در تجمع صدها تن در تهران مطرح شد: به خشونت علیه حیوانات پایان دهید و قوانین بازدارنده تصویب کنید
در پی تجمع دوشنبه سوم اسفند، دوست داران حیوانات ومعترضان به خشونت علیه حیوانات در مقابل سازمان حفاظت محیط زیست، یکی از برگزار کنندگان این تجمع به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: “کسانی که پیگیر این موضوعات هستند از مسوولین می خواهند که با تصویب یک دستور کار، جلوی خشونت علیه حیوانات را بگیرند.”
این فعال حقوق حیوانات استقبال مردم در اعتراض به خبرهای مربوط به حیوان آزاری که طی روزهای گذشته در شبکههای اجتماعی منتشر شده است را “بینظیر” توصیف کرد و گفت: “قرار است این تجمعات در فواصل کوتاه انقدر تکرار شود تا برای آن قوانین مرتبط تصویب شود.” در این تجمع برخی ازچهرههای شناخته شده سینمای ایران چون، هدیه تهرانی، میترا حجار و شهره سلطانی نیز حضور داشتند.
جرقه این تجمع در پی انتشار فیلمی تکان دهنده از آزار و شکنجه یک سگ توسط یک شکارچی زده شد. در این فیلم که هفته گذشته منتشر شد، مرد در میان قهقه همراهاناش سگ را محکم و بارها به ماشین کوبید، سپس در حالی که صدای ناله و ضجه سگ بلند شده بود، با بیل به جان او افتاد و ضربات محکمی را به بدن او وارد کرد. انتشار این فیلم واکنش فعالان حقوق حیوانات و افکار عمومی را بر انگیخت. فیلمی که در نهایت با پیگیری حامیان حیوانات و سازمان محیط زیست منجر به دستگیری شکارچی حیوان آزار شد. معصومه ابتکار رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست با انتشار اینخبر در حساب اینستاگرام اش نوشت: “این فرد خاطی با پیگیری فرمانده یگان حفاظت محیط زیست بازداشت شده و سگ آزاردیده نیز زنده و تحت مداواست.”
دلیل این رفتار وحشیانه طبق گفته های ضارب این بوده که سگ به علت گرسنگی غذای شکارچیان که در خودروی آنها بوده را خورده است. پس از انتشار این فیلم طی روزهای شنبه و یک شنبه گذشته، تجمعاتی هم در استان گلستان در اعتراض به این حیوان آزاری صورت گرفت. همزمان، انجمن حمایت از حیوانات هم به دادستانی استان گلستان نامه نوشت و تایید کرد که از ضارب شکایت خواهد کرد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست هم با اشاره به حیوان آزاریهای اخیر گفت: “این سازمان به رغم عدم مسئولیت قانونی درخصوص حیوانات بیسرپرست یا ولگرد به ویژه در شهرها و به دلیل حساسیتها و مطالبه عمومی، ماده واحده قانونی را به منظور سامان دادن وضعیت این حیوانات و جلوگیری از آزار و اذیت آنها، تدوین و به هیات دولت ارائه کرده است.”
کانون شکار و دوستداران طبیعت از حیوان آزاری و کشتار حیات وحش که در روزهای گذشته رسانه ای شده است، اعلام انزجار کرد و نوشت: “ما از سازمان محترم محیط زیست و رسانه های اجتماعی تقاضا داریم که حساب این گونه افراد روان پریش و سودجو و دیو صفت را از دوستداران محیط زیست و عاشقان طبیعت که تنها و تنها بر اساس مجوز و قوانین جاری و ساری جمهوری اسلامی ایران اقدام میکنند جدا نمایند.”
مردمی هم که روز دوشنبه مقابل سازمان حفاظت محیط زیست تجمع کردند، خواهان برخورد قاطع با حیوان آزاران، توقف سگ کشی توسط شهرداریها و تصویب قانونی که ضمانت اجرایی داشته باشد، هستند. یکی از برگزارکنندگان با اشاره به اینکه این تجمعات هر چند یک بار برگزار پس از آنکه حادثهای خشونت برای حیوانات به رسانه ها راه پیدا می کندبرگزارمیشود، گفت: “آخرین باری که این اتفاق افتاد وقتی بود که خانمی در پناهگاهی که خودش برای گربهها درست کرد بود با سیصد گربه آتش گرفت و جان خود را از دست داد. مردم خیلی عصبانی بودند.” به گفته او مردم در مشهد هم به سازمان محیط زیست مراجعه کردند.
او همچنین گفت: “هر چند وقت یک بار یک اتفاقی میافتد و سروصدا ایجاد میکند. ولی دوباره فروکش میکند .تلاش براین است که طرحی که شهرداریها در حال حاضر اجرا میکنند که به موجب آن هر کسی که یک لاشه سگ تحویل بدهد بابت آن پول بگیرد، متوقف شود.”
