشهای سنتی زنان و حضور بیشتر آنان در جامعه هستند و این نگرانی را به صریحترین شکل بیان میکنند. برای مثال چندی پیش فاطمه آلیا، عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی اظهارات مولاوردی را، که از آن مخالفت با افزایش مرخصی زایمان برداشت میشد، موضع گیری «نخ نمای فمینیستی» نامیده بود. در همان زمان ۱۸ نماینده مجلس نیز با ارسال نامهای به رییس جمهور نسبت به اظهارات معاون امور زنان تذکر دادند.
مولاوردی و معاونت زنان ریاست جمهوری نه تنها در مقابل تیغ تیز توهین اصولگرایان قرار دارد بلکه از همکاران هم اندیشه خود در دولت هم حمایتی نمیبیند. سال گذشته مولاوردی با انتقاد صریح از عدم توجه به نقش زنان در دولت گفت: “من احساس میکنم مانند فردی هستم که دست و پای او به شکل صلیبی بسته شده است ولی از او میخواهند با کسی که ایستاده مسابقه دو بگذارد.”