به گفته این دوستدار حیوانات، و از افراد فعال تجمع روز دوشنبه، مقامات دولتی با برگزارکنندگان این تجمع همکاری کرده اند: “تیم خانم معصومه ابتکار با حامیان حقوق حیوانات و سازمانهای مردمی محیط زیستی همکاری میکند، مرتب اتاق فکر تشکیل میدهد و با افراد خلاق این حوزه مثل محمد درویش وقت میگذارد.” به گفته او”این گروه میخواهد که با استفاده از حضور شخصیتهایی مانند هدیه تهرانی کمپینهایی برای جلوگیری از خشونت علیه حیوانات درست کند.”
محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در همین رابطه گفت: “قرار شد در فرجه زمانی سه ماهه سازمان حفاظت محیط زیست بتواند این مطالبات را در قالب یک پیشنویس ماده قانونی به دولت ارسال کند تا شاهد ابلاغ یک بخشنامه از سوی دولت باشیم تا رفتار با حیوانات شهری و بیصاحب اصلاح شود.”
فعال حقوق حیوانات هم در گفتوگو با کمپین با اشاره به اینکه صبر همه تمام شده و باید کاری کرد، گفت: “ما برای امروز از سازمان محیط زیست مجوز هم گرفته بودیم. در واقع سازمان محیط زیست از حامیان حیوانات خواسته است که آنقدر پیگیری کنند که این تلاشها به نتیجهای برسد و عملا از این تجمعات حمایت کردند.” او یکی دیگر از دلایل این تجمعات را انتشار ویدیوهایی از آزار سگها توسط شخصی در اینستاگرام ذکر کرد که در آن این شخص سگها را اذیت میکرد، روی آنها اسید میریخت، یا آنها را آتش میزد.
موارد مشابه به این حیوان آزاری ها کم نبوده است، برای مثال فروردین ماه ۱۳۹۴ هم ماجرایی با انتشار فیلم دردناکی از کشتهشدن سگها بر اثر تزریق یک ماده سمی که گفته میشود “اسید” است، در شیرازشروع شد. پس از تجمع مقابل شهرداری و اداره کل حفاظت از محیط زیست شیراز، روز یکشنبه ۳۰ فروردین، تعدادی از فعالان محیط زیست و مدافعان حقوق حیوانات مقابل سازمان محیط زیست در پارک پردیسان تهران تجمع کردند و خواستار توقف سگکشی در کشور و مجازات عاملان شدند.
معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط زیست نیز پس از آنکه معترضان با دادن شعارهایی خواهان پاسخگویی او شدند در جمع معترضان حاضر شد و به گزارش اداره محیط زیست استان فارس استناد کرد و گفت: “سرنخهایی پیدا شده اما برخی ابعاد موضوع روشن نیست، چون شهرداری این مساله را انکار میکند.” رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به معترضان قول داد که این مساله را پیگیری کند. محمد درویش، مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی نیز با اشاره به اینکه سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی وضعیت حیات در کنار معترضان است، گفت: “سازمان حفاظت محیط زیست طی نامه ای به مدیرکل محیط زیست استان فارس از وی خواست تا شناسایی عاملان این حرکت غیرانسانی پیگیر ماجرا باشند و عاملان را بعد از شناسایی به مراجع قضایی معرفی کنند.”
همزمان گروهی از مدافعان حقوق حیوانات در مشهد هم در مقابل اداره کل حفاظت از محیط زیست استان خراسان رضوی تجمع کردند. معترضان که از شهرهای مختلف برای اعتراض به سگکشی در سه شهر مشهد، شیراز و تهران گرد هم آمده بودند، چند خواست مشترک داشتند: توقف کامل سگکشی و خشونت علیه حیوانات در کشور، برخورد با عاملان جنایت شیراز، واکسینه کردن و ساخت پناهگاه برای سگها. برخی چهرهای مشهور مانند بهرام رادان، بازیگر، رضا صادقی، خواننده و علی کریمی، فوتبالیست هم از طرق حساب کاربری خود در شبکههای مجازی به این ماجرا واکنش نشان دادند.
فعال حقوق حیوانات در گفت و با کمپین گفت: “قبلا این اتفاقها زیاد هم رخ میداد اما الان فیلم و عکس چنین اتفاقاتی منتشر میشود و این خشونتها را مردم میبینند که علیه این حیوانات بیآزار انجام میشود و تاثیر بدی روی روحیه مردم دارد. دیدن این تصاویر باعث شده که افراد به خود بیایند.”
او در رابطه با اقدام شهرداریها که اغلب آن با بهانه اعتراض مردم به حضور سگهای ولگرد یا انتقال بیماری انجام می شود گفت: “اقدام شهرداری خیلی وحشتناک است. همکاران ما گزارش میدهند که در خیلی از نقاط شهر گربهها و سگها را داخل وانت میکنند و بعد میبرند و آنها را میکشند. افراد هم میفهمند. تا دیروز میبینی که در محلهات کلی گربه زیبا بوده و فردا میبینی که اصلا نیستند.” به گفته او برخی مواقع هم مردم از روی ناآگاهی با شهرداری تماس می گیرند که در کوچه ما یک سری گربه میآیند سطل آشغالها را به هم میزنند. وقتی ما به شهرداری زنگ میزنیم میگویند خود مردم زنگ میزنند و میگویند که اینها نجس هستند بیایید جمعشان کنید. “